Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze do kanalizacji a szambo

Maaatiii

Recommended Posts

W mojej gminie został przygotowany plan podłączenia kanalizacji. Kanalizacja zostanie zbudowana za około 2 lata ale już chciałem przygotować instalacje przed położeniem kostki by później nie rozbierać wszystkiego. Rura przechodzić będzie przez całe podwórko i później musiałbym demontować cała kostkę. Obecnie mam podłączone szambo.

Zastanawiam się w jaki sposób przygotować tą instalacje. W gminie mówili ze można obecną rurę z szamba podłączyć do studzienki i rozgałęzić na obecne szambo i nowa rurę z kanalizacja. Zaślepić w studzience a później jak bedzie kanalizacja zaslepić szambo i przepiąć na nowa rure.

Niestety jak zacząłem sprawdzać nie do końca tak się da bo kinety pod studzienki są dedykowane pod wiele dojść a maja jedno ujście i nie da się ich zaślepić od środka. Zależy mi na takim przygotowaniem tej instalacji żeby nie rozbierać później kostki.

Proszę o pomoc i sugestie jak można przygotować przyszłościowo taką instalację.

Tak studzienka kanalizacji jest wyznaczona. Tylko chodzi mi o takie podłączenie żeby nic nie rozbierać.

Studzienkę rewizyjna chyba i tak muszę zrobić bo takie są wymogi.

Rozumiem ze sugerujesz pociągnięcie nowej rury w kierunku studzienki kanalizacji do obecnego wyjścia rury z domu zrobienie studzienki rewizyjnej po drodze a później rozebranie kawałka kostki i przepięcie starej na nowa ?

Przy domu stawiasz studnię o dużej średnicy, do niej doprowadzasz rurę z budynku i dwie wylotowe: do szamba i do kanalizacji gminnej. Na dnie studni montujesz plastikową kinetę (o dużo mniejszej średnicy) we właściwym kierunku na dziś, w przyszłosci wymieniasz kinetę na drugi kierunek. Zostawiając trochę luzu na podłączeniach z pomoca sztucerków które zmieszczą się w studni, jest to wykonalne.

Rozwiazalem to w prostszy sposób , jako ze rura od szamba była bardzo płytko to zamontowałem studzienkę 425

W rurze studzienki wywiercone zostały dwie dziury rura od szamba puszczona na przelot oczywiście uszczelnione uszczelkami insitu.

Na dole kineta przelotowa zaślepiona z jednej strony.

W momencie gdy będzie kanalizacja rura zostanie przecięta a od strony szamba zaślepiona .