Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pytanie które mnie nurtuje, mam działkę która nie jest uzbrojona a co za tym idzie do czasu gdy nie podciagne do niej wody czy prądu nie chce na razie bawić się w PnB czy nanoszenie projektu na mapę.

Czy jest wtedy w takim razie sens robienia odwiertów geologicznych gdy nie wiem w którym miejscu będzie stał dom czy jednak z tym poczekać aż geodeta wszystko naniesienia mapkę?

https://forum.murator.pl/topic/266894-badania-gruntu-przed-zakupem-projektu-domu/

Witam, mam pytanie które mnie nurtuje, mam działkę która nie jest uzbrojona a co za tym idzie do czasu gdy nie podciagne do niej wody czy prądu nie chce na razie bawić się w PnB czy nanoszenie projektu na mapę.

Czy jest wtedy w takim razie sens robienia odwiertów geologicznych gdy nie wiem w którym miejscu będzie stał dom czy jednak z tym poczekać aż geodeta wszystko naniesienia mapkę?

Masz już projekt? Architekt robił adaptację i plan zagospodarowania terenu?

https://forum.murator.pl/topic/266894-badania-gruntu-przed-zakupem-projektu-domu/#findComment-7984506

Najlepiej abyś znał docelowe położenie domu zanim będziesz ciągnął media (gaz, prąd, wodę, światłowód, kanalizację). Wtedy te media będą pociągnięte optymalnie i bezkolizyjnie. Badania geotechniczne najlepiej aby były w trzech narożnikach domu. Z mojego doświadczenia: znałem orientacyjną lokalizację domu i w przypuszczalnych narożnikach zrobiłem 3 odwierty. Na wszelki wypadek zrobiłem czwarty odwiert trochę dalej. A potem okazało się, że lepiej było dom przesunąć, więc ten czwarty odwiert okazał się najważniejszy.

Tak, więc reasumując kolejność powinna być taka:

1. Występujesz o warunki przyłączy do dostawców mediów. Zanim oni Ci odpowiedzą i będziesz musiał podjąć decyzję o przebiegu, to zrobisz kolejne punkty.
  2. Zamawiasz u geodety mapę do celów projektowych (bo i tak musisz to zrobić) - to chwilę potrwa.
  3. Wybierasz projekt domu i sam próbujesz umieścić go na działce.
  4. Bierzesz taśmę mierniczą i wbijasz sobie 4 paliki w narożnikach, obciągasz sznurkiem na poziomie "zero". I wtedy widzisz mniej więcej jak dom się prezentuje na działce i czy Ci lokalizacja odpowiada.
  5. Idziesz do architekta, aby Ci tylko umieścił dom na działce (PZT) i narysował w których punktach domu jest najbardziej optymalne wejście mediów do domu. Np. rurę gazową wprowadzasz od razu do pomieszczenia, w którym będzie gaz, tak aby jak najmniej kolanek i zakrętów było w domu. Mapa w postaci .DWG z PZT będzie Ci potrzebna dla dostawców mediów, aby z nimi rozmawiać.
  6. Występujesz o numer domu, bo już znasz położenie wjazdu. Posiadając numer będzie trochę prościej w dalszych pracach.
  7. Zamawiasz odwierty w narożnikach.
  8. Podpisujesz umowy z dostawcami mediów, aby rozpocząć budowę przyłączy. Na tym etapie uzgadniasz przebieg tras.
  9. Wracasz do architekta i już znając wyniki badań geotechnicznych doprecyzowujesz fundamenty i resztę rzeczy.

https://forum.murator.pl/topic/266894-badania-gruntu-przed-zakupem-projektu-domu/#findComment-7984521