Pauliq 10.02.2022 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Witam. Żona dostała od rodziców działkę. Wybudowaliśmy dom. Podczas gdy działka była własnością rodziców, zgodzili się oni na przeprowadzenie przez działkę 2 nitek wodociągu do sąsiada. Następnie za kilka lat weszła firma która kopała kanalizację też na tej działce za zgodą. Podczas prac uszkodzili te dwie nitki. Teraz gdy działka jest w naszym posiadaniu następują awarie, rurociągi się rozszczelniają i zalewa nam podwórko. Jak wygląda prawo.. czy mogę zażądać zmiany poprowadzenia rurociagu inną trasą by uniknąć następnych uszkodzeń? Jak wygląda prawo zgody z mojej strony na wejście na posesję celem naprawy? Czy gmina może dać mi pismo potwierdzające zostawienie tereny w stanie przez rozkopaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 13.02.2022 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Powinieneś mieć w umowie o służebność dla wodociągów zasady czy mogą wejść na Twój teren. Za każde zalanie należy Ci się odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.02.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 I dodam ze po każdej naprawie muszą teren pozostawić tak jak zastali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts