Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stuletni dom i pompa ciepła.

Krzychu_76

Recommended Posts

Wstępnie tego typu kalkulatory wypełniam od roku.

I gdyby 90% fachowców zaproponowało mi pompę o zbliżonych parametrach A wyniki obliczeń byłyby jednoznaczne to nie zakladalbym tak bezmyślnych tematów

Uparłes sie aby nie miec profesjonalnego, dokladnego i rzetelnego ozc. Wypełnienie nawet kilkunastu kalkulatorów nie daje zadnej gwarancji uzyskania poprawnego wyniku.

Co do fachowcw to oni tez bazują na kalkulatorach i efekty tego są jak widac. Po co zakładac taki temat, po prostu zlecic obliczenia. Kilku forumowiczów w tym wątku to sugeruje, ale Ty wiesz lepiej co i jak, a dyskusja czasem schodzi ponizej akceptowalnego poziomu.

Widzisz Marco36 traktujesz mnie protekcjonalnie, radzisz jak żyć a nie odróżniasz powierzchni grzewczej od ogrzewanej.

Ale nawet to jak rzetelnie wypełni to już jakoś orientacyjnie coś będzie wiedział , https://cieplo.app/start ja na czuja

w takim domu pewnie z 8kw bym założył ale to ja .

Po ruku analizowania tematu jestem prawie przekonany do 9kW więc by się pokrywało. :) Do tego grzałka 6kW na CO i 1,5kW na CWU.

Według mnie zacznij od izolacji i jeśli zostaniesz na grzejnikach to raczej będziesz musiał dołożyć chyba że teraz masz przewymiarowane.

Właśnie nie chcę zamykać starego domu w termos. Po za tym jedynym elementem dachu wystającym za płaszczyznę ściany jest rynna więc doklejenie jakiejkolwiek izolacji niesie ze sobą kolejne koszty. Jeśli już to nie w tej dekadzie bo póki co mam w planie dość pracy z wymianą źródła ciepła i rewolucją w kotłowni. A muszę to zrobić teraz bo uchwała antysmogowa...

Grzejniki raczej przewymiarowane jak na ogrzewanie węglowe.

I policzyć OZC budynku.

4 tony na sezon i kocioł 26 kW - to tak strzelam, że przynajmniej o 10 kW za mocny na taki dom. By liczyć cokolwiek dalej, trzeba znać OZC.

Rozumiem, że zrobiłeś u siebie obliczenie OZC i wynik wziąłeś w ciemno?

Wiadomo, że 26 kW to stanowczo za duży kocioł. Pewnie poprzedni właściciel domu zaufał instalatorowi.

A te 4 tony węgla... No cóż.

1. Kocioł jest przewymiarowany

2. Kocioł jest z podajnikiem tłokowym - żeby go dobrze wysterować trzeba by z miesiąc spędzić w kotłowni.

3. Kocioł ma ponad 10 lat

4. Nie można obniżyć temperatury zasilania np do 55 stopni bo na powrocie będzie 45 i będzie jeszcze mniej sprawny i będzie dmuchał, sypał, dmuchał, sypał...

Uparłes sie aby nie miec profesjonalnego, dokladnego i rzetelnego ozc. .

Gwarantujesz, że jak wykonam profesjonalne OZC będę mógł jego wynik wziąć w ciemno?

Mnie kalkulator z ciepłowłaściwie się sprawdził i od 3 lat w zasadzie zgadza się wszystko co w tym czasie jeszcze poprawiłem z dociepleniem i zapotrzebowaniem ciepła a różnica 1kw w tę lub tamtą w domu z lat 40-tych to praktycznie żadna różnica dla mnie pomijalna , 120m2 przy mrozach mnius 20 max 4,5kw a średnia coś ok 2,4kw i to się sprawdza ale szyki psuje mi poddasze które w zasadzie nigdy nie grzeję a jak mi się zwalą goście czego nie planowałem a praktycznie są nonstop to podskoczy do 6,5kw ale tam paskudzą mi kaloryfery cały szyk , ktoś powie bzdura że dom ma mieć tyle ciepła ile potrzebuje a ja na to też mogę odpowiedzieć z doświadczenia że to bzdura a dlaczego ? , na parterze mam podłogówkę 100% ale nie wiem czemu też dwa kaloryfery nigdy nie grzane 160x60 oraz 120x60 ,podłogówka zasilana srednio 28 stopni w domu 23-24 moc na kotle ok 2,5kw natomiast jak eksperymentalnie wyłączę podłogówkę i zasilę te pożal się boże kaloryfery temp 65 stopni to nie są one w stanie zagrzać całego parteru a wskazania na kotle to nie mniej niż 7kw , bez sensu ale tak to wygląda nawet po trzech dniach , myślałem na początku że to będzie na takie zimne letnio jesienne okresy aby szybko zagrzać i to był błąd , lepiej grzać podłogówką tydzień niż tymi wrednymi kaloryferami połowę dnia , za miesiąc podłączam pompę ciepła i w końcu z czystym sumieniem tego złomu sie pozbędę tzn kaloryferów na parterze no i na poddaszu jakieś suchą podłogówkę muszę sklecić lub ogrzewanie ścienne byle nie kaloryfery , mam ich serdecznie dosyć :lol2::lol2::lol2:
  • Like 1

Widzisz Marco36 traktujesz mnie protekcjonalnie, radzisz jak żyć a nie odróżniasz powierzchni grzewczej od ogrzewanej.

U mnie też kalkulator z Ciepło Właściwie się sprawdził.

I oczekiwałem, że po przeczytaniu podlinkowanego pierwszego tematu zrobisz obliczenia na CW i podasz wynik.

Próbowałem doradzić, ale zamiast podać obliczenia OZC - to wolisz nosa zadzierać - bo wszyscy chcą Ci krzywdę zrobić.

Nie odpowiadasz na pytania, tylko wyciągasz pojedyncze zwroty z wpisów sprzed kilku dni by postawić się okoniem - to jakiego traktowania w zamian oczekujesz?

Edytowane przez Marco36