mofa 07.02.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Mam parterówkę 120m2, kocioł Bosch Condens gc2300iw 15p i podłogówkę w całym domu. Generalnie jeśli chodzi o ogrzewanie to wszystko jest ok oprócz jednej strefy. Pomiędzy kuchnią a salonem mam niedużą jadalnię, kilka metrów. Sprawdzałem kamerą termowizyjną. Po rozgrzaniu ogrzewania jest tam 3 stopnie mniej niż w sąsiednich strefach. Podłoga jest zawsze zimna. Na środku pod jadalnią jest kanał dolotowy. Czy jest możliwe, że to on obniża tak temperaturę? Zła izolacja? Rozumiem, że w podłogówce nie chodzi o to żeby podłoga była ciepła ale jest to dosyć wkurzające bo mocno odczuwalne. W dodatku dziecko ukochało sobie to miejsce do zabawy. Regulacja obiegów nic nie daje. Druga sprawa to przy okazji wizyty serwisanta, który miał kamerę termo wyszła taka sugestia, że przy takiej wielkości domu powinienem mieć dodatkową pompkę i sprzęgło do tego ogrzewania. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 08.02.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Czy w domu jest ciepło i czy mieszkańcy czują komfort z użytkowania pomieszczeń?Jeśli tak to proponuję to tak zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mofa 08.02.2022 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Zapomniałem napisać, że pod jadalnią jest kanał dolotowy do kominka. Ogólnie w domu jest ciepło, komfort jest. Aczkolwiek tak jak pisałem, jest to wkurzające, że podłoga jest zimna w jednym miejscu. Jadalnia, czyli u mnie przejście pomiędzy kuchnią i salonem to najczęściej uczęszczane miejsce. Nie jest to na tyle niekomfortowe żebym teraz rozwalał podłogę ale może jest szansa na jakąś regulację chociaż. Jeśli chodzi o dodatkową "pompkę ze sprzęgłem" zasugerowaną przez serwisanta to czy ona by coś w tej materii zmieniła? Druga kwestia jest taka, że obecnie czym bliżej kotłowni tym cieplej, nieważne jakbym to regulował. Czy byłaby szansa na poprawę tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.02.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 ...Zapomniałem napisać, że pod jadalnią jest kanał dolotowy do kominka. Ogólnie w domu jest ciepło, komfort jest. Aczkolwiek tak jak pisałem, jest to wkurzające, że podłoga jest zimna w jednym miejscu....? Zatkać szczelnie od zewnątrz dolot powietrza do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts