REKINNN 01.02.2022 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Witam serdecznie, Jestem w trakcie ofertowania pompy ciepła do swojego nowo budowanego domu. Najlepsza oferta cenowa jaka była to na Panasonica J. Bardzo proszę o pomoc, czy poniższy zestaw jest dobrze dobrany. KIT-WC07J3E5-SM PAW-TS1 Honeywell PAW-3WYVLV-HW Caleffi DIRTMAGR Zbiornik buforowy 100l Zasobnik Hewalex CWU 300l Rodzina 2+2 Parterówka 119m2, w tym 113m2 użytkowej. Nazwa projektu domena 134c 100% podłogówka Budowa z Porothermu Ocieplenie styropian 20cm Okna trzyszybowe, z ciepłym parapetem. Nie mogę dołączyć załączników Jeżeli byłoby potrzebnych więcej informacji chętnie podeślę na maila rzut projektu ew zapotrzebowanie na ciepło. Jeżeli byłby chętny jakiś instalator przedstawić swoją ofertę, proszę o przesłanie na maila [email protected] Montaż pow. Wołomiński Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 01.02.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Ten bufor 100-litrowy to w jakim celu? Jak instalator go uzasadnia? Bo ze Ty za niego zapłacisz, to fakt. Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REKINNN 01.02.2022 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Instalator napisał: "W instalacji CO należy zastosować zbiornik buforowy 100 jako sprzęgło hydrauliczne.Zład ciepłej wody będzie rozbierany za pomocą pompy obiegowej na instalację." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 01.02.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Niech się wypowiedzą tutaj mądrzejsi ode mnie. Ja podejrzewam, że przy tej wielkości grzanych podłóg, takie wpięcie bufora, jak proponuje instalator to zepsucie instalacji, narażenie Ciebie na niepotrzebne koszty (bufor, dodatkowa pompa obiegowa oraz prad do niej, gorszy COP pompy ciepla). Ale nie wiem, jaki masz projekt podłogowki, czy PC to będzie jedyne źródło ciepła oraz czy przewidujesz termostaty w każdym pomieszczeniu. Zasadność lub nie bufora i sposobu jego podłączenia należy rozpatrywać w kontekście całej instalacji. Sama PC Panasonic to dobry wybór Czy moc 7KW wystarczy, to trzeba by zrobić OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REKINNN 01.02.2022 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Dzięki za uwagę, podpytam o to instalatora. Mam wyliczone zapotrzebowanie na ciepło (o ile to jest to o czym myślę), tylko nie mogłem tu wstawić załącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 01.02.2022 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Z ciekawości, ile wycenili za materiały i montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REKINNN 01.02.2022 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Osobna osoba wycenia mi pompę, a montaż swoją drogą, ale tu wszystko wyżej wypisane to 21tyś brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.02.2022 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Z kodu pocztowego widać, że to III strefa klimatyczna do -20*C. Pytanie jakie OZC budynku? Dopiero wtedy można będzie porównać, jak ten model J 7 kW będzie sobie radził w danym budynku. Nowy dom, to masz dane OZC w dokumentacji budynku. Tylko że mało kiedy obliczenia są rzetelnie wykonane. Możesz porównać wynik z tym kalkulatorem: https://cieplo.app/start Edytowane 1 Lutego 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola44-81 02.02.2022 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Żeby coś stwierdzić musisz wiedzieć dokładnie ile twój dom potrzebuje mocy przy -20 stopniach. To podstawa. Następnym parametrem jest ilość wody w CO i porównanie do minimalnego zładu wody dla konkretnej pompy ciepła.Brz tych danych nie ma co podchodzić do sprawy.Więc projekt w rękę i szukasz ile mocy potrzebujesz, lub sam liczysz np. na ciepłowłaściwie i porownujesz czy się zgadza- licz bez cwu. Rysujesz sobie wykres temperatura/moc i nakładasz na to wykres pompy. Jak punkt biwalentny pasuje- kupujesz i grzejesz.Jak znasz długość rurek w podłogówce to jesteś w stanie obliczyc ile wody masz w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts