gilange 02.02.2022 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Czy przewody (230 V, skrętki, koncentryki) wychodzące z peszla na podłodze, idąc po ścianie do np puszki na gniazdo, przecinając posadzkę już bez peszla, będą zagrożone zniszczeniem jak posadzka będzie pracowała? Będę najpierw wylewał posadzkę a następnie kładł tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.02.2022 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 A dlaczego nie wprowadzić peszla do samej puszki, łącznie z przewodami UTP i TV? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 02.02.2022 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 A dlaczego nie wprowadzić peszla do samej puszki, łącznie z przewodami UTP i TV? Bo rozwiązanie to przebije folię na chudziaku. Posadzkarz daje tam chyba jakąś taśmę dylatacyjną, czy ona nie będzie wystarczającym zabezpieczeniem kabli w powyższym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.02.2022 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Pytać "posadzkarza", który robi od d... strony.Powinien wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2022 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Bo rozwiązanie to przebije folię na chudziaku A sam przewód nie przebije folii? Trzeba było wybruzdować, zawinąć peszel w ścianę i nie było by problemu, przwody w ścianie przykryte i posadzkarzowi nic do tego;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 05.02.2022 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 @elpapitor, @Remiks Nie będę się oszukiwał, trzeba to zabezpieczyć i żeby te zabezpieczenie nie wystawało spod tynku przy posadzce - wcisną to w bruzdę. W wielu miejscach mam kawałek kabla na który mogę nałożyć peszel, jednak jest kilka miejsc gdzie są całe magistrale kabli których nie chciał bym zrywać do końca i nakładać plesze. Ma ktoś jakiś pomysł jak wykuć spod nich gazobeton i nałożyć jakieś zabezpieczenie. Pracujące tynki i posadzi w tym miejscu skłaniają mnie do tego, żeby kable miały w tam trochę miejsca (w peszlu) zamiast zakitować to gipsem w bruździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.02.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 @elpapitor, @Remiks Nie będę się oszukiwał, trzeba to zabezpieczyć i żeby te zabezpieczenie nie wystawało spod tynku przy posadzce - wcisną to w bruzdę. W wielu miejscach mam kawałek kabla na który mogę nałożyć peszel, jednak jest kilka miejsc gdzie są całe magistrale kabli których nie chciał bym zrywać do końca i nakładać plesze. Ma ktoś jakiś pomysł jak wykuć spod nich gazobeton i nałożyć jakieś zabezpieczenie. Pracujące tynki i posadzi w tym miejscu skłaniają mnie do tego, żeby kable miały w tam trochę miejsca (w peszlu) zamiast zakitować to gipsem w bruździe. Na tej fotce chyba wyższa kondygnacja na stropie, najpierw tynki i nic nie trzeba w peszle chować. Przy wylewkach pójdzie na tynk dylatacja i nie ma problemu. Co do parteru to fotki są kiepskie by ocenić czy da się tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 07.02.2022 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 @Remikstynk przed posadzkami brałem pod uwagę jako ostateczne rozwiązanie ponieważ wpłynie mi to na terminy. Myślałem, że będzie jakiś sposób na szybkie zabezpieczenie takich magistral jw.Myślałem, o zakupie peszla wzdłuż przeciętego (samochodowy, czarny) i wykucie spod kabli trochę gazobetonu aby schować peszel w ścianie - dzięki temu będę mógł wylać posadzki przed tynkami. Pytanie czym wykuć spod kabli ten gazobeton. Przyszło mi do głowy narzędzie wielofunkcyjne no i po precyzyjnym nacięciu skuć młotkiem materiał. Czy spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem i może podzielić się jakimś bezpiecznym dla kabli sposobem poradzenia sobie z nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.02.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 U siebie też robiłem wylewki przed tynkami. Miałem dość specyficzną sytuację - pod wylewką w korytkach była puszczona instalacja, ogrzewanie ścienne i wszystkie rurki zbiorcze, odkurzacz centralny itd. Nie chciałem żeby tynkarze po tym łazili, bo wiadomo jak to się kończy. U siebie nie mam podłogówki w całym domuy więc i mniejsza praca wylewki anhydrytowej. Kable miałem wybruzdowane wszystkie, ale mam rurki od CO. Umówiłem się z wykonawcą żeby dał grubą dylatację. Na Twoim miejscu bym się zupełnie nie przejmował. Daj w tych miejsach podwójną dylatację. nad wylewkę pójdą tynki. Nawet jeśli tynk będzie cieńszy niż podwójna dylatacja to jaki to problem? Normalnie miałbyś dylatację między tynkiem a wylewką więc i tak byłaby szczelina, którą zakryjesz listwami. Nie baw się w podkuwanie, szkoda Twojego czasu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 07.02.2022 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 @Owczar, też pomyślałem, że może taśma dylatacyjna załatwi sprawę, ale przed chwilą znalazłem takie proste ręczne narzędzie jak "Przyrząd do rowkowania". Sam posadzkarz mówił, żeby lepiej zabezpieczyć jak będą docinać tą taśmę, to niech to jest w peszlu. Inne zagadnienie to to, że jak kable byłyby na ścianie, a nie w bruzdach to można by podsunąć pod nie folię, a tak to trzeba będzie tą folię przebijać żeby peszel wszedł w bruzdę. Jaki to będzie miało wpływ na przyszłą eksploatację domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.02.2022 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Ja bym nic nie kombinował. U mnie to wygląda tak - chodzi o te rurki od ogrzewania - są za taśmą dylatacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.02.2022 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 I teraz budowlaniec zacznie nożem ścinać/ucinać tę żółtą tasmę, i .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.02.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Jakbyś przewidział przyszłość będącą już przeszłością Przed tynkami dylatacja była wywinięta na wylewkę żeby zdylatować też tynk od niej. Do tego poszła taśma. Ekipa od wykońcenia miała zapowiedziane że ma tego nie wycinać - miałem to zrobić sam. Jedna osoba nie doszłyszała i zaczęła to robić, cyk i przewód od ogrzewania przecięty. Trzeba było zgrzewać. Całą resztę usuwałem już sam cięciem od góry do wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts