Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc z doborem pompy ciepła typu split do nowo wybuduwanego domu

yami

Recommended Posts

Cześć,

według strony "ciepło właściwe" wyszła mi pompa ciepła 9 kW (https://cieplo.app/wynik/r544).

Zastanawiam się nad powietrzną pompą ciepła.

Rozważam jedynie pompy 3-fazowe i typu split.

Split dlatego, że ostatnio zdarzały się przypadki, że prądu nie było jakiś czas https://www.tvp.info/58633660/wichury-w-polsce-wiele-gospodarstw-nadal-jest-bez-pradu (artykuł z poniedziałku, brak prądu od soboty).

A monobloki mają zabezpieczenie do 48 godzin, a nie chcę na start inwestować w agregat.

Alternatywnie może na glikolu, ale nie wiem, czy to byłoby opłacalne.

Powietrzna - ze względu na niepewność jaki mam grunt oraz większy koszt inwestycji na start.

Jakieś porady/wyceny? Okolice Piaseczna, mazowieckie.

Nowy dom około 230 m2, grzany garaż, planuję 100% podłogówki, rekuperacja.

Docelowo fajnie jakby dało się podłączyć pompe ciepła do home-assistant.

Najlepiej jeszcze taka pompa do 3 kg czynnika chłodzącego, żeby nie trzeba było zgłaszać do CRO (Centralnego Rejestru Operatorów).

I pewnie najlepiej sprężarka inwerterowa.

Edytowane przez yami

@asolt przykładowo:

Mówię ile mówią mi osoby, które próbują wcisnąć monobloki - nie mam konkretów.

@Adec dziękuję bardzo - może faktycznie coś źle spojrzałem. W sumie spojrzałem to u mnie w planach 30 cm wełny na dachu, ale to wiele nie zmienia (na 7.8 kW). Stopień więcej na dom będę chiał dać i już 8 kW pewnie.

Z oknami dachowymi:

https://cieplo.app/wynik/r7o5

8.6 kW.

Edytowane przez yami

Cześć,

według strony "ciepło właściwe" wyszła mi pompa ciepła 9 kW (https://cieplo.app/wynik/r544).

Zastanawiam się nad powietrzną pompą ciepła.

Rozważam jedynie pompy 3-fazowe i typu split.

Split dlatego, że ostatnio zdarzały się przypadki, że prądu nie było jakiś czas https://www.tvp.info/58633660/wichury-w-polsce-wiele-gospodarstw-nadal-jest-bez-pradu (artykuł z poniedziałku, brak prądu od soboty).

A monobloki mają zabezpieczenie do 48 godzin, a nie chcę na start inwestować w agregat.

Alternatywnie może na glikolu, ale nie wiem, czy to byłoby opłacalne.

Powietrzna - ze względu na niepewność jaki mam grunt oraz większy koszt inwestycji na start.

Jakieś porady/wyceny? Okolice Piaseczna, mazowieckie.

Nowy dom około 230 m2, grzany garaż, planuję 100% podłogówki, rekuperacja.

Docelowo fajnie jakby dało się podłączyć pompe ciepła do home-assistant.

Najlepiej jeszcze taka pompa do 3 kg czynnika chłodzącego, żeby nie trzeba było zgłaszać do CRO (Centralnego Rejestru Operatorów).

I pewnie najlepiej sprężarka inwerterowa.

Dlaczego pompa tylko 3-fazowa dla PC o mocy do 9 kW ?

Sprawdź co dają te 3 fazy w wybranym modelu PC.

Dlaczego pompa tylko 3-fazowa dla PC o mocy do 9 kW ?

Sprawdź co dają te 3 fazy w wybranym modelu PC.

Hej,

3 fazy ze względu na rowny rozkład w elektryce.

Nie chce za bardzo obciążać jednej fazy w domu.

Dodatkowo to jest mały boost do wydajności z tego co wiem.

Hej,

3 fazy ze względu na rowny rozkład w elektryce.

Nie chce za bardzo obciążać jednej fazy w domu.

Dodatkowo to jest mały boost do wydajności z tego co wiem.

Wydajności będziesz miał na 99,99% zdecydowanie za dużo nawet w największe mrozy jak się uprzesz przy trzyfazowej. Rozkładem się nie przejmuj - odpalenie suszarki do włosów czy czajnika pociągnie więcej, niż jednofazowa PC na maksa.

Za to zanik jednej fazy czy inny rozjazd parametrów zasilania unieruchomi PC trzyfazową - a jednofazową w najgorszym wypadku przepniesz na inną fazę, ale też większość nieprawidłowości (np. rozsynchronizowanie faz) jej nie zaszkodzi. Do tego w razie W zasilisz znacznie tańszym agregatem jednofazowym.

@asolt przykładowo:

Mówię ile mówią mi osoby, które próbują wcisnąć monobloki - nie mam konkretów.

.

To przykładowo to jest tylko i wyłącznie. Tylko w szafach hydraulicznych izzifast mają dodatkowy akumulator i pompe obiegową niskonapieciową ktora moze wytrzyma te 48 godz.

Same monobloki jakie by one nie były i dowolnego producenta nie maja zadnego zabezpieczenia. Stosując inne rozwiazania niz te szafy musisz pomyslec o zabezpieczeniu.

Ja stosuję dla Daikna zawory upostowe oraz dodatkową pompe zasilaną z falownika z akumulatorem. Czas pracy w zasadzie zalezny tylko od pojemnosci akumulatora. Mając szafę hydrauliczna nic nie mozesz zmienic, korzystasz z tego co jest w niej zainstalowane.

Te osoby ktore probuja wcisnąć Tobie monobloki widocznie instalują tylko zestawy izzifast.

Wydajności będziesz miał na 99,99% zdecydowanie za dużo nawet w największe mrozy jak się uprzesz przy trzyfazowej. Rozkładem się nie przejmuj - odpalenie suszarki do włosów czy czajnika pociągnie więcej, niż jednofazowa PC na maksa.

Za to zanik jednej fazy czy inny rozjazd parametrów zasilania unieruchomi PC trzyfazową - a jednofazową w najgorszym wypadku przepniesz na inną fazę, ale też większość nieprawidłowości (np. rozsynchronizowanie faz) jej nie zaszkodzi. Do tego w razie W zasilisz znacznie tańszym agregatem jednofazowym.

Rozpisalem elektryke na obwody do omowienia z elektrykiem, wpisałem 100% mocy pompy na 3 fazach i zbilansowałem obciążenie faz, żeby mi wyszło równo na każdej fazie. Nie jest to jakieś właściwe podejście? Lepiej przyjąć jakiś procent tej Mocy pompy?

Czajnik jak ma 2.4 kW, to obciąży bardziej niż pompa gdzie deklarują załóżmy 9 kW ?

Edytowane przez yami

Czajnik jak ma 2.4 kW, to obciąży bardziej niż pompa gdzie deklarują załóżmy 9 kW ?

9kW mocy cieplnej. COP w okolicach 3 oznacza, że z gniazdka z tego pobierze 3kW - a to maksymalna moc której pewnie nie zobaczysz nawet w największe mrozy. A przez większość sezonu będzie pełzała na minimalnych obrotach często taktując ciągnąć <<1kW.

Ale nawet zakładając, że zamontujesz nie PC a kocioł elektryczny i że będzie ciągnął nie 9 a nawet 24kW (po 8kW z każdej fazy) to jak sobie wyobrażasz zrównoważenie, jak odpalisz cokolwiek enegożernego na którejś fazie? Weźmy, że akurat PC pracuje na pełnych obrotach grzejąc CWU (oby wymiennik w zasobniku na to pozwolił - bo często jest z tym problem) i do tego odpalisz płytę grzewczą czy czajnik. Rozjeżdża się całe "zbilansowanie" obciążenia.

To już lepiej przewidzieć jedną fazę na ogrzewanie, drugą na gniazdka a trzecią na oświetlenie + piekarnik + ewentualnie grzałki w PC a płyta grzewcza na 2 i 3.

9kW mocy cieplnej. COP w okolicach 3 oznacza, że z gniazdka z tego pobierze 3kW - a to maksymalna moc której pewnie nie zobaczysz nawet w największe mrozy. A przez większość sezonu będzie pełzała na minimalnych obrotach często taktując ciągnąć <<1kW.

Ale nawet zakładając, że zamontujesz nie PC a kocioł elektryczny i że będzie ciągnął nie 9 a nawet 24kW (po 8kW z każdej fazy) to jak sobie wyobrażasz zrównoważenie, jak odpalisz cokolwiek enegożernego na którejś fazie? Weźmy, że akurat PC pracuje na pełnych obrotach grzejąc CWU (oby wymiennik w zasobniku na to pozwolił - bo często jest z tym problem) i do tego odpalisz płytę grzewczą czy czajnik. Rozjeżdża się całe "zbilansowanie" obciążenia.

To już lepiej przewidzieć jedną fazę na ogrzewanie, drugą na gniazdka a trzecią na oświetlenie + piekarnik + ewentualnie grzałki w PC a płyta grzewcza na 2 i 3.

Hej,

dzięki za uwagę przemyślę to.

Równie dobrze w zimę realny COP jak będzie nie wiem 2 ? To wtedy 9/2= 4.5 kW ciągnie pompa ?

Podrzucę później excela jak to sobie rozpisałem, ale zaraz wracam do pracy, więc trochę później.

Generalnie u mnie jest moc przyłączeniowa na ten moment 14 kW.

W bilansie istnieje "współczynnik jednoczesności".

Bazowałem na tym:

i jeszcze innych filmikach.

Równie dobrze w zimę realny COP jak będzie nie wiem 2 ?

Poklikałeś w linki, które wrzucałem? Przykładowy Zubadan osiąga COP=2,01 przy A-20W40 dając 7,47kW mocy grzewczej (czyli pobierając 3,7kW z gniazdka). We współczesnym domu z podłogówką raczej nie będziesz potrzebował 40* na zasilaniu. A już przy 35* masz COP=2,25 i z gniazdka ciągnie przy tej samej mocy grzewczej i -20* za oknem 3,3kW.

Ale powtórzę - nie wierz wyliczeniom CW. I pamiętaj, że nie całe straty potrzebujesz pokryć systemem grzewczym (co wciska ludziom i CW, i audytorzy). We współczesnym domu zdecydowaną większość strat pokrywają zyski słoneczne i bytowe. A nawet, jak mocy zabraknie przez kilka godzin, to nie zmierzysz tego żadnym termometrem.

Hej,

Poklikałeś w linki, które wrzucałem?

Kliknąłem, ale usiądę w wolnej chwili żeby to przeczytać od deski do deski.

Nie widzę opcji dołączenia excela, dołącze może pozniej w jakiejś formie innej, albo z hostingu.

Przykładowy Zubadan osiąga COP=2,01 przy A-20W40 dając 7,47kW mocy grzewczej

Jaki model ? 8 kW Zubadan ?

Edytowane przez yami

..

Ale powtórzę - nie wierz wyliczeniom CW. I pamiętaj, że nie całe straty potrzebujesz pokryć systemem grzewczym (co wciska ludziom i CW, i audytorzy). We współczesnym domu zdecydowaną większość strat pokrywają zyski słoneczne i bytowe. A nawet, jak mocy zabraknie przez kilka godzin, to nie zmierzysz tego żadnym termometrem.

To audytorzy korzystają z CW ?, pierwsze slyszę, podaj normy i rozporzadzenia ktore nie uwzgledniają zysków słonedcznych i bytowych, a ktore to rozporzadzenia uwzgledniają producenci oprogramowania wspomagajacego obliczenia i wykonywanie charakterystyk. Czy masz na mysli chociazby BD, bo Audytor OZC Sankomu a jakze uwzglednia. Nie znam wszystkich programów wpomagajacych obliczenia ozc i byc moze ktorys z nich nie uzwglednia tych zysków. Ja znam Audytora i wiem ze uwzglednia, Ty nie bedąc audytorem wiesz to lepiej, rozwin ten temat.