Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator 200-250

Recommended Posts

Sprawdzałem podobne tematy ale posty/porady dość stare. Planuje założyć rekuperator do domu całorocznego letniskowego (80m2). Najcześciej 2 (czase 4 osoby), więc wydajność 200-250 spokojnie powinna wystarczyć. Rekuperator traktuje jako wydatek/podniesienie komfortu, a nie inwestycje (to tak żeby wątek nie skręcił w temat opłacalności). Do sterowania wystarczy mi zwykłe pokrętło: off, low, medium, high. Dobrze żeby miał jakiś automatyczny system antyzamrożeniowy. Pytania:

1) jaki rekuperator polecacie z dobrym stosunkiem jakość/cena? Myślałem nad Dospel Luna (z defrost), ale może jest coś lepszego, w podobnej cenie? A może iść w używkę?

2) jakie rury polecacie? W domu mam stalowe w izolacji z wełny + elastyczne w niektórych miejscach i sprawuje się to ok. Montowane było to 14 lat temu i zastanawiam się czy teraz też takie się stosuje?

To kup dwa wentylatory, nagrzewnicę. Komfort ten sam.

Nagrzewnica podbije zapotrzebowanie na energie, a jest szansa (zobaczymy jakie będą finalnie warunki), że z niskim zapotrzebowaniem załapie się na dotacje do pompy ciepła (Moje ciepło).

Patrze też na o3ozon CWP 200/150 jon16 i Reventon Inspiro Basic 200.

Kanały to widzę teraz w większości plastik karbowany (czyli łatwiej i taniej).

Edytowane przez mariusz-net