jac0oll 06.02.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Witam, mieszkanie od dewelopera, według prospektu pisze że strop miedzykondygnacyjnyn. Muszę zrobić bruzdę może na dwa metry długa na dwa kable, są jakiekolwiek przeciwwskazania odnośnie robienia bruzdy w takim stropie ? Nie jestem elektrykiem, ale się dogadałem że mu uzyskuje wszystkie bruzdy, otwory, tak jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.02.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Od developera i miedzy piętrami to zwykły strop kanałowy. Bruzda na ok 1 cm głębokości nic mu nie zrobi.Najlepiej robić to bruzdownicą z dwoma tarczami diamentowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.02.2022 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Jeżeli to strop kanałowy to po co robić bruzdy. Wiercisz w jednym miejscu otwór aby wejść z przewodem i drugi aby wyjść i wszystko w temacie. Problem tylko może wystąpić w którą stronę są ułożone gary od stropu.Od tego jest przecież projekt który deweloper powinien przekazać nowemu nabywcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.02.2022 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Jeżeli to strop kanałowy to po co robić bruzdy. Wiercisz w jednym miejscu otwór aby wejść z przewodem i drugi aby wyjść i wszystko w temacie. Problem tylko może wystąpić w którą stronę są ułożone gary od stropu. Od tego jest przecież projekt który deweloper powinien przekazać nowemu nabywcy. Zanim następnym razem doradzisz cokolwiek, spróbuj wykonać to w praktyce .Poza tym czy u Ciebie w domu drzwi do pokoju przy których jest włącznik światła są na środku ściany tak aby jednym kanałem poprowadzić kabel na środek sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.02.2022 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Ale henrykow ma rację.U siebie tak robiłem, gdy "przerzucałem" przewody na drugą ścianę, a mieszkanie jest z tzw. wielkiej płyty z lat 70-tych.Strop typu akerman. Edytowane 6 Lutego 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jac0oll 07.02.2022 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Ok, dzięki za porady puszcze niewielką bruzdę na centymetr głębokości, jeszcze jest tynk który też ma taką grubość to kabel schowam. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.02.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Zanim następnym razem doradzisz cokolwiek, spróbuj wykonać to w praktyce .Poza tym czy u Ciebie w domu drzwi do pokoju przy których jest włącznik światła są na środku ściany tak aby jednym kanałem poprowadzić kabel na środek sufitu. Doradziłem bo tak robiłem u siebie, co w tym dziwnego? I kto mówi aby przewód prowadzić bezpośrednio w linii prostej od wyłącznika do źródła światła? Chyba że komuś szkoda kilka metrów przewodu. Jeżeli strop jest przed tynkowaniem to ułożenie jednego przewodu nie wycinając bruzdy tragedii nie wywoła, tynk go spokojnie przykryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts