Ada2014 07.02.2022 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Witam, przeczytałam cały wątek ale i tak potrzebuję pomocy Elfir przy pogrupowaniu roślin, które wybrałam do pierwszej rabaty., o wym. szer. 4-4,5m i dł. 8,3m, strona wschodnia, rabata położona pomiędzy ścieżką do domu a podjazdem do garażu, ziemia gliniasta /30-40cm humusu/ o pH 6,5 - 7 ,po deszczu mokro.Na tą rabatę zaplanowałam: dąb błotny Green Dwarf - 3 szt., guzikowiec zachodni Sugar Shack - 3 szt., choina kanadyjska Pandulum - 1 szt., dereń Ivory Halo - 1 szt., świerk biały Rainbow's End - 2 szt., świerk pospolity Nidiformis - 1 szt., kulki z cisa lub ostrokrzewu karbowanolistnego - 2 szt., hortensje Bobo - 2 szt. podsadzone bodziszkiem Rosanne i turzycą ptasie łapki. Hortensje, turzyce, bodziszki i cisy chciałabym posadzić od strony ścieżki, po obu jej stronach. Pozostałe rośliny chciałabym podsadzić kosaćcem syberyjskim, wiązówką błotną /białą/, liliowcem EveryDaylily Cream, trzęślicą modrą Moorhexe, hostami.Nie wiem czy dobrze dobrałam rośliny i nie wiem jak je pogrupować żeby ładnie się komponowały, stąd moja prośba o pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.02.2022 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) ostrokrzew może ci wygnić jak zimą będzie miał mokro. Dereń lepiej wygląda w dużych grupach.Guzikowiec - widziałeś go na żywo? Bo to roślina o bardzo naturalistycznym wyglądzie i rabata lepiej jak ma półdziki wygląd. Edytowane 7 Lutego 2022 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 09.02.2022 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Elfir, bardzo dziękuję za odpowiedz. Derenia odpuszczam, posadzę je w szpalerze po drugiej stronie podjazdu /mam tam rabatę o wym. szer. 2,5m i dł. 10m/. Czy ostrokrzew mogę zastąpić cisem?. Guzikowca nie widziałam, wybrałam go dlatego,że znosi czasowy nadmiar wody, ale oczywiście rezygnuję z niego. Możesz podpowiedzieć co posadzić zamiast niego i. jak pogrupować te rośliny, które wymieniłam?. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2022 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Moim zdaniem jednak trzeba przemyśleć dobór gatunkowy, jeśli tam mokro - np. wierzba hakuro-nishiki. karłowe odmiany kaliny koralowej.Z iglaków podmakanie lepiej zniosą zywotniki olbrzymie (np. odmiana whipcord, z tych wolno rosnących).Przydałby się zimozielone turzyce. Masz jakieś zdjęcie tej rabaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 10.02.2022 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Elfir dzięki za zainteresowanie. Spróbuję wysłać zdjęcia i swój rysunek z naniesionym , domem , wiatą garażową i ścieżkami i wymiarami. Droga wzdłuż ogrodzenia /wschód/ to droga wewnętrzna, a po stronie południowej biegnie droga asfaltowa, od której dzieli moją działkę ok. 32m.. Jeszcze raz dzięki za pomoc .Acha, chodzi mi o rabatę, patrząc od strony drogi wewnętrznej, po prawej stronie, pomiędzy .ścieżką a podjazdem .Jestem mężem nie mogę wstawić zdjęć jeżeli mogłaby Pani podać adres mail było by bez problemu mój i mojej żony mail to [email protected].pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2022 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Od razu uprzedzam - za darmo nie pracuję. Na forum pomagam bezpłatnie, ale jak mam analizować plany i rysować wg. wymiarów to przekracza zakres pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 11.02.2022 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Witaj Elfir, nie oczekuję od Ciebie rysowania planów. Zapytałaś czy mam zdjecie tej rabaty więc próbowałam je wysłać ale nie potrafię , chciałam też wysłać plan z naniesionym domem i otoczeniem , który sama zrobiłam dla siebie , żeby łatwiej mi było nanosić rośliny /oczywiście bardzo amatorski/.Jeśli możesz mi pomóc to będę wdzięczna, a poza tym możesz mi podpowiedzieć jak się wysyła zdjęcia? /jestem starszą panią, która nie bardzo radzi sobie z komputerem/.Bardzo dziękuję i przepraszam jeśli oczekuję zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 wrzuć zdjęcie rabaty do fotosika (http://www.fotosik.pl)Potem kliknij na zdjęcie by wyświetliło się duże. Następnie prawym klawiszem myszy i "otwórz obraz w nowym oknie". Skopiuj link strony z obrazkiem i wklej tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 13.02.2022 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 https://images92.fotosik.pl/573/33592e5695984fe9. jpghttps://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9febd6deb5f96560 https://images91.fotosik.pl/571/fb7ccab8135fb02bgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 13.02.2022 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 https://images89.fotosik.pl/572/fd2d92aa38a76e96gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 13.02.2022 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 https://images90.fotosik.pl/571/0143663f3c487efagen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 13.02.2022 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Witaj Elfir, udało mi się wysłać kilka zdjęć rabaty o której pisałam w pierwszym poście. Jeżeli będziesz miała wolną chwilę to bardzo proszę pomóż mi ją ogarnąć, bo mam z nią duży problem. Chodzi przede wszystkim o nadmierną jej wilgotność. Czy po posadzeniu roślin ta wilgotność ulegnie poprawie bo rośliny sporą ilość wody wypiją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2022 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Zakładaj średnice: 1,5 m na derenia (można w dwóch rzędach) choina 0,8 m hortensja Bobo 0,8 m kalina 1,2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 14.02.2022 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Witaj Elfir, dzięki za propozycję rabaty. Muszę zrezygnować z brzozy /jestem uczulona/, może jakieś inne nieduże drzewko. Poza tym, od dereni w stronę ścieżki jest prawie 7m, czy te trzy gatunki wystarczą czy może dołożyć jeszcze jeden gatunek. Chciałam jeszcze zapytać w jakich odstępach od siebie sadzić kalinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2022 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 można posadzić klążę leśną lub świdośliwę Zamiast kaliny można posadzić trzęślicę. Kaliny sadzić co ok. 1 m Cała rabata ma 8,3 m - więc dwa rzędy derenia zabiorą 3 m. Zamiast Ivory Halo, lepszy byłby Sibirica Variegata - ma bardziej jaskrawe pędy zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 15.02.2022 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Witam, Elfir bardzo proszę rozwiej moje wątpliwości, które dot. kaliny koralowej Compactum. Wszędzie czytam, że ona rośnie do wys. 1,5m i szer. 2m, a Ty polecasz sadzić je co 1m, a może chodzi nie o Compactum a o Nanum?. Jeszcze jedno pytanie, jaką trzęślicę polecasz? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 To są wielkości 30 letniej rośliny. Chcesz tak długo czekać na efekt dekoracyjny? Poza tym krzewy w ogrodach się przycina. Chyba, ze masz duży ogród i możesz puścić na żywioł. Nie mam jakiejś ulubionej odmiany trzęślicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada2014 18.02.2022 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Witam, Elfir bardzo dziękuję za pomoc, jeśli będę potrzebowała jeszcze Twojej rady to się odezwę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2022 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 nie ma sprawy. Udzielam na forum takich porad, by skorzystali także z nich inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts