asolt 06.02.2022 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Wstępnie tego typu kalkulatory wypełniam od roku. I gdyby 90% fachowców zaproponowało mi pompę o zbliżonych parametrach A wyniki obliczeń byłyby jednoznaczne to nie zakladalbym tak bezmyślnych tematów Uparłes sie aby nie miec profesjonalnego, dokladnego i rzetelnego ozc. Wypełnienie nawet kilkunastu kalkulatorów nie daje zadnej gwarancji uzyskania poprawnego wyniku. Co do fachowcw to oni tez bazują na kalkulatorach i efekty tego są jak widac. Po co zakładac taki temat, po prostu zlecic obliczenia. Kilku forumowiczów w tym wątku to sugeruje, ale Ty wiesz lepiej co i jak, a dyskusja czasem schodzi ponizej akceptowalnego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu_76 07.02.2022 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Widzisz Marco36 traktujesz mnie protekcjonalnie, radzisz jak żyć a nie odróżniasz powierzchni grzewczej od ogrzewanej. Ale nawet to jak rzetelnie wypełni to już jakoś orientacyjnie coś będzie wiedział , https://cieplo.app/start ja na czuja w takim domu pewnie z 8kw bym założył ale to ja . Po ruku analizowania tematu jestem prawie przekonany do 9kW więc by się pokrywało. Do tego grzałka 6kW na CO i 1,5kW na CWU. Według mnie zacznij od izolacji i jeśli zostaniesz na grzejnikach to raczej będziesz musiał dołożyć chyba że teraz masz przewymiarowane. Właśnie nie chcę zamykać starego domu w termos. Po za tym jedynym elementem dachu wystającym za płaszczyznę ściany jest rynna więc doklejenie jakiejkolwiek izolacji niesie ze sobą kolejne koszty. Jeśli już to nie w tej dekadzie bo póki co mam w planie dość pracy z wymianą źródła ciepła i rewolucją w kotłowni. A muszę to zrobić teraz bo uchwała antysmogowa... Grzejniki raczej przewymiarowane jak na ogrzewanie węglowe. I policzyć OZC budynku. 4 tony na sezon i kocioł 26 kW - to tak strzelam, że przynajmniej o 10 kW za mocny na taki dom. By liczyć cokolwiek dalej, trzeba znać OZC. Rozumiem, że zrobiłeś u siebie obliczenie OZC i wynik wziąłeś w ciemno? Wiadomo, że 26 kW to stanowczo za duży kocioł. Pewnie poprzedni właściciel domu zaufał instalatorowi. A te 4 tony węgla... No cóż. 1. Kocioł jest przewymiarowany 2. Kocioł jest z podajnikiem tłokowym - żeby go dobrze wysterować trzeba by z miesiąc spędzić w kotłowni. 3. Kocioł ma ponad 10 lat 4. Nie można obniżyć temperatury zasilania np do 55 stopni bo na powrocie będzie 45 i będzie jeszcze mniej sprawny i będzie dmuchał, sypał, dmuchał, sypał... Uparłes sie aby nie miec profesjonalnego, dokladnego i rzetelnego ozc. . Gwarantujesz, że jak wykonam profesjonalne OZC będę mógł jego wynik wziąć w ciemno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 07.02.2022 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Mnie kalkulator z ciepłowłaściwie się sprawdził i od 3 lat w zasadzie zgadza się wszystko co w tym czasie jeszcze poprawiłem z dociepleniem i zapotrzebowaniem ciepła a różnica 1kw w tę lub tamtą w domu z lat 40-tych to praktycznie żadna różnica dla mnie pomijalna , 120m2 przy mrozach mnius 20 max 4,5kw a średnia coś ok 2,4kw i to się sprawdza ale szyki psuje mi poddasze które w zasadzie nigdy nie grzeję a jak mi się zwalą goście czego nie planowałem a praktycznie są nonstop to podskoczy do 6,5kw ale tam paskudzą mi kaloryfery cały szyk , ktoś powie bzdura że dom ma mieć tyle ciepła ile potrzebuje a ja na to też mogę odpowiedzieć z doświadczenia że to bzdura a dlaczego ? , na parterze mam podłogówkę 100% ale nie wiem czemu też dwa kaloryfery nigdy nie grzane 160x60 oraz 120x60 ,podłogówka zasilana srednio 28 stopni w domu 23-24 moc na kotle ok 2,5kw natomiast jak eksperymentalnie wyłączę podłogówkę i zasilę te pożal się boże kaloryfery temp 65 stopni to nie są one w stanie zagrzać całego parteru a wskazania na kotle to nie mniej niż 7kw , bez sensu ale tak to wygląda nawet po trzech dniach , myślałem na początku że to będzie na takie zimne letnio jesienne okresy aby szybko zagrzać i to był błąd , lepiej grzać podłogówką tydzień niż tymi wrednymi kaloryferami połowę dnia , za miesiąc podłączam pompę ciepła i w końcu z czystym sumieniem tego złomu sie pozbędę tzn kaloryferów na parterze no i na poddaszu jakieś suchą podłogówkę muszę sklecić lub ogrzewanie ścienne byle nie kaloryfery , mam ich serdecznie dosyć :lol2: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.02.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Gwarantujesz, że jak wykonam profesjonalne OZC będę mógł jego wynik wziąć w ciemno? Mogę gwarantowac jedynie własne obliczenia ozc, zresztą gwarantuje to juz od 12 lat. Za obliczenia innych nie odpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 07.02.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Widzisz Marco36 traktujesz mnie protekcjonalnie, radzisz jak żyć a nie odróżniasz powierzchni grzewczej od ogrzewanej. U mnie też kalkulator z Ciepło Właściwie się sprawdził. I oczekiwałem, że po przeczytaniu podlinkowanego pierwszego tematu zrobisz obliczenia na CW i podasz wynik. Próbowałem doradzić, ale zamiast podać obliczenia OZC - to wolisz nosa zadzierać - bo wszyscy chcą Ci krzywdę zrobić. Nie odpowiadasz na pytania, tylko wyciągasz pojedyncze zwroty z wpisów sprzed kilku dni by postawić się okoniem - to jakiego traktowania w zamian oczekujesz? Edytowane 7 Lutego 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts