araksol 27.01.2022 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Witam! Mam polowe 100 letniego domu z cegly. Dom chcę zatrzymać. Mieszkam w nim. Remontuje tylko mieszkane. Obok jest jeszcze jedno nieuzywane. Jestem kobietą. Mąż jest chory/choroba psychiczna/ i nie interesuje sie remontami. Obecnie chodzi mi o ociplenie. Sciany zewnętrze poza gankiem sa grube na 50 cm z cegly. Wszystkie poza jedną sa ocieplone steropian 10 cm. Mam jeszcze w tym roku do ociepenia dwie ściany wewnętrzne od strony pustostanów. Jedna ściana jest z cegły ale cieńsza i druga ma tylko 10 cm/dzialowa pustak/. Czy trzeba styropian 15 cm?. Zbyt nowoczesne i kosztowne rozwiązania niemożliwe ze wzgędu na dochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 źle zadane pytanie - nic nie trzeba. Domy ociepla się po to by obniżyć rachunki za ogrzewanie. Grubość ocieplenia powinna być dobrana do oczekiwań wobec oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araksol 27.01.2022 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 W domu jest zimno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2022 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Jeżeli te pustostany nie będą użytkowane to warto ściany zamieszkane od strony pustostanu ocieplić. Nie wiem czy potrzeba 15cm, bo tak czy inaczej tam temp. jest trochę wyższa niz na zewnątrz. Strzelam że 10-12cm wystarczy. Jeżeli w mieszkaniu jest zimno pomimo że część ścian jest ocieplona to zainteresowałbym się co jest w stropie czy dachu, ciepło ucieka do góry więc warto tam dobrze zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araksol 27.01.2022 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 strop zaizolowany. Jest rozlozona welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Sam fakt istnienia wełny nie izoluje. Izoluje konkretna jej grubość oraz staranność ułożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araksol 27.01.2022 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 bez ocieplenia rano było 6 stopni. Teraz jest 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2022 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 bez ocieplenia rano było 6 stopni. Teraz jest 15 No to jest progres. Jak zdradzisz jakie to ocieplenie podpowiemy co poprawić. Bo 15 z rana to jeszcze nie jest komfort. Można też to policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araksol 28.01.2022 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 To 20 lub 25 cm welny na stropie. A czy te dotacje to nie są przypadkiem wtedy gdy sie kasuje ogrzewanie węglowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts