Emkow 21.02.2022 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) Witam. Czy w takim pomieszczeniu zmieści mi się pompa ciepła i rekuperator. Ciężko je powiększyć będzie. Rekuperator mogę dać na poddasze, ale będzie nieogrzewane, to samo garaż. Podobno się nie zaleca umieszczania rekuperatora w pomieszczeniach nieogrzewanych. Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez Emkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.02.2022 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nie powinno by problemu z montażem - wewnętrzna jednostka pompy ciepła nie jest większa niż tradycyjny piecyk, natomiast problem stanowi zbiornik na CWU. Rekuperator też nie zajmuje jakoś dużo miejsca więcej zajmują rury do niego podłączone.Patrząc na wymiary - i likwidację jednych drzwi? bo chyba nie będzie to kotłownia przejściowa? to się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola44-81 21.02.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Panasonic all on one jest standardowo przygotowana do rekuperatora stawianego na niej. Ale tam jest w standardzie 185l. Jeśli to miało by w czymś pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 21.02.2022 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 (edytowane) Rekuperator możesz zrobić przy suficie.A co do pompy tu najlepiej sprawdzi się jednostka zintegrowana (tzw. lodówka) ale myślę że jakby trochę pokombinować to i zwykła PC+zbiornik CWU się zmieści. Może być też tak że będziesz potrzebował do pompy buforu wtedy może się zrobić mały problem. Edytowane 21 Lutego 2022 przez damianeekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2022 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) ja mam rekuperator pod sufitem. pod nim stoi pralka, ale zasobnik poziomy też może. Edytowane 22 Lutego 2022 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 22.02.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 A gdzie będzie jednostka zewnętrzna bo może się okazać że jest za mała odległość i trzeba będzie zrobić pętelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emkow 25.02.2022 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 bo chyba nie będzie to kotłownia przejściowa? to się zmieści. Rozwiń proszę. Kotłownia jest pomieszczeniem przejściowym między garażem a resztą domu. Nie wiem jeszcze gdzie będzie jednostka zewnętrzna. Do niedawna miał być tam gaz z wbudowanym zasobnikiem lub nawet bez, ale chyba zmieniam koncepcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2022 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Pewnie za garażem ją umieścisz, by nie hałasowała pod oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.02.2022 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Rozwiń proszę. Kotłownia jest pomieszczeniem przejściowym między garażem a resztą domu. Nie wiem jeszcze gdzie będzie jednostka zewnętrzna. Do niedawna miał być tam gaz z wbudowanym zasobnikiem lub nawet bez, ale chyba zmieniam koncepcję. Czyli tak jak w projekcie....drzwi wej i wyj. To pompę do garażu, a zbiornik i ręku do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts