Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy posadzka zniszczy przewody jak będzie pracowała?

Recommended Posts

@elpapitor, @Remiks

Nie będę się oszukiwał, trzeba to zabezpieczyć i żeby te zabezpieczenie nie wystawało spod tynku przy posadzce - wcisną to w bruzdę.

W wielu miejscach mam kawałek kabla na który mogę nałożyć peszel, jednak jest kilka miejsc gdzie są całe magistrale kabli których nie chciał bym zrywać do końca i nakładać plesze. Ma ktoś jakiś pomysł jak wykuć spod nich gazobeton i nałożyć jakieś zabezpieczenie. Pracujące tynki i posadzi w tym miejscu skłaniają mnie do tego, żeby kable miały w tam trochę miejsca (w peszlu) zamiast zakitować to gipsem w bruździe.

20220204-163654.jpg

@elpapitor, @Remiks

Nie będę się oszukiwał, trzeba to zabezpieczyć i żeby te zabezpieczenie nie wystawało spod tynku przy posadzce - wcisną to w bruzdę.

W wielu miejscach mam kawałek kabla na który mogę nałożyć peszel, jednak jest kilka miejsc gdzie są całe magistrale kabli których nie chciał bym zrywać do końca i nakładać plesze. Ma ktoś jakiś pomysł jak wykuć spod nich gazobeton i nałożyć jakieś zabezpieczenie. Pracujące tynki i posadzi w tym miejscu skłaniają mnie do tego, żeby kable miały w tam trochę miejsca (w peszlu) zamiast zakitować to gipsem w bruździe.

20220204-163654.jpg

Na tej fotce chyba wyższa kondygnacja na stropie, najpierw tynki i nic nie trzeba w peszle chować. Przy wylewkach pójdzie na tynk dylatacja i nie ma problemu. Co do parteru to fotki są kiepskie by ocenić czy da się tak samo.

@Remiks

tynk przed posadzkami brałem pod uwagę jako ostateczne rozwiązanie ponieważ wpłynie mi to na terminy. Myślałem, że będzie jakiś sposób na szybkie zabezpieczenie takich magistral jw.

Myślałem, o zakupie peszla wzdłuż przeciętego (samochodowy, czarny) i wykucie spod kabli trochę gazobetonu aby schować peszel w ścianie - dzięki temu będę mógł wylać posadzki przed tynkami. Pytanie czym wykuć spod kabli ten gazobeton. Przyszło mi do głowy narzędzie wielofunkcyjne no i po precyzyjnym nacięciu skuć młotkiem materiał. Czy spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem i może podzielić się jakimś bezpiecznym dla kabli sposobem poradzenia sobie z nim?

U siebie też robiłem wylewki przed tynkami. Miałem dość specyficzną sytuację - pod wylewką w korytkach była puszczona instalacja, ogrzewanie ścienne i wszystkie rurki zbiorcze, odkurzacz centralny itd. Nie chciałem żeby tynkarze po tym łazili, bo wiadomo jak to się kończy.

U siebie nie mam podłogówki w całym domuy więc i mniejsza praca wylewki anhydrytowej. Kable miałem wybruzdowane wszystkie, ale mam rurki od CO. Umówiłem się z wykonawcą żeby dał grubą dylatację.

Na Twoim miejscu bym się zupełnie nie przejmował. Daj w tych miejsach podwójną dylatację. nad wylewkę pójdą tynki. Nawet jeśli tynk będzie cieńszy niż podwójna dylatacja to jaki to problem? Normalnie miałbyś dylatację między tynkiem a wylewką więc i tak byłaby szczelina, którą zakryjesz listwami. Nie baw się w podkuwanie, szkoda Twojego czasu.

• Like 1

@Owczar,

też pomyślałem, że może taśma dylatacyjna załatwi sprawę, ale przed chwilą znalazłem takie proste ręczne narzędzie jak "Przyrząd do rowkowania".

przyrzad-do-rowkowania-do-bloczkow-z-betonu-komorkowego_1.jpg

Sam posadzkarz mówił, żeby lepiej zabezpieczyć jak będą docinać tą taśmę, to niech to jest w peszlu.

Inne zagadnienie to to, że jak kable byłyby na ścianie, a nie w bruzdach to można by podsunąć pod nie folię, a tak to trzeba będzie tą folię przebijać żeby peszel wszedł w bruzdę. Jaki to będzie miało wpływ na przyszłą eksploatację domu?

Jakbyś przewidział przyszłość będącą już przeszłością ;)

Przed tynkami dylatacja była wywinięta na wylewkę żeby zdylatować też tynk od niej. Do tego poszła taśma.

Ekipa od wykońcenia miała zapowiedziane że ma tego nie wycinać - miałem to zrobić sam. Jedna osoba nie doszłyszała i zaczęła to robić, cyk i przewód od ogrzewania przecięty. Trzeba było zgrzewać. Całą resztę usuwałem już sam cięciem od góry do wylewki.