Sativum 12.02.2022 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Cześć, Jak w temacie - czy ktoś z Was przeliczał już ile wynosi różnica ogrzewania powietrzną PC (bez dokładniejszego sprecyzowania użytej technologii) na taryfie G11 vs piecem kondensacyjnym? Wiem, że apologeci PP zarzucą mi, że mówi się "kocioł", ale to tak samo jak obrażanie się że nie mówię "samochód" na auto Zastanawiam się czy przy zużyciu 700-800 m3/mc , nie opłaca się wymienić kocioł na pompę. Edytowane 13 Lutego 2022 przez Sativum stylistyka - telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2022 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Cześć, Jak w temacie - czy ktoś z Was przeliczał już ile wynosi różnica ogrzewania powietrzna PC (bez dokładniejszego sprecyzowania technologii) na taryfie G11 vs gaz piecem kondensacyjnym? Tak, wiem, że kocioł apologeci PP mi zarzuca, ale to tak samo jak obrażanie się że nie mówię samochód na auto Zastanawiam się czy przy zużyciu 700-800 m3/mc , nie opłaca mi się wymienić kocioł na pompę. 700-800 m3/m-c przez sezon grzewczy czyli ok. 6 x (700-800) = 4.200-4.800 m3 na sezon? Czy 700-800 m3 w krótszym okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.02.2022 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 700-800 m3 x ok. 11 kWh miesięcznie , w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.02.2022 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Zapotrzebowanie powinna drastycznie spać po ociepleniu domu, ale zastanawiam się gdzie leży punkt przecięcia na linii grzanie gazem vs prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2022 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 W pierwszej kolejności powinieneś solidnie ocieplić dom.Może jakieś 20cm styropianu na ścianach.Masz teraz jakieś ocieplenie? W całym roku ile zużywasz gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.02.2022 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Wiadomo. Jednak zimą nie zamierzałem kłaść elewacji na wariata. Wątek zalozylem, by poznać opinie osób, które kalkulowały koszt grzania gaz vs prąd (pompa). Jakie byłoby by zużycie kWh prądu pompy przy zużyciu 7.000 kWh energii z gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.02.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Zapotrzebowanie powinna drastycznie spać po ociepleniu domu, ale zastanawiam się gdzie leży punkt przecięcia na linii grzanie gazem vs prądem. Po co to liczyc, dzisiaj ten punkt przeciecia nie pokrycje sie z tym za rok, za dwa, itd. Nikt nie jest jasnowidziem (oprócz Jackowskiego) i nie przewidzi stosunku cen gazu i EE w przyszłosci. EE mozna zawszo dorobic majac PV a gazu nie. Sadze ze w przyszłosci rozjazd miedzy kWh z gazu a EE sie powiekszy na niekorzysc gazu. Podejmowanie kosztownych inwestycji na podstawie cen dzisiejszych jest taką jazdą bez trzymanki, ale jak to mowia jest ryzyko jest zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2022 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 @Sativum - przy takim obecnym zapotrzebowaniu gazu będziesz musiał zamontować PC o dużej mocy.Prawdopodobnie taniej wyjdzie docieplenie domu niż wymiana kotła gazowego na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.02.2022 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Cześć, Jak w temacie - czy ktoś z Was przeliczał już ile wynosi różnica ogrzewania powietrzna PC (bez dokładniejszego sprecyzowania technologii) na taryfie G11 vs gaz piecem kondensacyjnym? Tak, wiem, że kocioł apologeci PP mi zarzuca, ale to tak samo jak obrażanie się że nie mówię samochód na auto Zastanawiam się czy przy zużyciu 700-800 m3/mc , nie opłaca mi się wymienić kocioł na pompę. Takie