sigielki 13.02.2022 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) dzień dobry, Mam poddasze nie mieszkalne, mam zamiar składować tam szpargały, sanki, narty itd.Zdecydowałem się na płytę OSB.Jetki są w róznych odległościach, około 80cm. Mam zamiar kupic płytę o wymiarach 1.25 x 2.5 x 22 i układać ją wzdłuż dłuższej krawędzi dachu, tzn szerokość płyty zostawić a na długości przycinać tak żeby kończyła się na jętce.Mam podstawowe pytania, słyszałem że trzeba układać na zakładkę, ale nie wiem czy dobrze rozumiem. Tzn. że na pierwszej linii ukladam płytę na 3 jetkach a na następnej linii na dwóch, tak żeby płyty nie kończyła się na tej samej jętce?Przy jednej ścianie szczytowej nie mam jętki, ściana jest z pustaka ceramicznego. Czy wystarczy i czy będzie ok, jak do sciany szczytowej przykręcę wkrętami kantówkę nap10x10 i do niej przykręcę płyte OSB.Pod płytę, na jętki, chcę dać podkład pod panele, bo mi został. dziękuję za pomoc Edytowane 13 Lutego 2022 przez sigielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.02.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Nie ma konieczności układania płyt na zakładkę. Rozumiem, że wełna będzie przylegać to płyty OSB od spodu? Nie zapomnij zostawić szczelin miedzy płytami lub zrobić otworów w płycie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 14.02.2022 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 dziękuje bardzo,No właśnie, nie rozumiałem po co na zakładkę.Tak, wełna od spodu pod płytami. Dziury w płycie dla wentylacji? nie wiedziałem o tym, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.02.2022 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Tak to wygląda u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.02.2022 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 dziury w płycie w stace kwadratu to podstawa. Wentylacja musi zostać zapewniona. Robinson zrobił to wzorowo. Gdybyś szukał wełny to poleciłbym ci toprock premium . bardzo dobrze się ja układa a dodatkowo produkt jest hydrofobizowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 15.02.2022 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 dziękuję Dużo tych dziur, zrobione otwornicą? Nie obniża to wytrzymałości płyt OSB? Dla potwierdzenia: dłuższa krawędź płyty wzdłuż dłuższej krawędzi dachu? (niby oczywiste ale czy na pewno? ) I jeszcze proszę o radę, jak najlepiej zamocować kantówkę do ściany szczytowej żeby do niej przykręcić płytę? Chyba że jakiś inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.02.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Jak chodzi o te dziury, to zacząłem od otwornicy, ale te klocki klinowały się w otwornicy po wywierceniu każdego otworu i 5 razy dłużej schodziło z wyjmowaniem klocka z otwornicy niż ze zrobieniem samego otworu. Dlatego przeszedłem na wiertło do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 16.02.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Jak chodzi o te dziury, to zacząłem od otwornicy, ale te klocki klinowały się w otwornicy po wywierceniu każdego otworu i 5 razy dłużej schodziło z wyjmowaniem klocka z otwornicy niż ze zrobieniem samego otworu. Dlatego przeszedłem na wiertło do drewna. Jaka średnica otworów, jakie rozmieszczenie otworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.02.2022 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2022 Mniej więcej tak jak napisał Tomek W, dokładnie nie pamiętam. Chyba fi 20 albo 22. Rozstaw ok 20-25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 18.02.2022 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 DZiękuję za odpowiedzi w sprawie płyt, ale przyszedł mi do głowy taki pomysł:Proszę o krytykę. Kupię deski, calówki, nie wysuszone, rozłożę na poddaszu bez przykręcania.Przez lato wyschnie pod blachą.Jesienią, późną jesienią, przymocuję do jętek.Tanio, stabilnie chyba i ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.02.2022 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Też będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 18.02.2022 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 ale serio. Będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 02.03.2022 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 ale serio. Będzie? Będzie, ale musisz się liczyć z tym, że strasznie je poskręca jak będą schły. Wkrętami ciężko będzie je podociągnąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 04.03.2022 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Będzie, ale musisz się liczyć z tym, że strasznie je poskręca jak będą schły. Wkrętami ciężko będzie je podociągnąć. dzięki, też ostatnio o tym pomyslałem. Zobaczę jakie deski uda mi się kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts