Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stacja transformatorowa w umowie o przylaczenie do sieci elektroenergetycznej

Anna2022

Recommended Posts

Dzień dobry,

W zaproponowanych warunkach przyłączenia do sieci elektroenergetycznej, w rozdziale dotyczącym obowiązkow klienta znajduje sie stacja transformatorowa. Nie podpisalismy jeszcze umowy, poniewaz mamy watpliwosci czy moga tego od nas wymagac, warunkujac tym zawarcie umowy o przylaczenie. Co radzicie w takiej sytuacji? Czy jest mozliwosc negocjacji z dostawcą? Czy obniżenie mocy przyłączeniowej może wyeliminować z umowy stację trafo?

pozdrawiam

Napięcie 400V, moc 40KW

Wydaje mi się że przestrzeliliśmy moc (w planie jest ogrzewanie elektryczną pompą ciepła).

Jak myślicie czy na dom ok 200 m2 energooszczedny z pompą ciepła wystarczy 25 KW? Poza pompą kuchenka indukcyjna i standardowe sprzety pralka, lodówka itp. Do najbliższego transformatora jest ok 250 metrów w linii prostej.

Oczywiście w projekcie jest napisane, że to dostawca energii postawi stację.

Obawiam się, że możesz nie mieć wyjścia. ZE nie robi Ci na złość, bo dla nich to też nie na rekę (koszt).

Ps. a co Ci przeszkadza trafostacja? Ona będzie lepiej zabezpieczona niż instalacja w twoim domu ;)

Jest kilka powodów. Ciężko go będzie ustawić na tej działce (działka leśna, mocno zadrzewiona), bardzo mała powierzchnia przewidziana pod możliwość zabudowy, więc nie chcę jej przeznaczać na transformator, do tego dochodzą kwestie zdrowotne, nie mam poczucia że jest to obojetne dla zdrowia, a mam dwoje malutkich dzieci. Dodatkowo w umowię ujęte są dodatkowe wymogi dla mnie np. w postaci, miejsca na parking, utwardzonego pod ciężki sprzęt 20 ton, a tam de facto jest droga leśna i mnóstwo drzew. Jedyna wolna powierzchnia jest przewidziana pod budowę domu. No chyba że zamiast domu postawię transformator ;)