Paweł Z82 04.02.2022 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Witam, Po zmianie grzejników na podłogówkę instalator wstawił mi zawór atm . Pojawił się problem. Przy jednoczesnym działaniu obu obiegów (pomp) na wyjściu ze sprzęgła woda jest tylko letnia - ok.20 st mimo że pięć kondensacyjny dostarcza do sprzęgła wodę bardzo gorącą -ok. 75°.Powoduje to ciągła pracę pieca wymuszona niedogrzaniem domu. Po wyłączeniu sterownikiem jednego z obiegów woda na obu wyjściach ze sprzęgła staje się gorąca oraz za działająca pompą woda również ma odpowiednią temp. ok 40-45°: Gdy zamknięty jest obieg oryginalnej podłogówki to zawór Atm dobrze miesza i daje na wyjściu za pompa ustawiona temperaturę. Gdy zamknięty jest obieg z mieszaczem afriso atm (pompa nie działa) to sprzęgło na obu wyjściach jest znowu odpowiednio gorące, automatyczny mieszkasz się otwiera na max i za pompa jest odpowiednią temp. wody. Gdy tylko oba obiegi naraz działają to woda na wyjściu że sprzęgła i dalej obu pomp jest znowu tylko ciepła ok. 20 ° a nawet letnia na wyjściu po stronie do nowej podłogówki z mieszaczem atm. Nie bylo zjawiska nierownomiernego nagrzania na wyjsciach ze sprzegla przed zmiana z grzejnikow na podlogowke. Obie pompy za sprzeglem ustawione na max, mieszacz afriso atm na max - 43 st. niestety mimo prób nie moge zaladowac zdjec .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.02.2022 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Pompy są na wyjściu ze sprzęgła. Czy za zaworem trójdrożnym mieszającym także jest pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Z82 04.02.2022 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Zawor Afriso ATM jest zamontowany pomiedzy sprzegłem a pompą. Za pompą juz jest tylko rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.02.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Rozumiem że obieg kotła przed sprzęgłem ma swoją pompę?. Sprawdź jaka jest temperatura na powrocie do kotła czyli na wyjściu ze sprzęgła. Takie objawy mogą świadczyć o zbyt dużej wydajności pomp w stosunku do pompy kotła i w ten sposób woda w sprzęgle miesza się z tą wracającą.Należy zawór trójdrogowy mieszający ustawić na temperaturę 40*C i korygować pompy tak aby na wyjściu sprzęgła uzyskać. Po co Ci w kotle kondensacyjnym temperatura 75*C. Ustaw tam max 50 - 55*C Edytowane 4 Lutego 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 04.02.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Po kiego licha na podłogówkę 40 stopni ? sensu to nie ma , tam ma być 28-29 max 30 stopni i ani grama więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Z82 04.02.2022 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Przed sprzęgłem jest tylko pompa w piecu. Vailant 206\ 5-5. Widzę ze masz podobny zestaw. Ja właśnie grzejniki zamieniłem na podłogówkę. Jakie masz ustawienia na piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2022 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Po kiego licha na podłogówkę 40 stopni ? sensu to nie ma , tam ma być 28-29 max 30 stopni i ani grama więcej . Projektowałes tą podłogówkę, wiesz jakie straty są dla poszczegolnych pomieszczeń?, obliczyłes jaka powinna byc Tz dla temperatury obliczeniowej? Te 30 to moze dla domu bardzo dobrze zaizolwanego spełniającego aktualne WT, a nie domu który miał grzejniki to zaizolowany az tak dobrze nie jest. Edytowane 4 Lutego 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts