Kaizen 02.02.2022 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Na górze układu jest napowietrznik. Dasz linka? Google znajduje mi tylko napowietrzniki do kanalizacji. I co, to zatrzyma zamarzanie wody wypływającej z zaworu zanim zamarznie? Bo trochę jej wypłynie przecież z naczynia przeponowego z coraz mniejszym ciśnieniem, czyli coraz wolniej. BTW. Co z tym linkiem do gwarancji? Edytowane 2 Lutego 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 02.02.2022 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Dasz linka? Google znajduje mi tylko napowietrzniki do kanalizacji. I co, to zatrzyma zamarzanie wody wypływającej z zaworu zanim zamarznie? Bo trochę jej wypłynie przecież z naczynia przeponowego z coraz mniejszym ciśnieniem, czyli coraz wolniej. BTW. Co z tym linkiem do gwarancji? Ja pier... Odpowietrznik automatyczny jest napowietrznikiem, kiedy spada ciśnienie w instalacji. Podejmujesz dyskusję na tematy, o których zielonego pojęcia nie masz. Ty myślisz że woda lecąca z zaworu zamarza w locie? Zrobił Ci się kiedyś korek lodowy w czasie oddawania moczu na mrozie, albo chociaż sopel? Zamarznie, ostatnia kropla która zawiśnie pod spustem zaworu. https://www.daikin.pl/content/dam/DAPO/document-library/kartygwarancyjne2021/Karta%20Gwarancyjna%20Pomp%20ciep%C5%82a%20DAIKIN%20Altherma%20z%20Serwisow%C4%85%20Opieka%20Fabryczn%C4%85.pdf "2. Za wady Produktu wynikłe z nieprawidłowego montażu, niezgodnego z zaleceniami producenta określonymi w instrukcji montażu, odpowiedzialność ponosi wyłącznie Instalator." Oznacza to mniej więcej, że jak montaż jest zgodny z DTR to mają problem. Edytowane 2 Lutego 2022 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Ja pier... Odpowietrznik automatyczny jest napowietrznikiem, kiedy spada ciśnienie w instalacji. Podejmujesz dyskusję na tematy, o których zielonego pojęcia nie masz. Widać precyzję słownictwa. Ty myślisz że woda lecąca z zaworu zamarza w locie? Sople w naturze nie występują Twoim zdaniem? Woda bez ciśnienia się ledwo sączy albo i stoi - a nie leje. Zrobił Ci się kiedyś korek lodowy w czasie oddawania moczu na mrozie, albo chociaż sopel? Nie oddaję moczu o temperaturze 3* (czy przy jakiej tam zadziała zawór) i bez ciśnienia. "2. Za wady Produktu wynikłe z nieprawidłowego montażu, niezgodnego z zaleceniami producenta określonymi w instrukcji montażu, odpowiedzialność ponosi wyłącznie Instalator." Oznacza to mniej więcej, że jak montaż jest zgodny z DTR to mają problem. To już nie 10, a 5 lat tylko dają? I gdzie tu zapis, że gwarancja obejmuje skutki awarii zasilania w czasie mrozu? A gdzie tu przyjęcie odpowiedzialności to, o co pytałem? Daikin też jest głupi, że przy takim montażu udziela gwarancji na urządzenie, do 10 lat nawet (na wodzie). Na domiar złego sam te zawory sprzedaje i w DTR-kach urządzeń o nich wspomina. Dasz linka do tej gwarancji na przetrwanie w mrozy przy awarii zasilania dzięki takim zaworom? Za to stoi w niej: Niniejsza gwarancja obejmuje wyłącznie Produkt, w związku z czym nie dotyczy instalacji wodnej, instalacji czynnika chłodniczego, skroplin, zasilania i sterowania oraz innych instalacji wykonywanych częściowo lub w całości przez Instalatora Autoryzowanego. i VI. WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI 1. Zakres niniejszej gwarancji nie obejmuje: [...] • Instalacji czynnika chłodniczego, jakości zastosowanych przewodów chłodniczych, skroplin i zasilania elektrycznego, oraz uszkodzeń Produktu powstałych na skutek ich niewłaściwego działania, [...] • Uszkodzenia Produktu w wyniku niewłaściwej instalacji zasilania elektrycznego i jej zakłóceń, występujących w miejscu użytkowania Produktu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2022 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 To może zamiast przerzucać się pustymi zdaniami ktoś napisałby, jak częste są awarie spowodowane zamarznięciem wody w monobloku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 03.02.2022 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 To może zamiast przerzucać się pustymi zdaniami ktoś napisałby, jak częste są awarie spowodowane zamarznięciem wody w monobloku ? Już chyba SzymonKc pisał że nie miał takiego przypadku. @Kaizen czy masz od producenta swojego samochodu gwarancję że hamulce w nim zadziałają zawsze prawidłowo? I deklarację, że jak nie zadziałają to pokryje wszelkie wynikające z tego szkody? Dasz do niej linka? A jak nie masz to rozumiem, że żadnym autem nie jeździsz, przecież to bardzo niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.02.2022 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 @Kaizen czy masz od producenta swojego samochodu gwarancję że hamulce w nim zadziałają zawsze prawidłowo? I deklarację, że jak nie zadziałają to pokryje wszelkie wynikające z tego szkody? Dasz do niej linka? A twierdziłem tak? Szymon twierdzi, że gwarancja działa jeżeli monoblok zostanie uszkodzony przez mróz i brak zasilania. To dopytuję, gdzie to zapisane jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.02.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 To może zamiast przerzucać się pustymi zdaniami ktoś napisałby, jak częste są awarie spowodowane zamarznięciem wody w monobloku ? To jest właściwie postawione pytanie , ja osobiście jeszcze o takim przypadku nie słyszałem a dużo czytam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.02.2022 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 A twierdziłem tak? Szymon twierdzi, że gwarancja działa jeżeli monoblok zostanie uszkodzony przez mróz i brak zasilania. To dopytuję, gdzie to zapisane jest. Ale sorry - robisz z igły widły. Jest tyle sposobów zabezpieczenia monobloka, że prawdopodobieństwo awarii raczej nie jest zbyt duże. O ile dobrze pamiętam, kiedyś w rozmowie na temat opłacalności instalacji PV napisałeś, że jest ona zagrożona tym, że ktoś rzuci w nią cegłówką. To chyba podobnie (nie)prawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 03.02.2022 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Widać precyzję słownictwa. Prawda, że precyzyjnie? W tym kontekście odpowietrznik pełni rolę napowietrznika i dla logicznie myślących, mylące by było nazywanie go odpowietrznikiem, tylko dlatego, że taka nazwa jest bardziej popularna w handlu. Sople w naturze nie występują Twoim zdaniem? Woda bez ciśnienia się ledwo sączy albo i stoi - a nie leje. Jeśli jest jakiekolwiek ciśnienie to się leje, wystarczy kilka mmH2O, to nie gęsta smoła, żeby trzeba było ją przez dziurkę przeciskać, a jak dziurka bardzo mała, to samo napięcie powierzchniowe stwarza wystarczające ciśnienie (sorry to fizyka, nie podejmuje się tłumaczyć ani dyskutować, doczytaj). Poza tym spust jest zaizolowany, porcja wody pokonuje go maksymalnie w sekundę, to odcinek kilku centymetrów. Ciepło krzepnięcia wody jest 80 razy wyższe od jej ciepła właściwego, oznacza to, że na tym odcinku moc chłodnicza musiałaby być taka, jak potrzebna do ochłodzenia wody o 80K w zakresie, w którym nie zamarza. Woda może zamarznąć znacznie później, niż moment opuszczania instalacji i tego spustu. Nie wiem po co ja z Tobą dyskutuję, jesteś kompletnym dyletantem z fizyki. To już nie 10, a 5 lat tylko dają? I gdzie tu zapis, że gwarancja obejmuje skutki awarii zasilania w czasie mrozu? 5 w standardzie, 10 za dopłatą. A gdzie tu przyjęcie odpowiedzialności to, o co pytałem? Za to stoi w niej: Niniejsza gwarancja obejmuje wyłącznie Produkt, w związku z czym nie dotyczy instalacji wodnej, instalacji czynnika chłodniczego, skroplin, zasilania i sterowania oraz innych instalacji wykonywanych częściowo lub w całości przez Instalatora Autoryzowanego. i VI. WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI 1. Zakres niniejszej gwarancji nie obejmuje: [...] • Instalacji czynnika chłodniczego, jakości zastosowanych przewodów chłodniczych, skroplin i zasilania elektrycznego, oraz uszkodzeń Produktu powstałych na skutek ich niewłaściwego działania, [...] • Uszkodzenia Produktu w wyniku niewłaściwej instalacji zasilania elektrycznego i jej zakłóceń, występujących w miejscu użytkowania Produktu, Chciałbyś, żeby napisali, że biorą odpowiedzialność za zamarznięcie wymiennika. Musieli by też wymienić setki innych potencjalnych usterek i zawsze nie przewidzieliby kilku innych. Zamiast tego krócej i sensowniej jest odpowiedzialność wyłączyć. I wyłączają, za wszystkie elementy, które nie są wbudowane w urządzenie i wykonuje je instalator. Za uszkodzenia spowodowane wadliwym działaniem tych elementów. Cała reszta, nie wymieniona, jest objęta gwarancją. Dodam, że sam zawór spustowy nie jest elementem wykonywanym przez instalatora, oni go dostarczyli, on montuje, montaż można spieprzyć i nie zadziała, ale jak montaż jest poprawny i nie zadziała, to raczej nie problem instalatora. Pytanie, czy brak zasilania w wyniku awarii sieci energetycznej jest niewłaściwym wykonaniem instalacji lub jej zakłóceniem (zakłóceniem wywołanym przez instalację). Wyraźnie jest napisane jej zakłóceń (instalacji), a nie jego zakłóceń (zasilania). Chodzi więc o zakłócenia (np. zasilania) wywołane przez wadliwą instalację, a nie zakłócenia zasilania ogólnie. Czytać trzeba ze zrozumieniem, jeśli chce się na ten temat podyskutować. Zresztą w razie wątpliwości, od interpretacji takich zapisów ostatecznie jest Sąd, nie ja czy Ty czy forum. W każdym razie zamarznięcia wymiennika nie wyłączyli z zakresu gwarancji, chyba że nastąpi w wyniku montażu niezgodnego z DTR. Edytowane 3 Lutego 2022 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 04.02.2022 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Nikt przykładu rozerwanej pompy monoblok z powodu mrozów nie podał więc temat uznajmy za zakończony , monoblok jest dla ludzi myślących i chcących coś dla siebie zrobić bez kredytu natomiast mamlasy z lewymi raczkami niech się kredytują i bulą potrójnie aby spać spokojnie jeśli stopy procentowe stoją w miejscu co nie jest takie oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.02.2022 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Najważniejsze to nie wyłączać pompy. A ponoć są tacy co wyłączają jak jadą np.na wakacje Ja nie pamiętam, żebym przeżył kiedykolwiek w dorosłym życiu przerwę w dopływie prądu trwającą przez całą noc. Ostatnio była awaria we wsi, po południu, na starym transformatorze. Ja mam na szczęście nowy transformator, na nowej linii z sąsiedniego miasta. Trwała ze 3 godziny. Przy dużym mrozie to faktycznie może byc problem. No cóż jest UPS. Być może zadziałałby Swoja drogą musiałbym go sprawdzić.... Ponoć nie każde zamarzniecie wymiennika powoduje jego zniszczenie. Generalnie wszystko sie może zepsuć. Sąsiad nie miał założonego reduktora ciśnienia. Ja juz nie pamiętam bo mam ustawione na 2 ale ponoć dobija do sporych wartości. Rozszczelniło mu piec gazowy z zasobnikiem. Niezły burdel. Po protu bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 06.02.2022 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Też się zastanawiam split czy monoblok. Pomijając złotówki to zasadniczą zaletą monobloka jest to że jest cichszy od splita. Z tym brakiem prądu bym nie demonizował. Zawsze agregat można odpalić na te parę godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.02.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Oby taniej bo nigdy nie znasz godziny ani minuty co od jutra będzie na topie , w ostatnich 30-tu latach chyba tylko atomu nie przerabialiśmy a tak to średnio co 3-4 lata zmiana a to gaz a to gaz z butli a to koks a to olej opałowy a to ekogroszek bla bla bla , byle najtaniej i czekać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 07.02.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Ten glikol propylenowy to do jakiej wody się dolewa destylowanej czy z sieci kranówa może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.02.2022 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Kranówa , destylowanej się nie używa bo podobno żre rury czy coś takiego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts