tom_gaz 16.12.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Domek 120m2 (310m3 kubatury * 22.5W/m3 wg. projektu)=7kW Czy 13.3 (Unico13k Termet modulacja 4-13.3) wystarczy Tak i to z komfortem.!!!! Dowód czas podgrzania 150l od 10st(bardzo zimna woda) do 55st(dt=45)P=Q/t Q=150*45*4.2= 28350kJ t=Q/P=35.5min pełen zbiornik Idę się kompać np. godz 18:00 napuszczam 170l wody o temp 38st(temp przyjemna do ciała) do wanny. Ile muszę napuścić cw a ile zw. bilans tk(m1+m2)=m1*tp1+m2*tp2 tk - temp końcowam1- masa cw; m2 - masa zw tp1 - temp pocz cw; tp2 - temp pocz zw; tk=(m1*tp1+m2*tp2)/(m1+m2) aby uzyskać temp 38 st nalezy wlać m1=106l; tp1=55stm2=64; tp2=10stwtedy woda w wannie 38 st czas nalania 170l wynosi ok 15l/min=11-12min (zakł. 11 min) Czas mycia 15 min. (Zadko się zdaża aby myli się wszyscy od razu model 2+2). Zasobnk w momencie ubytku wody już uzupełnia i temp spada i już jest grzana. Załużmy sytuację że wchodzę do wanny jak juz jest 170l myję się 15 min. W momenci kiedy wszedłem zaczyna podgrzewać się woda. Mam w zasobniku 44l wody 55st wlewa się zimna 106l o temp 10 st. Jak długa bedzie podgrzewne te 106 l. Q=106*45*4.2=20034 t=Q/P=(20034/13.3)=25min Czyli po 10 min od wyjścia będzie układ gotowy. Jak uwzględnię czas napełniania wanny 11min+15min mycie=26min. Wniosek po co 22, 29 kW przewymiarowany kocioł. Takie jest moje zdanie.W miom przypadku co = 7kw i jak miałbym modulację zaczynającą sięod 7kW to kocioł przcowałby zał/wył rozruch i wyłączenia dużo gazu i praca nieoptymalna. A 7kW przy -20 st na zew i 20 wew. Proszę o opinie zastanówmy si ę nad tym czy nie wciskają nam drogich i ni do końca spełniającyhc swoją funkcję kotłów. A propo o ile wychłodzi się dom 310m3 kubatury jeśli nie bądzie ogrzewany przez 1h np temp zew -20 w wew 20 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_gaz 16.12.2004 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Co to tak jasno napisałem, czy nikt nic nie rozumie(w co wątpię). Dowód jest, opini nie ma. Czy to oznacza że mam rację ????!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Ładnie wyliczyłeś. ładnie. A jak jest u kogo lub będzie to "czas pokarze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.12.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.12.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Tom_gaz Nie do końca tak jest jak napisałeś. Oczywiście na wszystko trzeba patrzeć z punktu widzenia komfortu c.w.u. Ja zakładałem że c.w.u. będzie dostepna z 2 punktów czerpalnych jednocześnie 1) Z czasem zasobnik (węzownica) zakamienia się i sprawność podgrzewania spada ile nie wiem ale pewnie gdzieś o 30 % może sie zmniejszyć2) To nie jest tak że naraz się nie używa wody w kilku miejscach. U mnie rano ludzie biorą prysznic. Mam 2 kabiny czyli naraz kąpią się 2 osoby. Jeśli kąpiel trwa 10 minut to pójdzie wiecej niż wanna wody a nastepne 2 osoby czekaja jeszcze w kolejce. Ponieważ mam wannę z hydromasażem to przed wejściem do niej należy wziąść prysznic. Ci co maja takie hydromasaż to wiedzą czemu tak się robi. Więc znowu jednoczesnie dwa punkty czerpalne a bywa że jeszcze dochodzi do rozbioru zlew w kuchni. Jeśli napełnianie wanny trwa 10 min to pójdzie 150 L W prysznicu leci pewnie słabiej pewnie gdzieś 10 L/min czyli mamy razem przez 10 minut 250 L c.w.u. Jak nie będziesz dogrzewał w tym czasie duża mocą to temperatura c.w.u. bedzie szybko spadać. Jesli masz baterie termosttyczne to OK jak zwykłe to bedziesz ciagle korygować temperaturę.3) Temperatura wody zimą wynosi czesto tylko ok +6 oC4) Praktyczne moje obserwacje pokazały że przy 20kW i zasobniku 140 L jak temperatura w zasobniku była ustawiona na 45 oC bywały sytuacje że brakowało wody. Po podniesieniu tej temperatury do +55 oC takie sytuacje nie wystepują . Oznacza to dla mnie że jest to konfiguracja prawie na styk z lekkim tylko zapasem. Oczywiście przy takim sposobie kozystania z c.w.u. jaki opisałem. U ciebie może być inaczej bo masz powiedzmy tylko jeden prysznic.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 No i proszę. inwestor czemu się nie zalogowałeś jako czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 16.12.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 No i proszę. inwestor czemu się nie zalogowałeś jako czas? Bo niczego nie pokazuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 16.12.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 tom_gaz wydaje mi się, że ameryki nie odkryłeś w moim domu moc c.o. + c.w.u. to 15 kW, dom 140 m2 i nigdy problemów z ogrzewniem ani wodą nie było zaznaczam tylko że urządzenia do ogrzewania domu i podgrzewania wody działają niezależnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.12.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 "maluchem" tez mozna dojechac do miasta i to ciagnac przyczepe. Zapotrzebowanie cwu jest dzis prawie zawsze glownym wyznacznikiem doboru mocy kotla. A roznie to wyglada w roznych domach niezaleznie prawie od ich kubatury. Stad nasze oczekiwania co do komfortu na pewno beda sie roznic. Nie ma uniwersalnego rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.12.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Wyliczenia Toma są piekne, tylko należało by się zastanowić nad ilością następujących po sobie kąpieli. Wtedy czas podgrzewu c.w.u. przedłuża się nam do nawet godziny czy dłużej. W tym czasie podgrzew c.o. jest z reguły wyłączony i możemy wtedy odczuć chłodek. Sensem jest więc aby czas podgrzewu c.w.u. maksymalnie skrócić, na co potrzeba więcej mocy.Takie rozumowanie przyświeca producentom kotłów i chyba zasadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2004 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Być może można dać piec z mniejsza mocą tylko po co?Tak pobieżnie na przykładzie cennika Vaillanta widzę, że różnice w cenie pomiędzy kotłem Turbo 15kW a 20kW to 400zł. To nie jest jakaś straszna kwota w porównaniu do ceny kotła. Zadaje sobie tylko pytanie czy nie będzie bardziej ekonomicznie uzywac kotła o małej mocy pracującego często z mocą zbliżona do maksymalnej czy kotła z większą mocą pracującego najczęściej z moca zbliżoną do minimalnej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.12.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 z tym wychładzaniem domu to bym nie przesadzał. jeśli dom jest zbudowany z BK, porothermu, silikatów lub tp. do tego podłogówka, to spadek temp. jest niewielki. Inaczej w domach szkieletowych, tu nie ma zbyt wielu materiałów akumulujacych ciepło. Sprawdziłem ostatnio u siebie ( BK400 + podłogówka ).w ciągu 3 godz. od wyłączenia ogrzewania, temp. spadła 0,1C ( zero,jeden st. C ). Temp. na zewnątrz ok. -2C Ale polecam jednak kociołek 20-21 KW.Już wyżej pisałem, są kociołki na rynku modulujące od ok. 4,5kW do 23kW - niekoniecznie Termet. A nawet jeśli moduluje od 7 kW to też nie tragedia, ale normalna praca. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_gaz 17.12.2004 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Gosciu01 napisał: Już wyżej pisałem, są kociołki na rynku modulujące od ok. 4,5kW do 23kW - niekoniecznie Termet. A nawet jeśli moduluje od 7 kW to też nie tragedia, ale normalna praca. Jakie to sa kotły (bez kondensacyjnych) [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_gaz 17.12.2004 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Rafale Napisałeś : w moim domu moc c.o. + c.w.u. to 15 kW, dom 140 m2 i nigdy problemów z ogrzewniem ani wodą nie było zaznaczam tylko że urządzenia do ogrzewania domu i podgrzewania wody działają niezależnie. Co to znaczy niezależnie. Masz dwa kotły , jeden do co a drugi do cwu.Czy jeden kocioł. Jak podgrzewasz cwu to woda dla co jest niopdgrzewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.12.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Tom_gaz Sorry ale wyglada na to że najarałeś sie na jakieś konkretne rozwiązanie i starasz się podciagać pod to praktykę. Weź jeszcze pod uwage sytuacje kiedy przyjadą do ciebie goście i też bedą chcieli się wykapać bez oczekiwania 30 czy 40 min jeden po drugim. Tak jak pisałem wszystko sprowadza się do wygody i komfortu użytkowania c.w.u. Jak przyjmiesz że w pewnych sytuacjach wody może brakować to możesz zainstalować słabsza konfigurację natomiast jeśli chcesz mieć c.w.u. non stop tak jak w bloku to musisz wydać nieco więcej. Tylko jak policzysz te nieco wiecej to będzie śmieszna kwota w porównaniu z wygodą jaka się zyskuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 17.12.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Tom, zgadzam się z tobą w 100%. Zresztą też wybioram Termeta + zasobnik 120 lub 150l.Przeanalizowałem wszystkie za i przeciw i to będzie najlepszy wybór dla mojego domku - 120m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 17.12.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Co to znaczy niezależnie. Masz dwa kotły tak, do ogrzewania jest piecyk 11 kW Carrier a do c.w.u. jest podgrzewacz Ariston 4,2 kW o poj. 115 litrów Poniewż są to osobne urządzenia to nie ma problemów z priorytetami. Moc podgrzewacza jest mała i podgrzewa długo wiec bałem sie że bedzie to problem, ale okazało sie że jest ok. Normalnie temp. c.w.u. mam ustawioną na 45 C, i nigdy ciepłej wody nie zabrakło, nawet jak byli goście. No chyba ze szykuje sie wieksza ekipa to podkrecam temp na 55 C. Maksymalna możliwa do ustawieniu na tym podgrzewaczu to 72 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.12.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Gosciu01 napisał: Już wyżej pisałem, są kociołki na rynku modulujące od ok. 4,5kW do 23kW - niekoniecznie Termet. A nawet jeśli moduluje od 7 kW to też nie tragedia, ale normalna praca. Jakie to sa kotły (bez kondensacyjnych) [/img] bez kondensacyjnych to będzie trudno. ale sprawdź De Dietricha - domolight'a. jak interesowałem się tematem, był też jakiś Junkers, niestety wówczas dostępny tylko w niemczech, w Polsce nie sprzedawali. z kondensacyjnych na pewno ; wspomniany De Dietrich i Immergas. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.12.2004 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Podzielam opinię, że kotły gazowe dostępne na rynku są drastycznie przewymiarowane. Szczytowe zapotrzebowanie na ciepło często jest poniżej 10 kW. Nie wiem dlaczego na rynku nie ma kotłów o takiej mocy. 2-10 kW czy jest aż tak często wyprodukować? A taki kocioł świetnie sprawdziłby się przy ogrzewaniu obecnie budowanych domów do 200 m2. Co do komfortu CWU to bzdurą jest, że zależy on od mocy kotła. Odpowiednio dobrana pojemność zasobnika do mocy kotła (im mniejsza moc tym większy zasobnik), jest podstawą komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.12.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Podzielam opinię, że kotły gazowe dostępne na rynku są drastycznie przewymiarowane. potwierdzam w 100% i często zamęt sieją poza inwestorami też instalotorzy, dziwię się dlaczego niektórzy do domków 120m instalują kocioł 24kW, a w garażu stoj samochód o pojemności 1,1 , i uzasadniają posiadanie tak małego silnika małym spalaniem paliwa, a co kocioł 24kW to tyle samo paliwa zużywa co 16kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts