Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrzewaniem jednej strefy

mofa

Recommended Posts

Mam parterówkę 120m2, kocioł Bosch Condens gc2300iw 15p i podłogówkę w całym domu. Generalnie jeśli chodzi o ogrzewanie to wszystko jest ok oprócz jednej strefy. Pomiędzy kuchnią a salonem mam niedużą jadalnię, kilka metrów. Sprawdzałem kamerą termowizyjną. Po rozgrzaniu ogrzewania jest tam 3 stopnie mniej niż w sąsiednich strefach. Podłoga jest zawsze zimna. Na środku pod jadalnią jest kanał dolotowy. Czy jest możliwe, że to on obniża tak temperaturę? Zła izolacja? Rozumiem, że w podłogówce nie chodzi o to żeby podłoga była ciepła ale jest to dosyć wkurzające bo mocno odczuwalne. W dodatku dziecko ukochało sobie to miejsce do zabawy. Regulacja obiegów nic nie daje.

Druga sprawa to przy okazji wizyty serwisanta, który miał kamerę termo wyszła taka sugestia, że przy takiej wielkości domu powinienem mieć dodatkową pompkę i sprzęgło do tego ogrzewania. Co o tym sądzicie?

Zapomniałem napisać, że pod jadalnią jest kanał dolotowy do kominka.

Ogólnie w domu jest ciepło, komfort jest. Aczkolwiek tak jak pisałem, jest to wkurzające, że podłoga jest zimna w jednym miejscu. Jadalnia, czyli u mnie przejście pomiędzy kuchnią i salonem to najczęściej uczęszczane miejsce. Nie jest to na tyle niekomfortowe żebym teraz rozwalał podłogę ale może jest szansa na jakąś regulację chociaż. Jeśli chodzi o dodatkową "pompkę ze sprzęgłem" zasugerowaną przez serwisanta to czy ona by coś w tej materii zmieniła? Druga kwestia jest taka, że obecnie czym bliżej kotłowni tym cieplej, nieważne jakbym to regulował. Czy byłaby szansa na poprawę tego?