Sativum 30.01.2022 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Witam, czy są może na forum osoby z alergiami (najbardziej na roztocza), które mieszkają w domach z rekuperacją? Jeśli tak to prośba napiszcie czy względem wentylacji grawitacyjnej odczuwacie różnicę w nasileniu alergii? I jaki rekuperator wam się sprawdził? Dzięki Czołem, Ja jestem "silnym" alergikiem. WG vs WM nie ma nawet co porównywać. Jeśli chodzi o roztocza, to pomijając zabawne teoretyzowania - najlepsza metodą jest utrzymywanie, szczegolnie tkanin w czystości. Jak polepszyć komfort: # minimalizacja tkanin w domu - wywalić zasłony, firany i inne "kurzolapy # częste mycie i odkurzanie (odkurzacz z filtrem wodnym) # wietrzenie (jesli jesteś także uczulona na pyłki to poza okresami pylenia) - WM # budowa wyższych pomieszczeń, # działająca wentylacja, a więc WM + wymiana filtrów Kluczem nie jest WM per se, ale wywalenie agregatów roztoczy. Przykładowo - wymiana kołder (szczególnie pierze). Częstsze pranie - najlepiej w wysokiej temp lub wyziębienie - na mrozie. Tak czy inaczej - dla alergika - IMO tylko WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts