yami 13.02.2022 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Cześć, mam takie coś w wielu miejscach: https://imgur.com/a/N2tj9hd Kierownik budowy mówił żeby dobrze było jak się tam wstawi klin drewniany.Majster z kolei kręci nosem, że po co, że to tyle da co pianka by tam mogła być. Warto coś z tym zrobić?Jakoś przekonać majstra?Czasem mi się ciężko odnieść i przekonać takiego człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.02.2022 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Jest to ewidentny błąd cieśli który źle wymierzył i dociął więźbę.Jak dla mnie to tam powinien być wstawiony klin ale z drewna twardego, tak aby wzmocnić to łączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.02.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Cześć, mam takie coś w wielu miejscach: https://imgur.com/a/N2tj9hd Kierownik budowy mówił żeby dobrze było jak się tam wstawi klin drewniany. Majster z kolei kręci nosem, że po co, że to tyle da co pianka by tam mogła być. Warto coś z tym zrobić? Jakoś przekonać majstra? Czasem mi się ciężko odnieść i przekonać takiego człowieka. Słuchaj kolego - coraż bardziej mnie rozbrajasz - skąd Ty wiziołeś tych majstrów od dachu. Jest tu na forum kilku fachowców , ale takich z prawdziwego zdarzenia, gdy to zobaczą to się złapią za głowę. Nawet nie wiem co Ci doradzić bo to jest po prostu źle rozmierzona więźba dachowe, To co radzi henrykow jest chyba najlepszym rozwiązaniem - więźby przecież nie wymienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 W którym miejscy chcecie wstawić klin z twardego drewna? @yami - masz lepsze zdjęcia - z bliska i z obu stron?Pokaż też przekrój z widokiem więźby dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.02.2022 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Znalazłem w sieci kilka wątków ale recepty na poprawę też są : https://fachowydekarz.pl/wzmocnienie-polaczenia-krokiew-murlata-na-przykladzie-awarii-wiezby/ d7d w tym tutaj nazwany "klockiem" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2022 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Takie rozwiązanie jest sensowne. Ten klocek klinem raczej nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 13.02.2022 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 A jak wygląda ten klocek, nie jak klin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.02.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Co wam da wstawienie klina po zewnętrznej stronie murłaty? Krokiew tak czy siak "odchodzi" w tym miejscu od murłaty. Taki klin jedno co może to niwelować ugięcie okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yami 13.02.2022 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) Lepszego zdjęcia nie mam - postaram się zrobić w zbliżającym się tygodniu. Natomiast rzut więźby dachowej wrzucam:https://imgur.com/a/Hb1iPL1 Dziękuję za zainteresowanie i chęć niesienia porady. Co do zdjęcia wrzuconego przez @CityMatic nie do końca rozumiem,u mnie luz jest po zęwnetrznej stronie domu, a nie w środku.Natomiast na załączonym obrazku mam wrażenie, że jest zdjęcie ze środka domu na murłacie. Edytowane 13 Lutego 2022 przez yami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2022 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) A jak wygląda ten klocek, nie jak klin? To co jest na rysunku to jest klocek. Dla mnie klin ma taką definicję. klin 1. «kawałek drewna lub metalu w kształcie zaostrzonego trójkąta, używany do rozbijania twardych materiałów, służący do mocowania lub blokowania czegoś» Kiedyś tak się wykonywało takie oparcie Edytowane 13 Lutego 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.02.2022 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Lepszego zdjęcia nie mam - postaram się zrobić w zbliżającym się tygodniu. Natomiast rzut więźby dachowej wrzucam: https://imgur.com/a/Hb1iPL1 Dziękuję za zainteresowanie i chęć niesienia porady. Co do zdjęcia wrzuconego przez @CityMatic nie do końca rozumiem, u mnie luz jest po zęwnetrznej stronie domu, a nie w środku. Natomiast na załączonym obrazku mam wrażenie, że jest zdjęcie ze środka domu na murłacie. Bo masz dobre wrażenie, to nie chodzi o to że coś spadnie czy się zsunie bo jest za bardzo wycięte. To chodzi o rozkład sił i wzmocnienie murłaty. Jeśli pokrycie dachu będzie ciężkie, a to nie chodzi tylko o dachówkę czy blachę ale np o obfity opad śniegu to murłaty Ci rozerwie. Przeczytaj artykuł do którego zamieściłem link. To nie chodzi o wypełnienie szpary po źle przyciętej krokwi bo tego już nie naprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 14.02.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Dziwne pytania zadajesz.Jakbyś nie miał pojęcia o budowie ( i to by było OK ) ale co najgorsze jakby pojęcia o budowie nie mieli ludzie, którym za to płacisz jak wykonawcy lub kierbud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.02.2022 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) To co jest na rysunku to jest klocek. Dla mnie klin ma taką definicję. klin 1. «kawałek drewna lub metalu w kształcie zaostrzonego trójkąta, używany do rozbijania twardych materiałów, służący do mocowania lub blokowania czegoś» Kiedyś tak się wykonywało takie oparcie [ATTACH=CONFIG]458665[/ATTACH] Klina to kiedyś chłopaki na budowie z rana pili i też było dobrze:D Kiedyś to znaczy kiedy? Od dawien, dawna więźba była wykonywana poprzez odpowiednie nacięcia, wycięcia a nie poprzez dobijanie jakiś desek czy łat. Tak robił tylko partacz anie porządny cieśla. Edytowane 14 Lutego 2022 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.02.2022 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) Jeśli to jednostkowy element na krokwiach to klocek z wiązarami i wkrętem będzie spełniał zadanie. Jeśli jednak takie cuda są na każdej krokwi to reklamę bym im zrobił taką że pracy w całej gminie by nie znaleźli. Ta jedna kształtka szalunku w stropie to też PROFESKA Edytowane 14 Lutego 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.02.2022 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Cześć, mam takie coś w wielu miejscach: https://imgur.com/a/N2tj9hd Kierownik budowy mówił żeby dobrze było jak się tam wstawi klin drewniany. Majster z kolei kręci nosem, że po co, że to tyle da co pianka by tam mogła być. Warto coś z tym zrobić? Jakoś przekonać majstra? Czasem mi się ciężko odnieść i przekonać takiego człowieka. KB był na budowie, widział, macał? Jeśli tak to temat prosty, robić jak KB przykazał (ale wstawka też ma być odpowiednia, z drewna impregnowanego a nie jakiś ścinek niewiadomego pochodzenia). KB mimo wszystko ma większą wiedzę niż majster, szczególnie jeśli ten majster odpowiada za taka fuszerkę. Niech więc majster skupi się na swojej robocie a nie na doradzaniu i "filozowaniu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yami 22.02.2022 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 W którym miejscy chcecie wstawić klin z twardego drewna? @yami - masz lepsze zdjęcia - z bliska i z obu stron? Pokaż też przekrój z widokiem więźby dachu. Więcej zdjęć: https://imgur.com/a/PnBEIfW zrobiła żona jak była, nie łatwo jej się wychylić, stąd taka perspektywa. Przekrój podałem wcześniej. Planujemy wbić tam klin impregnowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2022 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Połącz krokwie z klockami i z murłatą łącznikami ciesielskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.02.2022 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Więcej zdjęć: https://imgur.com/a/PnBEIfW zrobiła żona jak była, nie łatwo jej się wychylić, stąd taka perspektywa. Przekrój podałem wcześniej. Planujemy wbić tam klin impregnowany. Te łączniki ciesielskie/kątowniki jak widać na fotce nr 2 nie są przytwierdzone do krokwi, pozostałe które widać na fotkach są ale lepiej sprawdź czy wszystkie mają przytwierdzenia z krokwią. Po jakimś czasie sprawdź jeszcze dokręcenie murłaty bo nakrętki lubią się luzować i należy je dokręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts