Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięta przez koparkę ściana fundamentowa

jaca01

Recommended Posts

Cześć,

Murarz wymurował ściankę fundamentową na wysokość dwóch bloczków, podczas zasypywania piaskiem fundamentu koparka uderzyła w ściankę i przesunęła ją maksymalnie w miejscu uderzenia o 1.5 - 2 cm, ścianka wygięła się po łuku na dystansie około max 1.5m. Nie było mnie na miejscu w chwili zdarzenia.

Co robić w takiej sytuacji? Murarz radzi, żeby wyrównać to betonem naprawczym i pozalepiać ewentualne ubytki w wykruszonej zaprawie. Mur według jego opinii dalej solidnie stoi, przesunął się na izolacji z folii 1mm (plastpapy) pomiędzy fundamentem a ścianą fundamentową.

Cześć,

Murarz wymurował ściankę fundamentową na wysokość dwóch bloczków, podczas zasypywania piaskiem fundamentu koparka uderzyła w ściankę i przesunęła ją maksymalnie w miejscu uderzenia o 1.5 - 2 cm, ścianka wygięła się po łuku na dystansie około max 1.5m. Nie było mnie na miejscu w chwili zdarzenia.

Co robić w takiej sytuacji? Murarz radzi, żeby wyrównać to betonem naprawczym i pozalepiać ewentualne ubytki w wykruszonej zaprawie. Mur według jego opinii dalej solidnie stoi, przesunął się na izolacji z folii 1mm (plastpapy) pomiędzy fundamentem a ścianą fundamentową.

Uważam tak samo jak mój przedmówca. Rozebrać i postawić od nowa, nie jest to jakiś wielki wydatek ani czasowy ani finansowy a spokój na lata tym bardziej że chodzi tu o fundament.

• Like 1

Podpisuję się pod słowami CityMatic i następnej osoby. Rozebrać i wymuriwac raz jeszcze. Koszt symboliczny, który oczywiście ponosi koparkowy.

Ja bym tak zrobił.

Dom się nie zawali. Może zrobi się pęknięcie z uwagi na wykrzywienie fundamentu. Wolę jednak podchodzić do tematu budowy zgodnie sztuką.

• Like 1

Całe wybrzuszenie jest na długości ok. 1,5m a pytałem o to na jakiej długości jest to największe 1,5-2,0cm.

Na 10 cm czy na ok. 50cm? Nie ma już znaczenia.

Nie ma zdjęcia to nie ma co szczegółowo rozważać.

Spoiny wykruszyły się to już nie trzymają- ciekawe czy mowa o poziomych czy o pionowych spoinach :)

Pewnie może zostać ale ja bym kazał rozebrać i wykonać od nowa.

Przy pozostawieniu może być problem z ocieplenie od zewnątrz.

Dzięki za odpowiedzi. Wykruszyły się trochę spoiny pionowe, reszta spoin była sprawdzana czy się nie wykrusza. Jeśli chodzi o rozbiórkę to jest to rozwiązanie którego chciałbym uniknąć, liczyłem na jakieś uzupełnienie z dozbrojeniem raczej.

Żadnego wieńca nie planuje na ścianie fundamentowej.

• Like 1

co myślicie aby zaszalować to, włożyć siatkę zbrojeniową i zalać betonem? Na pewno wyrówna to ściankę

Siatka w pionie? Sensu nie ma żadnego, na pracę ściany praktycznie nie wpłynie. Ścina uderzona koparką nawet jak nie widzisz ma pewnie pozrywane spoiny. Dwa rzędy bloczków na długości 2metrow to pół dnia roboty. Po co kombinować?

co myślicie aby zaszalować to, włożyć siatkę zbrojeniową i zalać betonem? Na pewno wyrówna to ściankę

Nie ma najmniejszego sensu, no chyba że nie masz co robić z czasem i pieniędzmi:cool:

Nie rozumiem jak zaszalowanie i wylanie betonu miało by wyrównać ścianę, przecież ten zabieg ja tylko pogrubi.

Przecież ta rozbiórka i wymurowanie od nowa to żadna wielka rzecz, najmniej pracy i kosztów a najlepszy efekt w porównaniu oczywiście z tym szalowaniem i wylewaniem.

@henrykow, @d7d Koparkowy nie pali się do roboty, twierdził z murarzem że uszkodzenie jest minimalne i nie wpłynie w żaden sposób na pracę ściany, sprawa nie była załatwiona na gorąco.

Jak będe jeszcze raz na budowie to wykonam zdjęcie. Mam też umówioną ekpię na zalewanie chudziaka lada dzień, będzie trudno się wyrobić z rozbiórką, chyba że wykonałbym ją po wylaniu chudziaka, ale nie wiem czy gra jeszcze będzie warta świeczki

Edytowane przez jaca01

Mam też umówioną ekpię na zalewanie chudziaka lada dzień, będzie trudno się wyrobić z rozbiórką, chyba że wykonałbym ją po wylaniu chudziaka, ale nie wiem czy gra jeszcze będzie warta świeczki

Przed chudziakiem podłoże musisz zagęścić, ściana w tym przypadku stanowi opór dla ubijanych warstw, jak jest uszkodzona może ją wypchać.

Po chudziaku tego nie naprawisz, zrób to teraz.

Jak będe jeszcze raz na budowie to wykonam zdjęcie. Mam też umówioną ekpię na zalewanie chudziaka lada dzień, będzie trudno się wyrobić z rozbiórką, chyba że wykonałbym ją po wylaniu chudziaka, ale nie wiem czy gra jeszcze będzie warta świeczki

Jak wylejesz chudziak to zapomnij o rozbiórce i wymurowania od nowa. Tak jak napisał @jajmar musisz zagęścić piasek pod chudziakiem a ściana w takim stanie jakim jest teraz może wylecieć całkiem w czasie pracy zagęszczarki.

I tak zapytam poza konkursem, czy będziesz układał instalacje kanalizacyjną przed zalaniem chudziaka?