Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego tak sie dzieje

Recommended Posts

Greg_81 napisał:
Jeszcze mam pytanie czy okna dachowe podczas instalacji posiadały specjalne taśmy które dodatkowo uszczelniają ?

Patrzac na zdjecia wygląda to na ocieplenie poddasza jest jedną warstwą wełny, czy tak jest w rzeczywistości ?

Jeśłi tak to jest błąd, ponieważ zawsze trzeba układać 2 warstwy aby zniwelować mostki termiczne.

nie mam pojecia, bo nie bylo mnie przy montazu, nie mniej jednak wiekszasc sasiadow ma te same problemy, powiedz mi Greg to co napisalem odnosnie docieplenia na poddaszu moze byc ?? ta podloge chce zrobic bardzo szczelnie, nie bedzie sie tam nic pociło itd ?? sasiad mowil ze to ma oddychac i gore wylozyl deskami , sam juz nie wiem

Nie mogę pojąc kto tak robi dając jedna warstwę wełny, kiedyś nawet jak dawali o wiele cieniej to np 15 i 5cm , u Ciebie powinno być 2x15cm.

Dając od góry warstwę w poprzek wełny z rolki np 15cm, ale byłby problem z chodzeniem...To z pewnoscią znikłby problem na suficie, przy oknach prawdopodobnie trzeba odnowa dobrze uszczelniać okna ... czyli trochę bałaganu.

A jesli nie chcesz wchodzić w koszty zacznij od nawiewników, tylko ze to taki połsrodek i bedzie trochę chłodniej

Generalnie wentylacja grawitacyjna jest mniej wydajna i mocno zależna od pogody -różnica ciśnień,dlatego ja wywaliłem ze swojego projektu grawitacje na rzecz WM

Edytowane przez Greg_81

nie mniej jednak na poddaszu jak najlepiej to docieplic, bo ta wełna juz jest tylko ja dobrze poupychac, gdzie niegdzie pianka pur, i na to chce dac osb 2.5 cm, na dach to samo wełne , ale nie wiem czym to obic hmmm, a odnosnie tych okien to możliwe ze to ta roznica temperatur bo mowie w domu jest 20, 21 a nad sufitem przynajmniej 10 stopni mniej jak nie lepiej wiec to moze byc powodem. wiec musze ocieplic to poddasze zdjecia sa na 1 stronie.

1. Na jednym foto widać rozdarcie paroizolacji. Nieduże, ale nie powinno go być. Zakleić taśmą aliminiową. Jeśli nie powstało teraz przy odkrywce to sugeruje, że może takich kwiatków być więcej.

Dobrze byłoby już teraz sprawdzić jak wygląda mocowanie paroizolacji do ściany szczytowej.

2. Jak wspomniano wyżej, wełna układana na jedną warstwę. To duży błąd. Do tego wełna jest na grubość belek (jętek), które na moje oko mają 18-20 cm, więc 25cm wełny tam nie ma - kolejny błąd.

3. Pod oknami dachowymi powinny być lokowane grzejniki, tak aby strumień najcieplejszego powietrza ogrzewał bezpośrednio okno, w tym pomaga też odpowiednie ukształtowanie obróbki okna, o którym ktoś już też wspomniał. Jeśli nie ma grzejnika to być może będzie wymagane również podniesienie temp. w całym pomieszczeniu (samo uszczelnienie ocieplenia może okazać się niewystarczające by okno nie wychładzało się poniżej temp. punktu rosy).

Zgodnie z fizyką budowli (para wodna przemieszcza się wraz ze strumieniem ciepłego powietrza) przegrody powinny być tak budowane, by od strony pomieszczenia ogrzewanego miały warstwę o jak największym oporze dyfuzyjnym (paroizolacja), a od strony zimnej jak najmniejszy opór.

Dlatego licząc od strony mieszkania: sufit podwieszany > paroizolacja (szczelna) > wełna > podłoga (z desek lub opłytowanie OSB z nawierconymi otworami o odpowiednim rozstawie).

Gdy odrobina wilgoci przeniknie przez paroizolację do wełny będzie miała szansę ujść do strefy strychu, a stamtąd przez wiatroizolację przeniknie to szczeliny wentylacyjnej dachu i ujdzie do atmosfery kominkami went. lub kalenicą (zależy od poszycia dachu).

Dachu w strefie nieogrzewanego strychu nie ocieplać - to niewiele da, a może narobić dodatkowych kłopotów, lepiej tą wełnę dać w strop.

Ruggiero napisał:
Ok rozumiem , no ale dlaczego nie ma sensu ocieplenia dachu, skoro za ta biala folia sa juz tylko dachowki, wiec w bardzo duzym stopniu to ochladza strych , a ja mam nawet mysli zeby tqm pokoik zrobic wiec jak to zrobic dobrze ?

Jeśli masz zamiar zaadaptować tam jakiś pokoik do użytku, to musisz też zapewnić dopływ ciepła, dobrze utrzymywać tam stale temp. co najmniej 18stC. Jak ocieplisz dach bez ogrzewania to i tak będzie tam zimno - jedyny efekt to nieco przesunięta faza, tzn. będzie wolniej się wychładzał ale też wolniej nagrzewał - ale to kwestia raczej godzin niż dni, więc jeśli mróz będzie ze dwa dni to i tak będziesz miał ten sam mróz na strychu.

Pamiętaj o ociepleniu ścian szczytowych również.

Oraz kwestia wilgoci. Teraz para wodna ze strychu może swobodnie dyfundować na zewnątrz poprzez membranę (biała folia) - a przynajmniej zakładam, że to materiał paro przepuszczalny. Zakryjesz to wełną i paroizolacją (bo inaczej wełna wchłonie wilgoć i też niewiele da takie ocieplenie), więc musisz opracować jak dołożyć wentylację (wlot i wylot).

maaszak napisał:
1. Na jednym foto widać rozdarcie paroizolacji. Nieduże, ale nie powinno go być. Zakleić taśmą aliminiową. Jeśli nie powstało teraz przy odkrywce to sugeruje, że może takich kwiatków być więcej.

Dobrze byłoby już teraz sprawdzić jak wygląda mocowanie paroizolacji do ściany szczytowej.

2. Jak wspomniano wyżej, wełna układana na jedną warstwę. To duży błąd. Do tego wełna jest na grubość belek (jętek), które na moje oko mają 18-20 cm, więc 25cm wełny tam nie ma - kolejny błąd.

3. Pod oknami dachowymi powinny być lokowane grzejniki, tak aby strumień najcieplejszego powietrza ogrzewał bezpośrednio okno, w tym pomaga też odpowiednie ukształtowanie obróbki okna, o którym ktoś już też wspomniał. Jeśli nie ma grzejnika to być może będzie wymagane również podniesienie temp. w całym pomieszczeniu (samo uszczelnienie ocieplenia może okazać się niewystarczające by okno nie wychładzało się poniżej temp. punktu rosy).

Zgodnie z fizyką budowli (para wodna przemieszcza się wraz ze strumieniem ciepłego powietrza) przegrody powinny być tak budowane, by od strony pomieszczenia ogrzewanego miały warstwę o jak największym oporze dyfuzyjnym (paroizolacja), a od strony zimnej jak najmniejszy opór.

Dlatego licząc od strony mieszkania: sufit podwieszany > paroizolacja (szczelna) > wełna > podłoga (z desek lub opłytowanie OSB z nawierconymi otworami o odpowiednim rozstawie).

Gdy odrobina wilgoci przeniknie przez paroizolację do wełny będzie miała szansę ujść do strefy strychu, a stamtąd przez wiatroizolację przeniknie to szczeliny wentylacyjnej dachu i ujdzie do atmosfery kominkami went. lub kalenicą (zależy od poszycia dachu).

Dachu w strefie nieogrzewanego strychu nie ocieplać - to niewiele da, a może narobić dodatkowych kłopotów, lepiej tą wełnę dać w strop.

Podepnę się jeśli mogę. Jeśli mam w domku strop belkowy, na którym są przykręcone deski (calówki) to czy mogę na te deski od strony poddasza nieużytkowego położyć styropian? Od spodu będzie najprawdopodobniej wełna w płytach. Belki mam wysokości 200mm. Pytam bo pewnie zostanie mi troche styropianu z podłogi i z ocieplenia ścian. Więcej niż 20-25cm miedzy belkami nie chciałbym dawać aby pozostawic jak najwyższe pomieszczenia.

maaszak napisał:
Jeśli masz zamiar zaadaptować tam jakiś pokoik do użytku, to musisz też zapewnić dopływ ciepła, dobrze utrzymywać tam stale temp. co najmniej 18stC. Jak ocieplisz dach bez ogrzewania to i tak będzie tam zimno - jedyny efekt to nieco przesunięta faza, tzn. będzie wolniej się wychładzał ale też wolniej nagrzewał - ale to kwestia raczej godzin niż dni, więc jeśli mróz będzie ze dwa dni to i tak będziesz miał ten sam mróz na strychu.

Pamiętaj o ociepleniu ścian szczytowych również.

Oraz kwestia wilgoci. Teraz para wodna ze strychu może swobodnie dyfundować na zewnątrz poprzez membranę (biała folia) - a przynajmniej zakładam, że to materiał paro przepuszczalny. Zakryjesz to wełną i paroizolacją (bo inaczej wełna wchłonie wilgoć i też niewiele da takie ocieplenie), więc musisz opracować jak dołożyć wentylację (wlot i wylot).

Hmmm to teraz mam cwieka w glowie , bo ktos pisal ze te plamy na suficie to roznica temperatur i to sie zgadza bo na strychu meha zimno a w domu 21 stopni wiec automatycznie mysle ze ocieplenie strychu zniweluje problem, to teraz wychodzi na to ze to zly pomysl,, czy moze poprostu zrobic narazie podloge porzadnie,, na podlodze jest juz welna ale myslalem zeby gdzieniegdzie dolozyc i w wolne miejsca jeszcze pianka pur zrobic zeby bylo ze tak ppwiem szczelnie i na welne osb 2.5 cm, tylo zakrywac podloge cala czy maja byc jakies przerwy male ?? A odnosnie dachu to tak na ta membrane chcialbym dac welne ale moze steropianem wylozyc bylo by lepie , zeby nie kombinowac juz z ta wentylacja.

swierol napisał:
Podepnę się jeśli mogę. Jeśli mam w domku strop belkowy, na którym są przykręcone deski (calówki) to czy mogę na te deski od strony poddasza nieużytkowego położyć styropian? Od spodu będzie najprawdopodobniej wełna w płytach. Belki mam wysokości 200mm. Pytam bo pewnie zostanie mi troche styropianu z podłogi i z ocieplenia ścian. Więcej niż 20-25cm miedzy belkami nie chciałbym dawać aby pozostawic jak najwyższe pomieszczenia.

Wszystko można, nawet jak nie można ale się bardzo chce to można. :D Ja bym tylko szczelnie dał paroizolację żeby się pod styropianem nie wykraplała para jak się cos ruszy i powstanie szczelina i tyle

Ruggiero napisał:
Hmmm to teraz mam cwieka w glowie , bo ktos pisal ze te plamy na suficie to roznica temperatur i to sie zgadza bo na strychu meha zimno a w domu 21 stopni wiec automatycznie mysle ze ocieplenie strychu zniweluje problem, to teraz wychodzi na to ze to zly pomysl,, czy moze poprostu zrobic narazie podloge porzadnie,, na podlodze jest juz welna ale myslalem zeby gdzieniegdzie dolozyc i w wolne miejsca jeszcze pianka pur zrobic zeby bylo ze tak ppwiem szczelnie i na welne osb 2.5 cm, tylo zakrywac podloge cala czy maja byc jakies przerwy male ?? A odnosnie dachu to tak na ta membrane chcialbym dac welne ale moze steropianem wylozyc bylo by lepie , zeby nie kombinowac juz z ta wentylacja.

Pisalem ze mialby tam byc pokoik, ale nie poddasze bedzie nieuzytkowe, wiec jak chce ocieplic dach , jak widac na zdjeciu na 1 wtronie sa krokwie , membrana i juz pozniej dachowki, i teraz tak miedzy krokwie dam welne i na to regips do krokiew , czy tak moze byc czy musze dac jeszcze ta folie paroizolacujna ??

Ruggiero napisał:
Hmmm to teraz mam cwieka w glowie , bo ktos pisal ze te plamy na suficie to roznica temperatur i to sie zgadza bo na strychu meha zimno a w domu 21 stopni

Tak właśnie jest, różnica temperatur powoduje wystąpienie punktu rosy (to funkcja wilgotności powietrza i temperatury powierzchni). Natomiast ocieplenie dachu (skosy ze zdjęcia nr 1) nie poprawi tej termiki bez spełnienia warunków, o których pisałem w poprzedniej odpowiedzi.

Paroizolacja ma właśnie spowodować aby jak najmniej wilgoci przez nią przeszło do ocieplenia i natrafiło no chłodniejsze powierzchnie, na których skondensuje. To zjawisko również będzie miało wpływ na styropian (choć w mniejszym stopniu niż na wełnę), więc wentylacja w ocieplonych przestrzeniach oraz szczelność paroizolacji są ważne.

W tej chwili problem nie jest w nieocieplonym dachu w obszarze strychu (skosy ze zdjęcia), lecz w kiepskim ociepleniu stropu (podłoga zdjęcia). O tym pisali też inni.

0AReUv.th.jpg

Jak wspominałem, ze zdjęć nie wydaje mi się, żeby te belki stropowe miały 25cm wysokości, zatem nie tylko masz położoną wełnę w jednej warstwie, to nawet nie ma tych projektowych 25cm (bierz linijkę i mierz ile faktycznie jest tej wełny). Na belkach stropu powinna być jeszcze jedna warstwa wełny (np.10cm). Jeśli na tym ma być podłoga to na belkach należy nabić ruszt by zmieścić dodatkową warstwę wełny (w poprzek).

Oraz, skoro jest ocieplony strop to ocieplone powinny być ściany szczytowe od strony strychu również (analogicznie jak od zewnątrz), by zapewnić ciągłość izolacji.

Jeśli jednak będziesz chciał zaadaptować ten strych, to oczywiście docieplanie stropu nie ma sensu, bo traci się na wysokości - wtedy można nawet zdemontować wełnę ze stropu (wykorzystać do ocieplenia dachu - tak jak fizyka nakazuje: w dwóch warstwach by zakryć całkowicie drewnianą konstrukcję dachu i wykonać szczelną paroizolację). Dzięki temu ciepło z pomieszczeń poniżej będzie przenikać swobodniej przez strop do strychu i go ogrzewać, żeby nie ciągnąć tam instalacji grzewczej, ale wymagać będzie podniesienia temp. na grzejnikach w pomieszczeniu poniżej aby wyrównać straty z powodu zwiększenia kubatury do ogrzania.

• Like 1

Ruggiero napisał:

Ja dołoże krótko od siebie :) jeżeli robisz podloge strychu to albo robisz to płyta osb i między płyta a wełną robisz czelinę 2-3cm i nawiercasz osb w siatce kwadratu 20x20 lub 25x25cm otwory fi 16-20mm albo stoosujesz sposób sąsiada i robisz deski osunięte od siebie tak by para wodna która ewentualnie wejdzie w przegrode miała się gdzie zwentylowac

Reszte chłopaki podpowiadają prawidlowo

Dziekuje PAnowie za pomoc, jutro rano wejde tam jeszcze i zmierze dokladnie ile cm ma ta wełna, bardzo mi pomogliscie , bo nastawialem sie na docieplanie i podloge stropu i dachu, a z tego co wyczytalem wystarczy dobrze ocieplic strop i bedzie gitarka, jutro jeszcze wejde do gory i zrobie dokładne zdjecia moze cos zauwazycie :D

maaszak napisał:

Wełna ma 25 cm

, sama krokiew ma 25 cm a jest 2,3 cm ponad gorna wartwa stropu, wiec te 25 welny musi byc :), to co teraz na to normalnie osb ?? Czy jeszcze cos kombinowac

• 2 weeks później...