enussss 13.02.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) Cześć, w kwietniu zaczynam robić elewacje i chciałbym się do tego odpowiednio przygotować. Mam dylemat jak dobrze wykonać połączenie elewacji z wyjściem tarasowym. Obecnie mam xps na równo z murem fundamentowym, na nim znajduje się listwa z folią kubełkową, izolacja pozioma wykonana jest z papy, wystaje ona średnio około 3cm na xps.. Wyjście tarasowe będzie 20cm powyżej czyli połączenie xps z docelowym ociepleniem ścian zewnetrznych w miejscu tarasu będzie pod ziemią. Aby uniknąć przenikania wilgoci na ściany budynku pomysł mam taki, aby teraz na całe te miejsce przykleić folie EPDM na ściane, potem przykleić styropian (w miejscu drzwi tarasowych uciąć go pod kątem 45 stopni) i na ten styropian ponownie folia epdm opuszczona w grunt poniżej połączenia xps z styropianem ściany. Rozważałem jeszcze zaciągnięcie muru jakimś szlamem cementowym chociaż na 30cm do góry. Co sądzicie o takich rozwiązaniach? Jak poprawnie połączyć xps ze styropianem w ziemi ? Czym przyklejana jest ta membrana epdm?Tak to wygląda jak na zdjęciu poniżej https://www.fotosik.pl/zdjecie/3b0c6541f5cfa28f Edytowane 13 Lutego 2022 przez enussss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.02.2022 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Wywal Ytonga pod drzwiami i daj poszerzenie oparte na ścianie fundamentowej. Będzie stabilniej i cieplej.Na poszerzenie i na całej szerokości tarasu daj od zewnątrz najlepiej papę i SOLIDNIE połącz ją z hydroizolacją poziomą na ścianie fundamentowej (najlepiej, jak papa na ścianie przykrywa też XPS - wtedy da to się pewnie połączyć).Od wewnątrz daj pionowo na poszerzenie ze 3cm EPS, żeby odizolować od wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enussss 13.02.2022 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Czy ta papa będzie lepiej się zachowywać od membrany epdm? Papa też brzmi spoko i jest 5x tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts