Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja robiona po kawałku

Recommended Posts

Czy docieplenie styropianem i zaciągnięcie go jedynie klejem z siatka tylko jednej ściany ma sens? Jakieś wady?

Ze względów finansowych chciałbym zrobić elewację choć na ścianie południowej. A pozostałe ściany w innym czasie.

Oczywiście potem tynk byłby w przyszłości kładziony już na całym domu.

Nie ma najmniejszego problemu ani przeciwskazań, możesz to robić etapami, tylko nie zostawiaj sobie na krawędziach jakiś pseudo zapasów wystającej siatki by wykończyć narożniki, to tylko problem- dołożysz przy wykańczaniu odpowiednie i dedykowane które trwale połączą powierzchnie elewacji ocieplane w różnych terminach.

Nie ucinaj tylko płyt równo z krawędzią nieocieplonej ściany, zastosuj oryginalnie cegiełkę z nieznacznym zapasem na grubość. Wszelkie niedociągnięcia wyrównasz pianą, a najlepiej klejem w pianie do styropianu.

ocieplanie_domu_styropian_Fot_1-730x491.jpg

ocieplanie_domu_styropian_Fot_1-730x491.jpg

Naklej na to lekko kawałek cienkiego styropianu i fiu. A najzimniejsza jest strona nawietrzna jesli dom odsłonięty. U mnie pizdzi głównie z zachodu i południowego zachodu.

Też tak myślałem. Tylko teraz pytanie wykonawcze. Czy te folie mam posmarować klejem i na nie kleić styropian?

Tylko, czy wtedy nie będzie problemu za jakiś czas, żeby ten styropian oderwać i zrobić docelową elewację? Tzn czy odkrywaniu styropianu nie poniszczy się folii?

A może dac szersze paski styropianu i kleić je do muru, gdzie nie ma już folii, a na folię ten styropian będzie tylko nachodzi? Ale czy wtedy wiatr nie zerwie styropianu?