rm-rf 21.02.2022 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Cześć! Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Jako, że majstry ostatnio z cenami nie próźnują i dostałem ofertę na 200zł/m2 robocizny za położenie polbruku, stwierdziłem, że sam ułożę kamień sjeneński. Mam zamiar kłaść kamień o wymiarach 50/50/10cm i w wersji końcowej zasypać go piachem na podjeździe i miejscu parkingowym, zaś w ciągach pieszych jakimś kamyczkiem/gresem. Teoria teorią ale w praktyce nigdy niczego takiego nie robiłem więc mam do was pytanie jak go ułożyć by można było po tym wjechać autem do 10t w razie potrzeby (choć to takie wydarzenie raz na dekadę). W teorii chciałem to zrobić tak (warstwami od dołu):1. źwir/grys/tłuczeń2. podsypka piaskowa... zagęszczamy i wyrównujemy3. geowłóknina (tam gdzie nie chcę mieć trawy tylko np. kamyczki)4. kamień sjeneński5. zasypanie piachem/kamyczkami Dobrze myślę czy coś byście zmienili/podpowiedzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.02.2022 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Jaki jest grunt rodzimy pod tą dróżką.Przepuszczalny czy gliniasty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rm-rf 22.02.2022 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 @Mareks77 prędzej bym stwierdził, że glina. Jest około 15-30cm czarnoziemu i pod tym glina. Kiedyś było tu pole, więc to z tymi głębokościami różnie bywa, ale na 50cm glina będzie wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 22.02.2022 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 sjenit lubi się rozwarstwiać , ale ładny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rm-rf 22.02.2022 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Tzn mógł byś bardziej opisać swoje doświadczenia z nim i ile zajęło rozwarstwienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2022 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) @Mareks77 prędzej bym stwierdził, że glina. Jest około 15-30cm czarnoziemu i pod tym glina. Kiedyś było tu pole, więc to z tymi głębokościami różnie bywa, ale na 50cm glina będzie wszędzie Jeśli glina i grunt wysadzinowy to nie bawił bym się w żadne podsypki drenażowe bo woda i tak w to nie wsiąknie tylko zdiął czarnoziem, dał geowłókninę aby kamień nie mieszał się z gliną potem zagęścił tłuczeń i na to piasek z cementem i Twoje płyty. Edytowane 24 Lutego 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 25.02.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Tzn mógł byś bardziej opisać swoje doświadczenia z nim i ile zajęło rozwarstwienie? te wszystkie fajne żyłki przebarwienia to jednocześnie są potencjalne miejsca pęknięć , a kiedy i jak pęknie to sam sjenit wie, owszem dotyczy większych płyt, bo z takimi miałem do czynienia. Starczy zapytać jakiegokolwiek kamieniarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 25.02.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Jeśli glina i grunt wysadzinowy to nie bawił bym się w żadne podsypki drenażowe bo woda i tak w to nie wsiąknie tylko zdiął czarnoziem, dał geowłókninę aby kamień nie mieszał się z gliną potem zagęścił tłuczeń i na to piasek z cementem i Twoje płyty. A po zimie, jak powysadza to jeszcze raz, tylko na początku rozbiórka i wymiana materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts