Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika a starsza instalacja elektryczna

Bullseye

Recommended Posts

Hej, jak w temacie - chcialbym zainwestowac srodki ktore mam na koncie w instalacje 3.66kWp bo szkoda by na inflacji tracily a do tego dach 20% na poludnie zero cienia.

W domu mam 3 fazy oczywiscie ale instalacja jest starsza, sprzed 20 lat….

Powoli remontuje pokoje i robie elektryke zgodnie ze sztuka obecna ale wiekszosc domu to dwa przewody miedziane (czyli brak PE), i pomieszane gniazdka i oswietlenie - prawie wszystko mam na jednej fazie.

I tutaj pytanie, czy montujac foto jest to jakis problem ze “tworze” prad na 3 fazach ale izywam tylko jednej ?

Hej, jak w temacie - chcialbym zainwestowac srodki ktore mam na koncie w instalacje 3.66kWp bo szkoda by na inflacji tracily a do tego dach 20% na poludnie zero cienia.

W domu mam 3 fazy oczywiscie ale instalacja jest starsza, sprzed 20 lat….

Powoli remontuje pokoje i robie elektryke zgodnie ze sztuka obecna ale wiekszosc domu to dwa przewody miedziane (czyli brak PE), i pomieszane gniazdka i oswietlenie - prawie wszystko mam na jednej fazie.

I tutaj pytanie, czy montujac foto jest to jakis problem ze “tworze” prad na 3 fazach ale izywam tylko jednej ?

Poczytaj o bilansowaniu międzyfazowym. W PGE nie ma to znaczenia, u pozostałych na chwilą obecną stracisz na rozliczeniu międzyfazowym 20% oddanej energii do sieci w części, którą zużywasz w momencie produkcji na innych fazach.

Przy bilansowaniu wektorowym nie ma znaczenia czy masz jednakowe zużycia na fazach.

Tracisz 20% z sumarycznego nadmiaru oddawanego do sieci.

Nie ma takich "mądrych" inwerterów bo inwerter nie wie jakie jest Twoje zużycie na fazach.

Okey, dziekuje :)

I przy okazji, mieszkam na wsi i czasami nie ma pradu, czy jest sens brac inwenter z mozliwoscia podpiecia baterii ? 2x 74Ah bo dluzej jak 1h braku pradu nie ma.

Tylko wtedy to rozumiem ze instalacja offgrid sie robi albo hybrydowa, i pytanie czy lepiej tak czy po prostu UPS.

UPS na 3 fazy jest dogi ale Ty piszesz że wszystko masz na jednej fazie więc UPS jest dobrym rozwiązaniem.

Jednak jak prądu zabraknie w dzień to przy zwykłym inwerterze produkcji ze słońca nie będzie bo przy braku sieci inwerter się wyłączy.

Pozostanie Ci tylko UPS na czas braku prądu.

Inwerter hybrydowy jest 2 razy droższy.

"Inwerter z możliwością podpięcia baterii" nic nie da jeśli nie jest to hybrydowy.

Huawei ma takie do których można podłączyć baterie ale potrzeba dokupić dodatkowy moduł który kosztuje drugie tyle.

Może warto to jednak wziąć pod uwagę.

Zorientuj się, którą wersję możesz zrealizować szybciej (przed zmianą przepisów). Czas goni. Drugi aspekt to koszty.

Czytam i te zmiany aż tak straszne nie są, owszem licząc na szybko zamiast 8 lat zwrotu instalacji będzie koło 10-11, dalej to lepsze niż trzymanie 20tys w banku na magicznym oprocentowaniu 0.1 i inflacją na poziomie 8% prawda ?

... dalej to lepsze niż trzymanie 20tys w banku na magicznym oprocentowaniu 0.1 i inflacją na poziomie 8% prawda ?

Prawda. Jednak lepsze z lepszego są opusty i na Twoim miejscu dążyłbym do załapania się na "stare" warunki nawet kosztem okresowego braku zasilania. Zawsze możesz dołożyć UPS albo PV wyspową dodatkowo w późniejszym terminie.

Aby załapać się na stare dobre warunki liczy się "zgłoszenie" do 31.03.2022...powieś falownik, rozłóż na ziemi panele i zgromadź kwity, wyślesz to w międzyczasie instalacja może się budować już na poważnie....ale nic nie sugeruję. Edytowane przez Dariusz1983

Cyba ze sa inwentery ktore potrafia “madrze” dawac moc z paneli na fazy w ciagu dnia ?

Inwerter 1-fazowy do 3,6 kW ("z ogonkiem"). Cena wpisanego na listę certyfikowanych w zależności od mocy i firmy to mnie więcej od 1500 do 3000 złotych.

Tu znajdziesz, które są na liście:

http://ptpiree.pl/opracowania/kodeksy-sieci/wykaz-certyfikatow

Wepniesz go pod fazę z której korzystasz najwięcej.