Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do Elfir w spr. rabat

Recommended Posts

Witam, przeczytałam cały wątek ale i tak potrzebuję pomocy Elfir przy pogrupowaniu roślin, które wybrałam do pierwszej rabaty., o wym. szer. 4-4,5m i dł. 8,3m, strona wschodnia, rabata położona pomiędzy ścieżką do domu a podjazdem do garażu, ziemia gliniasta /30-40cm humusu/ o pH 6,5 - 7 ,po deszczu mokro.Na tą rabatę zaplanowałam: dąb błotny Green Dwarf - 3 szt., guzikowiec zachodni Sugar Shack - 3 szt., choina kanadyjska Pandulum - 1 szt., dereń Ivory Halo - 1 szt., świerk biały Rainbow's End - 2 szt., świerk pospolity Nidiformis - 1 szt., kulki z cisa lub ostrokrzewu karbowanolistnego - 2 szt., hortensje Bobo - 2 szt. podsadzone bodziszkiem Rosanne i turzycą ptasie łapki. Hortensje, turzyce, bodziszki i cisy chciałabym posadzić od strony ścieżki, po obu jej stronach. Pozostałe rośliny chciałabym podsadzić kosaćcem syberyjskim, wiązówką błotną /białą/, liliowcem EveryDaylily Cream, trzęślicą modrą Moorhexe, hostami.Nie wiem czy dobrze dobrałam rośliny i nie wiem jak je pogrupować żeby ładnie się komponowały, stąd moja prośba o pomoc. Z góry dziękuję.

ostrokrzew może ci wygnić jak zimą będzie miał mokro. Dereń lepiej wygląda w dużych grupach.

Guzikowiec - widziałeś go na żywo?

Bo to roślina o bardzo naturalistycznym wyglądzie i rabata lepiej jak ma półdziki wygląd.

Edytowane przez Elfir

Elfir, bardzo dziękuję za odpowiedz. Derenia odpuszczam, posadzę je w szpalerze po drugiej stronie podjazdu /mam tam rabatę o wym. szer. 2,5m i dł. 10m/. Czy ostrokrzew mogę zastąpić cisem?. Guzikowca nie widziałam, wybrałam go dlatego,że znosi czasowy nadmiar wody, ale oczywiście rezygnuję z niego. Możesz podpowiedzieć co posadzić zamiast niego i. jak pogrupować te rośliny, które wymieniłam?. Dziękuję.

Moim zdaniem jednak trzeba przemyśleć dobór gatunkowy, jeśli tam mokro - np. wierzba hakuro-nishiki. karłowe odmiany kaliny koralowej.

Z iglaków podmakanie lepiej zniosą zywotniki olbrzymie (np. odmiana whipcord, z tych wolno rosnących).

Przydałby się zimozielone turzyce.

Masz jakieś zdjęcie tej rabaty?

Elfir dzięki za zainteresowanie. Spróbuję wysłać zdjęcia i swój rysunek z naniesionym , domem , wiatą garażową i ścieżkami i wymiarami. Droga wzdłuż ogrodzenia /wschód/ to droga wewnętrzna, a po stronie południowej biegnie droga asfaltowa, od której dzieli moją działkę ok. 32m.. Jeszcze raz dzięki za pomoc .Acha, chodzi mi o rabatę, patrząc od strony drogi wewnętrznej, po prawej stronie, pomiędzy .ścieżką a podjazdem .

Jestem mężem nie mogę wstawić zdjęć jeżeli mogłaby Pani podać adres mail było by bez problemu mój i mojej żony mail to [email protected].

pozdrawiam i dziękuję

Witaj Elfir, nie oczekuję od Ciebie rysowania planów. Zapytałaś czy mam zdjecie tej rabaty więc próbowałam je wysłać ale nie potrafię , chciałam też wysłać plan z naniesionym domem i otoczeniem , który sama zrobiłam dla siebie , żeby łatwiej mi było nanosić rośliny /oczywiście bardzo amatorski/.Jeśli możesz mi pomóc to będę wdzięczna, a poza tym możesz mi podpowiedzieć jak się wysyła zdjęcia? /jestem starszą panią, która nie bardzo radzi sobie z komputerem/.Bardzo dziękuję i przepraszam jeśli oczekuję zbyt wiele.

Witaj Elfir, udało mi się wysłać kilka zdjęć rabaty o której pisałam w pierwszym poście. Jeżeli będziesz miała wolną chwilę to bardzo proszę pomóż mi ją ogarnąć, bo mam z nią duży problem. Chodzi przede wszystkim o nadmierną jej wilgotność. Czy po posadzeniu roślin ta wilgotność ulegnie poprawie bo rośliny sporą ilość wody wypiją?

Witaj Elfir, dzięki za propozycję rabaty. Muszę zrezygnować z brzozy /jestem uczulona/, może jakieś inne nieduże drzewko. Poza tym, od dereni w stronę ścieżki jest prawie 7m, czy te trzy gatunki wystarczą czy może dołożyć jeszcze jeden gatunek. Chciałam jeszcze zapytać w jakich odstępach od siebie sadzić kalinę.

można posadzić klążę leśną lub świdośliwę

Zamiast kaliny można posadzić trzęślicę.

Kaliny sadzić co ok. 1 m

Cała rabata ma 8,3 m - więc dwa rzędy derenia zabiorą 3 m.

Zamiast Ivory Halo, lepszy byłby Sibirica Variegata - ma bardziej jaskrawe pędy zimą.

To są wielkości 30 letniej rośliny. Chcesz tak długo czekać na efekt dekoracyjny? Poza tym krzewy w ogrodach się przycina. Chyba, ze masz duży ogród i możesz puścić na żywioł.

Nie mam jakiejś ulubionej odmiany trzęślicy.