Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

naprawa rolet zewnętrznych - czy tak to powinno zostać?

Recommended Posts

Cześć,

Okazuje się, że rolety nad oknami zostały zamontowane w ścianie, ale w pełnej "puszce". Serwisant rolet wyciął puszkę flexem, zrobił co trzeba ale puszkę zostawił otwartą, tłumacząc, że puszek w murze się nie zamyka.

Mam wątpliwość, bo jednak zamknięte i szczelne to mniej awarii.

Wygląda to tak: https://ibb.co/VpgLPHY

Czy tak powinno zostać, czy mam rację, że domagam się zamknięcia puszki.

Dzięki!

Oczywiście że puszki się zamyka. Pokrywa którą zdemontował ten fachowiec ma z boku otwory na wkręty. Koło ściany kiepsko się je wkręca lub podczas demontażu coś poobcinał więc wymyślił bajeczkę na poczekaniu.

Tym flexem prawdopodobnie obciął jakieś elementy boku lub pokrywy więc nie chciało mu się wiercić nowych otworów na wkręty lub pomysleć jak to przywrócić do stanu początkowego

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Co to za cudo? Roleta zewnętrzna zamontowana jako nadstawna??? Kto to wymyślił?

No właśnie sam się dziwię. Roleta jest wewnątrz w domu, puszka zabudowana jako nadstawka pod nadprożem, lub też roleta jest z zewnątrz a otwarta puszka wewnątrz w mieszkaniu.

Może pytający niech się wypowie skąd jest zrobione zdjęcie.

Sam już nie wiem czy to było przykryte normalną oryginalną pokrywką czy też zasłonięte jakimś styropianem i to ja zbyt pochopnie wypowiedziałem się na temat serwisanta.

Edytowane przez Mareks77

Zdjęcie jest zrobione z pokoju - z wewnątrz domu. Otwarta puszka jest od strony mieszkania.

Było przykryte aluminiową (zapewne) pokrywą, któa została wycięta flexem.

I tak, prawdopodobnie tak właśnie jest - roleta zewnętrzna została zamontowana jako nadstawna, jak to piszecie.

Tak jak już napisałem. Jeśli serwisant naprawił to puszkę bym przykrył oryginalną pokrywą a następnie przykleił płytę styropianową.

Na płycie oczywiście klej, siatka.....miejsce łączenia ze ścianą wzmocnić taśmą lub siatką zatapiając w niej gładź.

Dobrym pomysłem był by stelarz z płytami rigips oraz instalacja drzwiczek rewizyjnych bez oryginalnej pokrywy w celu ewentualnego dojścia.

Niestety niefortunny montaż nieprzystosowanego produktu wymaga większej uwagi aby w razie serwisu nie dewastować znowu całej ściany.

Wygląda na to, że "serwisant rolet" jedyny błąd jaki popełnił, to fakt podjęcia się "zrobienia co trzeba", bo powinien odmówić pracy przy takim wynalazku i obciążyć kosztami dojazdu.

Ew.nie wspomniał /dość wyraźnie / o zakresie prac, który wykona.

Wygląda na to, że "serwisant rolet" jedyny błąd jaki popełnił, to fakt podjęcia się "zrobienia co trzeba", bo powinien odmówić pracy przy takim wynalazku i obciążyć kosztami dojazdu.

Ew.nie wspomniał /dość wyraźnie / o zakresie prac, który wykona.

To podejście mnie ciekawi... czy to znaczy, że nie wolno robić nic lepiej niż producent wymyślił, bo jak ktoś ma ciekawy pomysł, to trzeba go potem ukarać?

Wszyscy mają być pod sztancę, jednakowi?

Gwoli wyjaśnienia, to nie był pomysł mojego autorstwa i sam go odkryłem przedwczoraj, ale spodobało mi się o tyle, że widzę tu podwójne zabezpieczenie - puszka zewnętrzna, więc domyślam się mocniejsza i jednocześnie w murze czyli dodatkowo zabezpieczona.

To podejście mnie ciekawi... czy to znaczy, że nie wolno robić nic lepiej niż producent wymyślił, bo jak ktoś ma ciekawy pomysł, to trzeba go potem ukarać?

Wszyscy mają być pod sztancę, jednakowi?

jak widać nie wszyscy, bo Ty oczekujesz zakresu prac większego niż jest ogólnie przyjęty przy danej czynności.

jak się umówiliście - tak macie.

Domyślnie - roleta jest tak skonstruowana, by w razie potrzeby móc się do niej dostać. Nie jest winą serwisanta, że u Ciebie jest "ciekawie".

Roleta jest roletą. Obróbka jej to inne czynności budowlane.