zwyczinwestor123 07.02.2022 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Dzień dobryChciałam zapytać, czy mam prawo mieć pretensje do sąsiada o wykonanie niwelacji terenu bez żadnych dokumentów i mojej zgody. Załączam rysunek stanu przed i po. Oboje dokonaliśmy pewnych niwelacji, jednak moja była objęta pozwoleniem na budowę. Na granicy muszę również postawić mur oporowy, jednak był on projektowany na stan skarpy sprzed niwelacji przeprowadzonej przez sąsiada. Wg specjalisty będzie on za słaby na nową sytuacje, dodatkowo stroma skarpa nie będąca gruntem rodzimym nastręcza problemów przy jego wybudowaniu. Rysunek sytuacyjny: https://drive.google.com/file/d/1-J43EdIwLCW3BOm9zWHHlAIg4bW0QGXj/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.02.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Nadsypywanie do jakiejś grubości jest dozwolone (chyba 2dm?, sprawdź w przepisach) bez zgłoszeń i pozwoleń. Jeśli sąsiad to przekroczył to postąpił niezgodnie z prawem. Możesz rozpocząć wojnę z sąsiadem, ale patrząc na rysunek to za wiele nie zmienił, więc może daj troszkę więcej zbrojenia w Twoim murze oporowym bez wchodzenia w konflikt z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts