jaca01 30.01.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Cześć,Murarz wymurował ściankę fundamentową na wysokość dwóch bloczków, podczas zasypywania piaskiem fundamentu koparka uderzyła w ściankę i przesunęła ją maksymalnie w miejscu uderzenia o 1.5 - 2 cm, ścianka wygięła się po łuku na dystansie około max 1.5m. Nie było mnie na miejscu w chwili zdarzenia. Co robić w takiej sytuacji? Murarz radzi, żeby wyrównać to betonem naprawczym i pozalepiać ewentualne ubytki w wykruszonej zaprawie. Mur według jego opinii dalej solidnie stoi, przesunął się na izolacji z folii 1mm (plastpapy) pomiędzy fundamentem a ścianą fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.01.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Szczerze - odkopać i wymurować raz jeszcze - dwa rzędy bloczków naprawiać zaprawą? śmieszne. Nie zachowana wytrzymałość, piony ,poziomy, szczelność - nie warto się zastanawiać, a koszty - minimalne w porównaniu do świętego spokoju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 30.01.2022 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Cześć, Murarz wymurował ściankę fundamentową na wysokość dwóch bloczków, podczas zasypywania piaskiem fundamentu koparka uderzyła w ściankę i przesunęła ją maksymalnie w miejscu uderzenia o 1.5 - 2 cm, ścianka wygięła się po łuku na dystansie około max 1.5m. Nie było mnie na miejscu w chwili zdarzenia. Co robić w takiej sytuacji? Murarz radzi, żeby wyrównać to betonem naprawczym i pozalepiać ewentualne ubytki w wykruszonej zaprawie. Mur według jego opinii dalej solidnie stoi, przesunął się na izolacji z folii 1mm (plastpapy) pomiędzy fundamentem a ścianą fundamentową. Uważam tak samo jak mój przedmówca. Rozebrać i postawić od nowa, nie jest to jakiś wielki wydatek ani czasowy ani finansowy a spokój na lata tym bardziej że chodzi tu o fundament. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 30.01.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 A wieniec będzie na tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.01.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Pokaż zdjęcia jak to wygląda.Przesunięcie o 1,5-2,0 cm na jakiej długości?Jak wyglądają spoiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.01.2022 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Podpisuję się pod słowami CityMatic i następnej osoby. Rozebrać i wymuriwac raz jeszcze. Koszt symboliczny, który oczywiście ponosi koparkowy.Ja bym tak zrobił.Dom się nie zawali. Może zrobi się pęknięcie z uwagi na wykrzywienie fundamentu. Wolę jednak podchodzić do tematu budowy zgodnie sztuką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.01.2022 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Rozebrać i wymurować. Jak się murarz przyznał to te 1,5cm pewnie już po naciąganiu muru na swoje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 31.01.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Przesunięcie o 1,5-2,0 cm na jakiej długości? Jak wyglądają spoiny? Przesuniecie na długości około 1,5 m a spoiny lekko się wykruszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.01.2022 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Całe wybrzuszenie jest na długości ok. 1,5m a pytałem o to na jakiej długości jest to największe 1,5-2,0cm. Na 10 cm czy na ok. 50cm? Nie ma już znaczenia. Nie ma zdjęcia to nie ma co szczegółowo rozważać. Spoiny wykruszyły się to już nie trzymają- ciekawe czy mowa o poziomych czy o pionowych spoinach Pewnie może zostać ale ja bym kazał rozebrać i wykonać od nowa. Przy pozostawieniu może być problem z ocieplenie od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 31.01.2022 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Rozebranie i postawienie od nowa to tu każdy z wypowiadających za tym obstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.01.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 @boconek03 zadał słuszne pytanie @jaca01 ma problem bo koparkowy nie zapłaci za robociznę i za materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 31.01.2022 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 @jaca01 ma problem bo koparkowy nie zapłaci za robociznę i za materiał Gdzie to wyczytałeś? Czy może na PW dostałeś odpowiedź od @jaca01. Bo autor tematu nic nie pisał wspominał o tym aby kaparkowy nie chciał pokryć kosztów naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.01.2022 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Może @jaca01 zajrzy tu i odpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca01 01.02.2022 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedzi. Wykruszyły się trochę spoiny pionowe, reszta spoin była sprawdzana czy się nie wykrusza. Jeśli chodzi o rozbiórkę to jest to rozwiązanie którego chciałbym uniknąć, liczyłem na jakieś uzupełnienie z dozbrojeniem raczej. Żadnego wieńca nie planuje na ścianie fundamentowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca01 01.02.2022 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 co myślicie aby zaszalować to, włożyć siatkę zbrojeniową i zalać betonem? Na pewno wyrówna to ściankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.02.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 co myślicie aby zaszalować to, włożyć siatkę zbrojeniową i zalać betonem? Na pewno wyrówna to ściankę Siatka w pionie? Sensu nie ma żadnego, na pracę ściany praktycznie nie wpłynie. Ścina uderzona koparką nawet jak nie widzisz ma pewnie pozrywane spoiny. Dwa rzędy bloczków na długości 2metrow to pół dnia roboty. Po co kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.02.2022 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 co myślicie aby zaszalować to, włożyć siatkę zbrojeniową i zalać betonem? Na pewno wyrówna to ściankę Nie ma najmniejszego sensu, no chyba że nie masz co robić z czasem i pieniędzmi:cool: Nie rozumiem jak zaszalowanie i wylanie betonu miało by wyrównać ścianę, przecież ten zabieg ja tylko pogrubi. Przecież ta rozbiórka i wymurowanie od nowa to żadna wielka rzecz, najmniej pracy i kosztów a najlepszy efekt w porównaniu oczywiście z tym szalowaniem i wylewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca01 02.02.2022 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) @henrykow, @d7d Koparkowy nie pali się do roboty, twierdził z murarzem że uszkodzenie jest minimalne i nie wpłynie w żaden sposób na pracę ściany, sprawa nie była załatwiona na gorąco. Jak będe jeszcze raz na budowie to wykonam zdjęcie. Mam też umówioną ekpię na zalewanie chudziaka lada dzień, będzie trudno się wyrobić z rozbiórką, chyba że wykonałbym ją po wylaniu chudziaka, ale nie wiem czy gra jeszcze będzie warta świeczki Edytowane 2 Lutego 2022 przez jaca01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2022 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Mam też umówioną ekpię na zalewanie chudziaka lada dzień, będzie trudno się wyrobić z rozbiórką, chyba że wykonałbym ją po wylaniu chudziaka, ale nie wiem czy gra jeszcze będzie warta świeczki Przed chudziakiem podłoże musisz zagęścić, ściana w tym przypadku stanowi opór dla ubijanych warstw, jak jest uszkodzona może ją wypchać. Po chudziaku tego nie naprawisz, zrób to teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.02.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Jak będe jeszcze raz na budowie to wykonam zdjęcie. Mam też umówioną ekpię na zalewanie chudziaka lada dzień, będzie trudno się wyrobić z rozbiórką, chyba że wykonałbym ją po wylaniu chudziaka, ale nie wiem czy gra jeszcze będzie warta świeczki Jak wylejesz chudziak to zapomnij o rozbiórce i wymurowania od nowa. Tak jak napisał @jajmar musisz zagęścić piasek pod chudziakiem a ściana w takim stanie jakim jest teraz może wylecieć całkiem w czasie pracy zagęszczarki. I tak zapytam poza konkursem, czy będziesz układał instalacje kanalizacyjną przed zalaniem chudziaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts