Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody elektryczne luzem za szafka.

Recommended Posts

Cześć,

Jak montowali mi meble to przenieśli mi gniazdko ponad szafki kuchenne. Połączenie jest jak w zdjęciu poniżej(mam problem z dodaniem załacznika:( ogólnie połączenie jest na wago w puszce po starym gniazdku. Puszka nie jest zaślepiona).

Od tego idzie luzem przewód w górę ze 30 cm i tam do niego podłączone jest gniazdo nad tynkowe. Całe to połączenie jak i kabel jest za szafka. Między szafka a ściana są ze 2cm przerwy. Chciałem się spytać czy jest to prawidłowo i bezpiecznie zrobione, ponieważ wszystkie inne przewody mam zatynkowane.

Edytowane przez mmb1

Cześć,

Jak montowali mi meble to przenieśli mi gniazdko ponad szafki kuchenne. Połączenie jest jak w zdjęciu poniżej(mam problem z dodaniem załacznika:().

Od tego idzie luzem kabel w górę ze 30 cm i tam jest gniazdo nadtynkowe. Całe to połączenie jak i kabel jest za szafka. Między szafka a ściana są ze 2cm przerwy. Chciałem się spytać czy jest to prawidłowo i bezpiecznie zrobione, ponieważ wszystkie inne przewody mam zatynkowane.

A przedłużacz czy przewód zasilający płytę czy telewizor są niebezpieczne?

A przedłużacz czy przewód zasilający płytę czy telewizor są niebezpieczne?

Jestem totalnie zielony stąd pytanie. Podobno nie ma głupich pytań ;) Rozumiem, że taka przeróbka nie ma wpływu na bezpieczeństwo oraz nie ma żadnych przeciwskazań że jest to luzem między wiszącą szafką a ścianą?

Nie ma się czym martwić, chyba że robota spaprana, a tego nie wiemy.

Nie wiemy, jaki przewód wisi za szafą, ilu żyłowy, jaki przekrój, jakie zabezpieczenie obwodu itd.

A problem z dodawanie zdjęć na tym forum to wszyscy (no, prawie wszyscy) mają.

Jak dla mnie wygląda to schludnie.

zdjęcie wrzuciłem na serwer zapodaj.net. Można podejrzeć pod poniższym linkiem.

https://zapodaj.net/78100502141fe.jpg.html