Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

13.3 kW + zasobnik 150l (CWU + 7kW c.o) Wystarczy? TAK.Dowód

Recommended Posts

Przyglądam się waszym rozważaniom i tak się zastanawiam, bo np. mój zasobnik działa tak że jak się odkręci ciepłą wodę to leci cały czas stała temperatura a dopiero jak się skończy zasób ciepłej to nagle zaczyna lecieć prawie całkiem zimna. Sprawdziłem to doświadczalnie podczas napełniania baseniku dla syna. Nie wiem jaki to ma wpływ na wasze obliczenia i czy to cecha tylko mojego zasobnika czy też generalnie "te typy tak mają" .

Oczywiście to zjawisko występuje tylko podczas ciągłego poboru ciepłej wody, bo np. jak się wykorzysta tylko połowę zasobu to reszta się wymiesza z zimną m.in. dzięki recyrkulacji.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyglądam się waszym rozważaniom i tak się zastanawiam, bo np. mój zasobnik działa tak że jak się odkręci ciepłą wodę to leci cały czas stała temperatura a dopiero jak się skończy zasób ciepłej to nagle zaczyna lecieć prawie całkiem zimna. Sprawdziłem to doświadczalnie podczas napełniania baseniku dla syna. Nie wiem jaki to ma wpływ na wasze obliczenia i czy to cecha tylko mojego zasobnika czy też generalnie "te typy tak mają" .

Oczywiście to zjawisko występuje tylko podczas ciągłego poboru ciepłej wody, bo np. jak się wykorzysta tylko połowę zasobu to reszta się wymiesza z zimną m.in. dzięki recyrkulacji.

Może masz zawór termostatyczny który miesza wodę goraca z zimna . Jak sie goraca skończy to właśnie zaczyna nagle lecieć chłodna.

Pozdrawiam

inwestor

po co mieszcac te ciepla wode z zimna

prosciej jest zalozyc ze tylko zimna wymaga podgrzania wynik i tak wyjdzie ten sam bo musi (to z bilansu)

Po drugie zarastanie zarastaniem ale czy widzieliscie jak moduluje kociol grzejacy wode w zasobniku. Otoz, w poczatkowej fazie laduje pelna moca bo roznica temperatur wezownicy i wody uzytkowej jest duza, i po to te 20 kW. W miare nagrzewania roznica ta maleje, maleje moc wezownicy i coraz mniej ciepla jest przyjmowane przez zasobnik. Dlatego wyliczanie czasu nagrzewania wody za pomoca mocy kotla czy nawet mocy wezownicy dla pewnych konkretnych temperatur jest pewnym przyblizeniem. Stad rowniez w materialach np junkersa dla zasobnikow mozna znalezc czasy nagrzewania z roznymi kotlami warto zerknac.