Azuma 03.02.2022 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Cześć,w dniu wczorajszym panowie wykonali u mnie wylewkę pianobetonu na stropie nad nieogrzewaną piwnicą celem wyrównania podłoża z uwagi na wystające tregry ze stropu.Obecnie na tym pianobetonie gdy wyschnie chciałbym ułożyć warstwę styropianu EPS 100 na wyskość 8cm.Pytania; 1) Czy należy rozłożyć na całości odpowiedniej grubości folię - oglądałem wiele filmów gdzie ludzie tak robią, pytanie czy to nie dotyczy jedynie podłogi na gruncie...moja jest bowiem w całości podpiwniczona. 2) Czy należy układać styropian w 2 warstwach na zakładkę ? np. 2x 4 cm. Właściwie skoro mam wersję pianobetonu to chyba nie ma takiej konieczności..?3) Czy konieczne jest klejenie płyt styropianowych odpowiednim klejem?4) Czy powinienem od ściany ustawić jakąś dylatację? Czy ma to być ta sama dylatacja która będzie do wylewki anhydrytowej ? Czy zostanie ona umiesczczona później nad styropianem? Edytowane 3 Lutego 2022 przez Azuma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.02.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Cześć, w dniu wczorajszym panowie wykonali u mnie wylewkę pianobetonu na stropie nad nieogrzewaną piwnicą celem wyrównania podłoża z uwagi na wystające tregry ze stropu. Obecnie na tym pianobetonie gdy wyschnie chciałbym ułożyć warstwę styropianu EPS 100 na wyskość 8cm. Pytania; 1) Czy należy rozłożyć na całości odpowiedniej grubości folię - oglądałem wiele filmów gdzie ludzie tak robią, pytanie czy to nie dotyczy jedynie podłogi na gruncie...moja jest bowiem w całości podpiwniczona. 2) Czy należy układać styropian w 2 warstwach na zakładkę ? np. 2x 4 cm. Właściwie skoro mam wersję pianobetonu to chyba nie ma takiej konieczności..? 3) Czy konieczne jest klejenie płyt styropianowych odpowiednim klejem? 4) Czy powinienem od ściany ustawić jakąś dylatację? Czy ma to być ta sama dylatacja która będzie do wylewki anhydrytowej ? Czy zostanie ona umiesczczona później nad styropianem? Mam strop nad nieogrzewaną piwnicą. Nie kładziono mi żadnej folii. Od razu styropian 2 x 5 cm na stropie. Jeszcze w przyszłości będzie pod stropem 10 cm na suficie w piwnicy. Na zakładkę, gdyż wtedy szpary się niwelują i jest szczelniej. Nie wiem czy pianobeton pomaga w tym. Na pewno lepiej 2x4cm niż 1x8cm 3) Tak styropian był uszczelniany klejem z pistoletu. Dużo tego poszło. 4) Dylatacja była (taka taśma piankowa) ale dopiero przed wylewką, nad styropianem. Na styropian: folia odbijająca, rury podłogówki, wylewka betonowa, podkład pod panele (Arbiton multiprotect 1000 R<0,006 m²K/W) panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts