Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na połączenie 2 mieszkań

anesha

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam kupić 2 mieszkania i połączyć je w jedno. Na razie budowa jest na etapie dziury w ziemi, więc deweloper wstawi we wskazane miejsce nadproże, i zmieni ścianki działowe. Szukam pomysłów ma ich zmianę. Potrzbuję:

1. salon z aneksem kuchennym

2. łazienka z wanną + kącik na pralkę i suszarkę

3. 2 pokoje dla dzieci

4. sypialnia dla dorosłych z garderobą lub dużą liczbą szaf

5. druga łazienka z prysznicem i bidetem, najlepiej wejście z sypialni dorosłych

6. duże biurko/kącik do pracy biurowej, może być w sypialni rodziców

Z góry dziękuje ze pomysły.

rzut3.jpg

Nie umiem wrzucić lepszego bo jest jakiś limit wielkości. Chyba że mi podpowiecie jakieś sposoby.

Już znalazłam odpowiedni temat: może tak?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/jtHwJzGeaA08nk6c27gBGrxGWuFSME

Elfir - wróżby chętnie przyjmę

Edytowane przez anesha

Pralka w mini-pralni przy drzwiach wejściowych, suszarka stawiana na pralce. Kilka półek na środki czystości.

Obok kuchni spiżarka. Można zrezygnować ze spiżarki i zrobić dużą pralnię.

Gabinet wydzielony w salonie - w tym przeszkloną ścianą:

https://internityhome.pl/wp-content/uploads/2020/07/134A0926-Edit.jpg

Ale można też zrobić w sypialni niewielkie biureczko.

Bardziej szczegółowy rysunek, który zawierałby wymiary dla dewelopera, można zrobić tylko na szczegółowym planie, a niestety na rysunku mało co widać.

rzut3.jpg

Edytowane przez Elfir
  • Like 1

Dziękuje. Nie myślałam o takim układzie. Na minus - to miejsce do pracy musiało by chyba być trochę w bardziej ustronnym miejscu. Osoba która je będzie używać duzo korzysta z telefonu więc kontakt z salonem w którym dzieci będą się bawiły czy oglądały bajki trochę odpada.

Ja osobiście myślałam, żeby je wydzielić gdzieś w miejscu kuchni, a kuchnię przenieść w miejsce łazienki, ale jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić

Edytowane przez anesha

Można też odwrotnie umieścić salon i sypialnie, ale wówczas salon jest mocno widoczny od strony wejścia (zrobiłam ażurową ściankę z roślinami w donicach). Do gabinetu wchodzi się z sypialni. Jest bardzo odseparowany od reszty domu.

rzut3 (1).jpg

Edytowane przez Elfir

i tak (ażurowa ścianka na plecach kanapy):

Elfir dziekuję,pomysły naprawdę wspaniałe !!!

Strasznie mam teraz zamieszane w głowie bo te ostatnie ustawienia bardzo mi się podobają. Zawsze można wstawić po prostu drzwi suwane do przedpokoju żeby go odgrodzić, ale właściwe nie przeszkadza mi to wcale. Jedyny minus to trochę mniej okien. Nie wiem czy to problem bo w tych ostatnich ustawieniach są na południe, a w pierwszych wersjach na zachód, ale ok. 5 m za budynkiem zaczyna się dość stroma skarpa która też będzie robić cień (to parter). Ta skarpa to po zachodniej stronie. Na południe tylko pas zieleni i koniec działki.

Już się martwiłam, że nic sensownego nie da się z tego zrobić. Miałam do wyboru mieszkanie dwupoziomowe z tarasem na ostatnich kondygnacjach, ale wybrałam połączenie dwóch na parterze. Ze względu na ogródek, brak schodów i możliwość zakupu normalnch miejsc parkingowych a nie "rodzinnych" które są totalnie bez sensu. Plus też 2 kom. lokatorskie.