Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik LPG

Recommended Posts

Mam również taki dylemat. Jestem przed rozpoczęciem budowy i się waham między LPG a pompą ciepła.

Wstępna wycena na montaż pompy ciepła Daikin 4kw z wbudowanym zbiornikiem cwu z instalacjami, którą otrzymałem to 35K brutto. Natomiast wykonanie zbiornika LPG 2,7m3 z instalacją gazową doziemną wyceniono mi na ok. 12K brutto (bez wykonania wykopów). Do tego dojdzie wykonanie kotłowni gazowej. W sumie taniej pewnie wyjdzie wykonanie gazu.

Generalnie biorę pod uwagę dwie opcje:

- wersja oszczędna - kotłownia gazowa i wentylacja całego domu grawitacyjna, ale droższe ogrzewanie pewnie koło 3500 - 4000zł rocznie

- wersja droższa ale bardziej komfortowa użytkowo - pompa ciepłą + rekuperacja (więc chata bez kominów) - tańsze ogrzewanie wg instalatora ok. 1500zł - 2000zł rocznie,

Może ktoś mądry jeszcze się wypowie w temacie.

Ile kosztuje ogrzewanie zależy nie tylko od ceny kWh - ale też od ilości tychże kWh.

Podstaw raz dane dla gazu, drugi raz dla gazu (albo ceny w jednej strefie dla gazu w drugiej dla PC).

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM!

Uwzględnij wszelkie koszty - projekt, odbiór, przeglądy kominiarskie, konserwację, UDT, naprawy, wymianę.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu/page104

Już byłem prawie przekonany na pompe ale znalazłem dużo opini ze nie daja rady i dużo dogrzewają na grzalkach.

Znalazłeś taki temat na FM?

Wręcz przeciwnie. Większość ma przewymiarowane PC i chociaż taniej wyszłoby dogrzewanie w największe mrozy grzałkami to ogarnia wszystko sprężarką i to z zapasem (za to przez resztę sezonu PC taktuje i chodzi na najniższych obrotach przez co ma daleki od optymalnego w danych warunkach COP = grzeje drożej przez cały sezon).

Edytowane przez Kaizen

Mam również taki dylemat. Jestem przed rozpoczęciem budowy i się waham między LPG a pompą ciepła.

Wstępna wycena na montaż pompy ciepła Daikin 4kw z wbudowanym zbiornikiem cwu z instalacjami, którą otrzymałem to 35K brutto. Natomiast wykonanie zbiornika LPG 2,7m3 z instalacją gazową doziemną wyceniono mi na ok. 12K brutto (bez wykonania wykopów). Do tego dojdzie wykonanie kotłowni gazowej. W sumie taniej pewnie wyjdzie wykonanie gazu.

Generalnie biorę pod uwagę dwie opcje:

- wersja oszczędna - kotłownia gazowa i wentylacja całego domu grawitacyjna, ale droższe ogrzewanie pewnie koło 3500 - 4000zł rocznie

- wersja droższa ale bardziej komfortowa użytkowo - pompa ciepłą + rekuperacja (więc chata bez kominów) - tańsze ogrzewanie wg instalatora ok. 1500zł - 2000zł rocznie,

Właśnie gdyby nie ceny gazu obecnie nie zastanawiałabym się nad tym rozwiązaniem, ale późniejsza eksploatacja wychodzi drożej - nad pompą w sumie się nie zastanawiałam bo wydaje mi się to poza zasięgiem budżetowym - chociaż zwolenników jej jest coraz więcej i może warto zainwestować na początek więcej żeby mieć póżniej oszczędności....

Generalnie pompa ciepła czyli ogrzewanie prądem przy dzisiejszym szaleństwie z ceną węgla jest mocno ryzykowne.

Większa część prądu w Polsce jest z węgla, przez najbliższe 20 lat raczej się to nie zmieni. Węgiel w okresie lipiec-grudzień podskoczył o ponad 100% (z 700 na 1500 dla klienta ostatecznego) więc raczej przewiduję podwyżki cen prądu. Jak ktoś się wyrobi z fotowoltaiką na starych zasadach to ok, ale bez pv pompa ciepła będzie bardzo drogim ogrzewaniem.

To już chyba lepiej postawić kotłownię (czy to w domu, czy w budynku gospodarczym) i grzać jakąś biomasą - np pelletem.

Przy mojej chacie 120m2 zgodnie z obliczeniami - przy cenie gazu 2,40zł / l (tyle jest w firmie w której zaopatruje się mój znajomy w moich stronach) - dopiero przy cenie ok. 1,20zł za kwh prądu koszty ogrzewania obu wariantów zrównają się. Koszty gazu płynnego również rosną z roku na rok.

• 2 weeks później...
jak już inwestować w nowa instalację + zbiornik to wybrałbym pompę - zresztą tak też zrobiłem - nie mam co prawda jeszcze PV ale szykuję się tez i do tego wydatku aby w dłuższej perspektywie czasu było tez nie tylko samoobsługowe i ekologiczne, ale tez praktycznie bezkosztowo. A z gazem wiadomo - ceny, które są absurdalne!!!!