rafał ... 21.12.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Przyglądam się waszym rozważaniom i tak się zastanawiam, bo np. mój zasobnik działa tak że jak się odkręci ciepłą wodę to leci cały czas stała temperatura a dopiero jak się skończy zasób ciepłej to nagle zaczyna lecieć prawie całkiem zimna. Sprawdziłem to doświadczalnie podczas napełniania baseniku dla syna. Nie wiem jaki to ma wpływ na wasze obliczenia i czy to cecha tylko mojego zasobnika czy też generalnie "te typy tak mają" . Oczywiście to zjawisko występuje tylko podczas ciągłego poboru ciepłej wody, bo np. jak się wykorzysta tylko połowę zasobu to reszta się wymiesza z zimną m.in. dzięki recyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.12.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Przyglądam się waszym rozważaniom i tak się zastanawiam, bo np. mój zasobnik działa tak że jak się odkręci ciepłą wodę to leci cały czas stała temperatura a dopiero jak się skończy zasób ciepłej to nagle zaczyna lecieć prawie całkiem zimna. Sprawdziłem to doświadczalnie podczas napełniania baseniku dla syna. Nie wiem jaki to ma wpływ na wasze obliczenia i czy to cecha tylko mojego zasobnika czy też generalnie "te typy tak mają" . Oczywiście to zjawisko występuje tylko podczas ciągłego poboru ciepłej wody, bo np. jak się wykorzysta tylko połowę zasobu to reszta się wymiesza z zimną m.in. dzięki recyrkulacji. Może masz zawór termostatyczny który miesza wodę goraca z zimna . Jak sie goraca skończy to właśnie zaczyna nagle lecieć chłodna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 21.12.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 hmm.. na instalacji na pewno nie, a w podgrzewaczu też nie podejrzewam...( chyba musiałby mieć zasilanie elektryczne a podgrzewacz takiego nie posiada ) myślę że jest to raczej skutkiem budowy urządzenia i tego że woda wypływa wg metody FIFO a nie AVCO, he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 21.12.2004 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 inwestorpo co mieszcac te ciepla wode z zimna prosciej jest zalozyc ze tylko zimna wymaga podgrzania wynik i tak wyjdzie ten sam bo musi (to z bilansu) Po drugie zarastanie zarastaniem ale czy widzieliscie jak moduluje kociol grzejacy wode w zasobniku. Otoz, w poczatkowej fazie laduje pelna moca bo roznica temperatur wezownicy i wody uzytkowej jest duza, i po to te 20 kW. W miare nagrzewania roznica ta maleje, maleje moc wezownicy i coraz mniej ciepla jest przyjmowane przez zasobnik. Dlatego wyliczanie czasu nagrzewania wody za pomoca mocy kotla czy nawet mocy wezownicy dla pewnych konkretnych temperatur jest pewnym przyblizeniem. Stad rowniez w materialach np junkersa dla zasobnikow mozna znalezc czasy nagrzewania z roznymi kotlami warto zerknac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts