Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk CW podciąganie / szlam izolacyjny

Recommended Posts

Witam ,

Jest to co na zdjęciu czyli po dołożeniu opaski z kostki widać podciąganie wody na tynku CW , przed kostka zostało to przesmarowana szlamem izolacyjnym i zamalowane gruntem pod wyprawy wierzchnie z piaskiem kwarcowym , zdawało to egzamin do czasu położenia kostki . Dlaczego tak się akurat dzieje hydroizolacja wyprowadzona ponad linie bruku … Kostka położona na hazecie może to jest wina , ze nie jak u innych na podsypie z cementem ?

https://zapodaj.net/9297d860c61fe.jpg.html

• 2 weeks później...

Przecież to nie jest żadne podciąganie tylko opady deszczu, padające na opaskę z kostki krople powodują odbijanie się części i chlapanie na tynk.

Kostka jest częściowo ciemniejsza co potwierdza iż jeszcze nie wyschła i była mokra.

Hydroizolacja ponad linią bruku więc mur nie podciąga, natomiast tynk nie ma odcięcia, jakiegoś cokolika ze struktury żywicznej która by nie powodowała chłonięcia wilgoci. Woda pomiędzy kostką a tynkiem utrzymuje się dłużej niż gdy był tam sam grunt.

Jest trochę w necie warto doczytać .

Wiesz co zapytałem grzecznie - odpowiedziałeś , drugi post był niepotrzebny - mógłbym napisać poprawnie byłoby prościej , myślisz , że ja będę sprawdzał cały alfabet dodając sobie brakujące litery przez czyjeś niedbalstwo? To ty pytasz- zresztą odpowiedz jest prosta, a przyczyna znana "Jest trochę w necie warto doczytać"

Wiesz co zapytałem grzecznie - odpowiedziałeś , drugi post był niepotrzebny - mógłbym napisać poprawnie byłoby prościej , myślisz , że ja będę sprawdzał cały alfabet dodając sobie brakujące litery przez czyjeś niedbalstwo? To ty pytasz- zresztą odpowiedz jest prosta, a przyczyna znana "Jest trochę w necie warto doczytać"

Masakra takie rozumowanie . Napisałem , ze jest to ehazet czyli żużel hutniczy tyle udało mi się wyszukać , ale jakiś właściwości czy stosowania przez brukarzy już nie widziałem , dlatego dopisałem , żeby samemu spróbować z ciekawości doszukać wyprzedzając kolejne posty „a dlaczego” „pierwsze słyszę”