Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pion kanalizacyjny

marcinfe

Recommended Posts

Witam, proszę o pomoc we właściwym odczytaniu schematu mieszkania.

Zakupiłem mieszkanie, w którym możliwym jest utworzenie dwóch łazienek.

Poprzedni właściciele nie skorzystali z tej opcji i w jednym z pomieszczeń zrobili sobie pomieszczenie gospodarcze.

Ja natomiast chciałbym tam podłączyć toaletę, ale nie wiem, w którym miejscu jest pion kanalizacyjny.

Poprzedni właściciel poinformował mnie, że "gdzieś tam jest", to jedna trochę za mało, a nie chcę rozwalać płytek i szukać na chybił trafił.

Załączam zdjęcie schematu, jaki posiadam.

Proszę Was o pomoc, czy z tego schematu wynika umiejscowienie pionu?

Toaleta będzie dokładnie w miejscu, w którym jest ona zaznaczona na planie, ale teraz żeby znaleźć podłączenie do pionu, powinienem odbić płytkę ze ściany za toaletą, czy ze ściany po lewej?? Na toalecie jest zaznaczona jakaś strzałka, ale czy to oznacza miejsce podłączenia?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2c280fa1ba84878d

Z góry dziękuję za pomoc.

Poprzedni właściciel poinformował mnie, że "gdzieś tam jest", to jedna trochę za mało, a nie chcę rozwalać płytek i szukać na chybił trafił.

Załączam zdjęcie schematu, jaki posiadam.

Proszę Was o pomoc, czy z tego schematu wynika umiejscowienie pionu?

Na toalecie jest zaznaczona jakaś strzałka, ale czy to oznacza miejsce podłączenia?

Z góry dziękuję za pomoc.

Piony są dwa i z reguły sąsiad pod Tobą jest podłączony do tego drugiego - innego niż Ty chcesz się podłączyć.:lol2:

Strzałka na dolnopłuku jest po to aby wskazać stronę podłączenia do wody. Obecnie większość jest wyposażona w otwory po obu stronach zbiornika , ale może się zdarzyć , że będzie miał tylko z jednej - tu na schemacie z lewej.

2c280fa1ba84878dgen.jpg