Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenie na pompę ciepła i rekuperator

Emkow

Recommended Posts

Witam. Czy w takim pomieszczeniu zmieści mi się pompa ciepła i rekuperator. Ciężko je powiększyć będzie.

I5PxgJc.jpg

Rekuperator mogę dać na poddasze, ale będzie nieogrzewane, to samo garaż. Podobno się nie zaleca umieszczania rekuperatora w pomieszczeniach nieogrzewanych.

Edytowane przez Emkow

Nie powinno by problemu z montażem - wewnętrzna jednostka pompy ciepła nie jest większa niż tradycyjny piecyk, natomiast problem stanowi zbiornik na CWU. Rekuperator też nie zajmuje jakoś dużo miejsca więcej zajmują rury do niego podłączone.

Patrząc na wymiary - i likwidację jednych drzwi? bo chyba nie będzie to kotłownia przejściowa? to się zmieści.

Rekuperator możesz zrobić przy suficie.A co do pompy tu najlepiej sprawdzi się jednostka zintegrowana (tzw. lodówka) ale myślę że jakby trochę pokombinować to i zwykła PC+zbiornik CWU się zmieści. Może być też tak że będziesz potrzebował do pompy buforu wtedy może się zrobić mały problem. Edytowane przez damianeekk

bo chyba nie będzie to kotłownia przejściowa? to się zmieści.

Rozwiń proszę.

Kotłownia jest pomieszczeniem przejściowym między garażem a resztą domu.

Nie wiem jeszcze gdzie będzie jednostka zewnętrzna. Do niedawna miał być tam gaz z wbudowanym zasobnikiem lub nawet bez, ale chyba zmieniam koncepcję.

Rozwiń proszę.

Kotłownia jest pomieszczeniem przejściowym między garażem a resztą domu.

Nie wiem jeszcze gdzie będzie jednostka zewnętrzna. Do niedawna miał być tam gaz z wbudowanym zasobnikiem lub nawet bez, ale chyba zmieniam koncepcję.

Czyli tak jak w projekcie....drzwi wej i wyj. To pompę do garażu, a zbiornik i ręku do pomieszczenia.