kalkulacje to raczej na etapie kopania fundamentów się powinno robić Teraz za późno i...za wcześnie. Decyzję ułatwi uruchomienie Baltic Pipe i uwolnienie cen gazu w 2024r. Sam się zastanawiam, czy mieszkań ogrzewanych gazem nie sprzedać, w których ciężko będzie coś zmienić, jak gaz będzie bardzo drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2022 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) 7000kWh z gazu przy obecnych cenach z pełnym vatem to 33gr/kWh czyli 2300zł/mc. Zakładając że na sezon grzewczy potrzebujesz 5x tyle, wychodzi 35000kWh za około 11500zl. Dla porównania u mnie w Tauron gliwickim cena w G11 wynosi obecnie 78gr/kWh. Prawdopodobnie masz grzejniki, więc COP nie będzie większy niż 3, a nawet słabszy. Załóżmy, że COP=3. Czyli z pc wyjdzie koszt na poziomie 9100zł na sezon. Różnica wyniesie 2400zl na sezon na korzyść pc przy obecnych cenach z pełnym vatem.Przypuszczam, że musiałbyś założyć dobrą pc o mocy 12-16kW. Koszty znaczne. Zwrot inwestycji dosyć długi przy obecnych cenach energii z gazu/prądu.Wyliczenia czysto teoretyczne. Jeśli gdzieś popełniłem błąd, proszę mnie poprawić. Edytowane 13 Lutego 2022 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.02.2022 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 7000kWh z gazu przy obecnych cenach z pełnym vatem to 33gr/kWh czyli 2300zł/mc. Zakładając że na sezon grzewczy potrzebujesz 5x tyle, wychodzi 35000kWh za około 11500zl. Dla porównania u mnie w Tauron gliwickim cena w G11 wynosi obecnie 78gr/kWh. Prawdopodobnie masz grzejniki, więc COP nie będzie większy niż 3, a nawet słabszy. Załóżmy, że COP=3. Czyli z pc wyjdzie koszt na poziomie 9100zł na sezon. Różnica wyniesie 2400zl na sezon na korzyść pc przy obecnych cenach z pełnym vatem. Przypuszczam, że musiałbyś założyć dobrą pc o mocy 12-16kW. Koszty znaczne. Zwrot inwestycji dosyć długi przy obecnych cenach energii z gazu/prądu. Wyliczenia czysto teoretyczne. Jeśli gdzieś popełniłem błąd, proszę mnie poprawić. Właśnie o coś takiego pytałem Nie liczyłem jeszcze, bo wciąż mam duzo do roboty w domu. To nowy budynek. Nie zakładałem , na wariata, ocieplenia elewacji. Dlatego zużycie gazu jest kosmiczne. Pierwszy sezon grzewczy też jest bardziej wymagający niż następne. Niemniej, obecna sytuacja stała się przyczynkiem do rozważań nad wymianą kotła na pompę i próby obliczenia opłacalności takiej zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2022 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Skoro nowy budynek, to i tak musisz go ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Właśnie o coś takiego pytałem Nie liczyłem jeszcze, bo wciąż mam duzo do roboty w domu. To nowy budynek. Nie zakładałem , na wariata, ocieplenia elewacji. Dlatego zużycie gazu jest kosmiczne. Pierwszy sezon grzewczy też jest bardziej wymagający niż następne. Niemniej, obecna sytuacja stała się przyczynkiem do rozważań nad wymianą kotła na pompę i próby obliczenia opłacalności takiej zmiany. Po co zakładasz wątek, podając dane zużycia gazy, które już za rok będą nieprawdziwe? Nikt nie wie, jak za rok, dwa będą kształtowały się ceny nośników energii, nikt nie wie, ile gazu będziesz zużywał, a Ty pytasz o opłacalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Może nie ma pieniędzy na doprowadzenie budynku do stanu, jaki wymaga nadzór budowlany, by go odebrać, a już mieszka?Tego nie wiemy.Faktem jest, iż podał szczątkowe dane, a gaz pewnie zamontował w okolicach grudnia, stąd zaskoczenie wysokimi rachunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 13.02.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Lata wstecz, na tym Forum zastanawiano się czym ogrzewać dom : gazem czy olejem opałowym. Sami wiecie jak wyszli ludzie na ogrzewaniu olejem. Teraz gaz vs pompa ciepła. Niedawno pewien Amerykanin kupił rozbitą Teslę, wymontował z niej baterie i używa jako magazyn energii. Chwali się, że prądu wystarcza na 5 dni. Ma fotowoltaikę i na wszelki wypadek generator spalinowy. Jego celem było odłączyć dom od sieci energetycznej. Ciekawe co ludzie wymyślą w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2022 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Lata wstecz, na tym Forum zastanawiano się czym ogrzewać dom : gazem czy olejem opałowym. Sami wiecie jak wyszli ludzie na ogrzewaniu olejem. Teraz gaz vs pompa ciepła. Niedawno pewien Amerykanin kupił rozbitą Teslę, wymontował z niej baterie i używa jako magazyn energii. Chwali się, że prądu wystarcza na 5 dni. Ma fotowoltaikę i na wszelki wypadek generator spalinowy. Jego celem było odłączyć dom od sieci energetycznej. Ciekawe co ludzie wymyślą w przyszłości. Pewnie mieszka w Kalifornii, gdzie słońce świeci cały rok. U nas tak się nie da na jednym aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2022 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) Może nie ma pieniędzy na doprowadzenie budynku do stanu, jaki wymaga nadzór budowlany, by go odebrać, a już mieszka? Nie ma pieniędzy na ocieplenie domu, ale już zastanawia się, żeby świeżo odpalony gaz wymienić na kosztującą kilkadziesiąt tysięcy PC ? No raczej nie Edytowane 13 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.02.2022 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) Kalkulacja opłacalności : grzanie gazem , czy wymiana na PC powietrzna + ew. PV? Cześć, Jak w temacie - czy ktoś z Was przeliczał już ile wynosi różnica ogrzewania powietrzna PC (bez dokładniejszego sprecyzowania technologii) na taryfie G11 vs gaz piecem kondensacyjnym? Czytamy ze zrozumiem. Nie ma potrzeby snuć dywagacji. Temat prosty, a jak zwykle rozmowa o "d....ie Maryni".... Przypomnę: Niemniej, obecna sytuacja stała się przyczynkiem do rozważań nad wymianą kotła na pompę i próby obliczenia opłacalności takiej zmiany. Reszta nie ma znaczenia: - czy mam pieniądze, - czy za 4 miesiące będzie już dom ocieplony - przyszłych cen gazu i EE - ile cm ocieplenia powinienem dać na elewację - o czym powinienem myśleć na etapie kopania fundamentów 1) Od stycznia doszło do zmian taryf na gaz i EE. 2) Pod uwagę biorę też taryfy nieregulowane - jako bliższy prawdzie wskaźnik kosztów energii. 3) Cena na dziś 4) relacja ceny kwh EE vs gaz 5) skuteczność grzania PC vs kocioł kondensacyjny A dlaczego? Jeśli ceny gazu dla taryf domowych będą zbliżać się do cen rynkowych, to w którym momencie zakup kotła gazowego nie będzie miał sensu. Myślałem, że to oczywista sprawa - wystarczy pomyśleć o dłuższym horyzoncie czasu... Ręce opadają... Edytowane 13 Lutego 2022 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Z mojej strony, jeśli to sytuacja na teraz, brać jakąś tanią pc. Rozumiem, że masz podlogówki wszędzie. Jeśli są grzejniki, to sprawa się komplikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2022 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) C. Myślałem, że to oczywista sprawa - wystarczy pomyśleć o dłuższym horyzoncie czasu... Ręce opadają... No to podnieś je na biurko i sobie policz. Przecież wynik jest ściśle zależny od strefy klimatycznej, zapotrzebowania na energię, obciążania cieplnego i trochę od pewnych zdolności przewidywania przyszłości. Dla każdego domu ten "punkt przecięcia" wypadnie w innym miejscu. Nawet kiedy ocieplisz dom, zmienisz lokalizację tego punktu w stosunku do chwili obecnej. Edytowane 13 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts