asolt 06.02.2022 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Wstępnie tego typu kalkulatory wypełniam od roku. I gdyby 90% fachowców zaproponowało mi pompę o zbliżonych parametrach A wyniki obliczeń byłyby jednoznaczne to nie zakladalbym tak bezmyślnych tematów Uparłes sie aby nie miec profesjonalnego, dokladnego i rzetelnego ozc. Wypełnienie nawet kilkunastu kalkulatorów nie daje zadnej gwarancji uzyskania poprawnego wyniku. Co do fachowcw to oni tez bazują na kalkulatorach i efekty tego są jak widac. Po co zakładac taki temat, po prostu zlecic obliczenia. Kilku forumowiczów w tym wątku to sugeruje, ale Ty wiesz lepiej co i jak, a dyskusja czasem schodzi ponizej akceptowalnego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/267075-stuletni-dom-i-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-7988427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu_76 07.02.2022 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Widzisz Marco36 traktujesz mnie protekcjonalnie, radzisz jak żyć a nie odróżniasz powierzchni grzewczej od ogrzewanej. Ale nawet to jak rzetelnie wypełni to już jakoś orientacyjnie coś będzie wiedział , https://cieplo.app/start ja na czuja w takim domu pewnie z 8kw bym założył ale to ja . Po ruku analizowania tematu jestem prawie przekonany do 9kW więc by się pokrywało. Do tego grzałka 6kW na CO i 1,5kW na CWU. Według mnie zacznij od izolacji i jeśli zostaniesz na grzejnikach to raczej będziesz musiał dołożyć chyba że teraz masz przewymiarowane. Właśnie nie chcę zamykać starego domu w termos. Po za tym jedynym elementem dachu wystającym za płaszczyznę ściany jest rynna więc doklejenie jakiejkolwiek izolacji niesie ze sobą kolejne koszty. Jeśli już to nie w tej dekadzie bo póki co mam w planie dość pracy z wymianą źródła ciepła i rewolucją w kotłowni. A muszę to zrobić teraz bo uchwała antysmogowa... Grzejniki raczej przewymiarowane jak na ogrzewanie węglowe. I policzyć OZC budynku. 4 tony na sezon i kocioł 26 kW - to tak strzelam, że przynajmniej o 10 kW za mocny na taki dom. By liczyć cokolwiek dalej, trzeba znać OZC. Rozumiem, że zrobiłeś u siebie obliczenie OZC i wynik wziąłeś w ciemno? Wiadomo, że 26 kW to stanowczo za duży kocioł. Pewnie poprzedni właściciel domu zaufał instalatorowi. A te 4 tony węgla... No cóż. 1. Kocioł jest przewymiarowany 2. Kocioł jest z podajnikiem tłokowym - żeby go dobrze wysterować trzeba by z miesiąc spędzić w kotłowni. 3. Kocioł ma ponad 10 lat 4. Nie można obniżyć temperatury zasilania np do 55 stopni bo na powrocie będzie 45 i będzie jeszcze mniej sprawny i będzie dmuchał, sypał, dmuchał, sypał... Uparłes sie aby nie miec profesjonalnego, dokladnego i rzetelnego ozc. . Gwarantujesz, że jak wykonam profesjonalne OZC będę mógł jego wynik wziąć w ciemno? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/267075-stuletni-dom-i-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-7988622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.02.2022 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Mnie kalkulator z ciepłowłaściwie się sprawdził i od 3 lat w zasadzie zgadza się wszystko co w tym czasie jeszcze poprawiłem z dociepleniem i zapotrzebowaniem ciepła a różnica 1kw w tę lub tamtą w domu z lat 40-tych to praktycznie żadna różnica dla mnie pomijalna , 120m2 przy mrozach mnius 20 max 4,5kw a średnia coś ok 2,4kw i to się sprawdza ale szyki psuje mi poddasze które w zasadzie nigdy nie grzeję a jak mi się zwalą goście czego nie planowałem a praktycznie są nonstop to podskoczy do 6,5kw ale tam paskudzą mi kaloryfery cały szyk , ktoś powie bzdura że dom ma mieć tyle ciepła ile potrzebuje a ja na to też mogę odpowiedzieć z doświadczenia że to bzdura a dlaczego ? , na parterze mam podłogówkę 100% ale nie wiem czemu też dwa kaloryfery nigdy nie grzane 160x60 oraz 120x60 ,podłogówka zasilana srednio 28 stopni w domu 23-24 moc na kotle ok 2,5kw natomiast jak eksperymentalnie wyłączę podłogówkę i zasilę te pożal się boże kaloryfery temp 65 stopni to nie są one w stanie zagrzać całego parteru a wskazania na kotle to nie mniej niż 7kw , bez sensu ale tak to wygląda nawet po trzech dniach , myślałem na początku że to będzie na takie zimne letnio jesienne okresy aby szybko zagrzać i to był błąd , lepiej grzać podłogówką tydzień niż tymi wrednymi kaloryferami połowę dnia , za miesiąc podłączam pompę ciepła i w końcu z czystym sumieniem tego złomu sie pozbędę tzn kaloryferów na parterze no i na poddaszu jakieś suchą podłogówkę muszę sklecić lub ogrzewanie ścienne byle nie kaloryfery , mam ich serdecznie dosyć :lol2: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/267075-stuletni-dom-i-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-7988627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.02.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Gwarantujesz, że jak wykonam profesjonalne OZC będę mógł jego wynik wziąć w ciemno? Mogę gwarantowac jedynie własne obliczenia ozc, zresztą gwarantuje to juz od 12 lat. Za obliczenia innych nie odpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/267075-stuletni-dom-i-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-7988638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 07.02.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Widzisz Marco36 traktujesz mnie protekcjonalnie, radzisz jak żyć a nie odróżniasz powierzchni grzewczej od ogrzewanej. U mnie też kalkulator z Ciepło Właściwie się sprawdził. I oczekiwałem, że po przeczytaniu podlinkowanego pierwszego tematu zrobisz obliczenia na CW i podasz wynik. Próbowałem doradzić, ale zamiast podać obliczenia OZC - to wolisz nosa zadzierać - bo wszyscy chcą Ci krzywdę zrobić. Nie odpowiadasz na pytania, tylko wyciągasz pojedyncze zwroty z wpisów sprzed kilku dni by postawić się okoniem - to jakiego traktowania w zamian oczekujesz? Edytowane 7 Lutego 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/267075-stuletni-dom-i-pompa-ciep%C5%82a/page/2/#findComment-7988727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts