Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - 2 rozdzielacze - różne lokalizacje i średnie długości obiegów

jack.mbox

Recommended Posts

Witam,

Planuję wykonać ogrzewanie podłogowe i zwracam się z prośbą o opinię czy rozwiązanie oparte na dwóch rozdzielaczach o różnych średnich długościach obiegów (pętli) na każdym z nich ma sens biorąc pod uwagę to, że rozdzielacze są oddalone od siebie. Załączam poglądowy obrazek - rzut z góry pomieszczeń budynku.

87f90eccdde7.png

Dane:

- Powierzchnia przewidziana na instalację ogrzewania: ~72 m2.

- Źródło ciepła: Piec elektryczny 12kW z programatorem pogodowym (CO + CWU).

- Ilość obiegów (pętli): łącznie 14.

- Ilość rozdzielaczy: 2 (pierwszy: 12 obiegów, drugi: 2 obiegi).

- Lokalizacja rozdzielaczy: pierwszy 9 metrów rury zasilającej od pieca, drugi bezpośrednio przy piecu.

- Średnia długość obiegów 1 rozdzielacza: 52m.

- Średnia długość obiegów 2 rozdzielacza: ~40m.

- Połączenie zasilania/powrotu do rozdzielaczy: PEX 32.

- Charakterystyka obiegów: Odstępy rur co 10 cm, rury 16x2, typ PERT/AL/PERT, PEX/AL/PEX lub EVOH zamiast AL (temat rzeka).

- Łączna długość obiegów: ~680m

- Pompy obiegowe: 1 pompa zintegrowana z piecem elektrycznym.

Opis:

Motywacją do takiego podejścia było zrezygnowanie z jednego rozdzielacza powyżej 12 pętli z racji chęci skorzystania z bardziej popularnych marek rozdzielczy. Te preferują przeważnie rozwiązania do 12 obiegów. Jeśli mają być użyte 2 rozdzielacze to chciałbym, aby każdy z nich był umieszczony w bardziej strategicznych miejscach, co ułatwi rozprowadzenie obiegów rur. Dodatkowo, mniejszy rozdzielacz (na 2 pętle) obsłuży najkrótsze obiegi i tym samym łatwiej będzie wyregulować przepływy. Nie upieram się, jeśli nie ma to sensu z technicznego/naukowego punktu widzenia.

Moje wątpliwości:

1. Jakie są przeciwskazania, aby średnie długości pętli były różne dla każdego z rozdzielaczy? Przykład: W moim przypadku różnica jest mała, ale załóżmy, że na jednym rozdzielaczu wszystkie pętle mają np. po 80m, a na drugim wszystkie po 20m. Czy jest to problemem?

2. Czy umiejscowienie rozdzielacza 9m (długość rury) od źródła ciepła jest poprawne i nie wpłynie na wydajność ogrzewania?

3. Jakie są przeciwskazania umiejscowienia rozdzielaczy w odstępie 9m długości rury od siebie?

4. Czy podczas liczenia długości pętli powinno się w jakimś stopniu uwzględniać długość zasilania i powrotu ze źródła ciepła do rozdzielaczy co może być istotne w przypadku kilu rozdzielaczy w różnych lokalizacjach?

5. Czy nie ma problemów z ciśnieniem wody lub innych komplikacji jeśli zasilanie/powrót do jednego rozdzielacza będzie wynosił 9m (18m w dwie strony), a do drugiego będzie załóżmy 0,5m (1m w dwie strony)? Czy rozdzielacze nie będą się "gryźć" ze sobą?

6. W jaki sposób połączyć 2 rozdzielacze z kotłem? Bezpośrednio przy kotle rozdzielić zasilanie na rozdzielacze?

7. Czy przy proponowanym rozwiązaniu powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę? Np. zastosować dodatkowe pompy, zawory, itp.

8. Jak różne lokalizacje rozdzielaczy mają się do automatyki i synchronizacji? Czy można umieścić "centralę" w największym rozdzielaczu i doprowadzić sterowanie do drugiego rozdzielacza dla dwóch pętli, czy zastosować inne rozwiązanie?

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opnie.

hmm... Mam w domu dwa rozdzielacze na dwóch kondygnacjach. Ten na dolnej jest większy od tego na górnej (więcej pętli o 2). Pętle są różnej długości.

Górny znajduje się w sumie pod kotłem, dolny jest oddalony od kotła pewnie o 5-6m.

Nie mam problemów.

Pytania które mi się nasuwają po lekturze Twojego postu /zapytania ?

- Po co na 72 m 2 piec o mocy 12 kW ?? Przy normalnym , zgodnym z WT 2021 ociepleniu i stolarce do ogrzania będziesz potrzebował mniej niż jedną trzecią tej mocy.

- Po co na 6 pomieszczeń i 72 m powierzchni 14 pętli ? Przy rozstawie 12,5 cm wyjdzie Ci ok 500 m rurek i ogarniesz to na 6 pętlach z jednego rozdzielacza .

Podłogówka ma to do siebie że im prostsza i mniej skomplikowana instalacja tym lepsze jej działanie.Rozważ zrobienie podejścia pod rozdzielacz w miedzi 32 mm ,Przy PEX-ie każde kolanko ma wewnętrzną średnicę mniejszą co tłumi przepływ. Nie idź w żadną automatykę ,termostaty w pokojach ,elektrozawory na belkach itp.Przy bezwładności podłogówki , zwłaszcza tej grubszej,akumulacyjnej to wyrzucony pieniądz . W pierwszym sezonie ustawisz przepływy na rotametrach pod oczekiwaną temp w pomieszczeniach i zapomnisz o sprawie. Zrób grubszą 10 cm wylewkę betonową . Jej akumulacja pozwoli Tobie grzać w taniej taryfie w G 12 .Porządnie zrób ocieplenia pod płytą. 15-20 cm grafitowego styro o niskiej lambdzie to podstawa.

I jeszcze coś co powinno być na samym początku. Zleć policzenie OZC aby wiedzieć ile ciepła potrzebować będzie Twój dom. Jeżeli nie chcesz wydawać kilkuset zł wejdź na cieplowlasciwie.pl i z grubsza policz sobie to sam. I nie komplikuj tego co jako nieskomplikowane działa najlepiej :)

Edytowane przez siinski

Po co na 72 m 2 piec o mocy 12 kW ?? (...)

W przyszłości planowane jest zaadaptowanie poddasza i metrów przybędzie (łącznie ok. 115 m²). Sam parter ma ok 78 m2 (nie wszedzie jest zaplanowane ogrzewanie). Jest to stary dom z lat 60-tych, który jest w trakcie generalnego remontu. Sentyment nie pozwala mi się go pozbyć. Nie zawsze będzie w pełni ogrzewany. Na podłogi planowany grafit 15 cm, sciany 20 cm. Wentylacja grawitacyjna ustąpi miejsca mechanicznej na późniejszych etapach. Stolarka okienna i drzwi do wymiany. Liczę, że zapotrzebowanie na energię cieplną spadnie. Planuję rozmieścić co 10 cm rury ogrzewania podłogowego, żeby zejść z temperaturą w układzie.

Odnośnie termostatów w pokojach i automatyki chyba posłucham Twojej rady. Sam się zastanawiałem, czy gra jest warta świeczki. Miedź rozważę, ale myślałem, że przy 12 obwodach rozdzielacza pex al pex 32 na kolankach 90' przy rozdzielaczu będzie i tak lepszy niż np. z PP 32. Przy 14 obwodach miałbym większe obawy.

Można tez dokręcić dodatkową sekcję lub dwie, ja mam Kan-therm na 12 obiegów na parterze, ale jeszcze jeden dodałem - są oryginalne rozszerzenia.

Dzięki za informację. Nie byłem świadomy, że istnieją oryginalne rozwiązania. Z Kan-Therm patrzyłem na rozdzielacze z nierdzewki, ale nie znalazłem na stronie producenta nic o rozszerzeniach w katalogu.

hmm... Mam w domu dwa rozdzielacze na dwóch kondygnacjach. Ten na dolnej jest większy od tego na górnej (więcej pętli o 2). Pętle są różnej długości.

Górny znajduje się w sumie pod kotłem, dolny jest oddalony od kotła pewnie o 5-6m.

Nie mam problemów.

Dzięki za informację. Uspokoiłem się trochę.

Edytowane przez jack.mbox