Anna2022 02.02.2022 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Dzień dobry, W zaproponowanych warunkach przyłączenia do sieci elektroenergetycznej, w rozdziale dotyczącym obowiązkow klienta znajduje sie stacja transformatorowa. Nie podpisalismy jeszcze umowy, poniewaz mamy watpliwosci czy moga tego od nas wymagac, warunkujac tym zawarcie umowy o przylaczenie. Co radzicie w takiej sytuacji? Czy jest mozliwosc negocjacji z dostawcą? Czy obniżenie mocy przyłączeniowej może wyeliminować z umowy stację trafo?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 03.02.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Na jaką moc został złożony wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.02.2022 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Zapewne z obliczeń wynika, że ta sieć tego nie pociągnie bez stacji trafo. Natomiast to z reguły Tauron stawia (wysokie koszta). Jest wyraźnie napisane, że wy to macie postawić i tylko tyle? Jakieś konkrety, projekt na to itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna2022 08.02.2022 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Napięcie 400V, moc 40KW Wydaje mi się że przestrzeliliśmy moc (w planie jest ogrzewanie elektryczną pompą ciepła). Jak myślicie czy na dom ok 200 m2 energooszczedny z pompą ciepła wystarczy 25 KW? Poza pompą kuchenka indukcyjna i standardowe sprzety pralka, lodówka itp. Do najbliższego transformatora jest ok 250 metrów w linii prostej. Oczywiście w projekcie jest napisane, że to dostawca energii postawi stację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 08.02.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Przecież na taki budynek to i 16kW ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna2022 08.02.2022 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Sugerowaliśmy się informacjami z netu że na pompę potrzeba ok 10 kw. Masz inne doświadczenia, bo widzę że też budujesz dom z pompą ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 09.02.2022 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Mam 16kW przy metrażu 240m2 i ogrzewanie PC. I wszystko jest ok, ważne żeby instalacja w domu była mądrze zrobiona.Pytanie czy np przy 16kW też nie będzie potrzebne trafo, może po prostu sieć nawet tyle nie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna2022 09.02.2022 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Dzięki. A co masz na myśli pisząc mądrze zrobiona instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna2022 09.02.2022 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Nie. Chodzi mi o to,że nie chcę mieć na swojej działce stacji trafo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.02.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Nie. Chodzi mi o to,że nie chcę mieć na swojej działce stacji trafo. Obawiam się, że możesz nie mieć wyjścia. ZE nie robi Ci na złość, bo dla nich to też nie na rekę (koszt). Ps. a co Ci przeszkadza trafostacja? Ona będzie lepiej zabezpieczona niż instalacja w twoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 09.02.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Dzięki. A co masz na myśli pisząc mądrze zrobiona instalacja? Dobrze zaplanowane obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna2022 11.02.2022 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Obawiam się, że możesz nie mieć wyjścia. ZE nie robi Ci na złość, bo dla nich to też nie na rekę (koszt). Ps. a co Ci przeszkadza trafostacja? Ona będzie lepiej zabezpieczona niż instalacja w twoim domu Jest kilka powodów. Ciężko go będzie ustawić na tej działce (działka leśna, mocno zadrzewiona), bardzo mała powierzchnia przewidziana pod możliwość zabudowy, więc nie chcę jej przeznaczać na transformator, do tego dochodzą kwestie zdrowotne, nie mam poczucia że jest to obojetne dla zdrowia, a mam dwoje malutkich dzieci. Dodatkowo w umowię ujęte są dodatkowe wymogi dla mnie np. w postaci, miejsca na parking, utwardzonego pod ciężki sprzęt 20 ton, a tam de facto jest droga leśna i mnóstwo drzew. Jedyna wolna powierzchnia jest przewidziana pod budowę domu. No chyba że zamiast domu postawię transformator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.02.2022 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Ten transformator (napowietrzny) , może być dla Ciebie i dzieci śmiertelny jak na niego wleziesz. W innych przepadkach Ci nie zaszkodzi, więc to co wyczytałaś, to są BZDURY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 17.02.2022 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Większe pola magnetyczne wytwarzają się w przewodach napowietrznych niż w zamkniętej stalowej komorze transformatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts