Nina Staszewska 22.02.2022 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) Hej, podobają mi się projekty domów nowoczesnych, ale zwykle tam są zaprojektowane dachy z blachy, a ja chciałabym mieć dachówkę ceramiczną np. . Czy macie doświadczenia w takich sytuacjach? Czy taka zmiana jest trudna, kosztowna, kłopotliwa? No i pytanie o dachówki ceramiczne płaskie - kto robił taki dach, jakie są opcje i na co zwrócić uwagę, żeby nie popełnić niepotrzebnie błędów? Z góry dziękuję za życzliwe potraktowanie, dopiero się uczę jak to wszystko ogarnąć Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.02.2022 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Żaden to problem. Ważne aby więźba została policzona pod ciężkie pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2022 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Hej, podobają mi się projekty domów nowoczesnych, ale zwykle tam są zaprojektowane dachy z blachy, a ja chciałabym mieć dachówkę ceramiczną np. Bergamo. Dla przykładu z mojego projektu Zestawienie obciążeń na 1m2 dachu - dachówka o ciężarze do 55 kg/'m2 0,55 : 0,866 x 1,2 0,8 kN/m2 - wełna mineralna 0,20 x 1,2 : 0,866 x 1,2 0,3 kN/m2 - płyty gipsowe 0,0125x 12:0,866x 1,2 0,2 kN/m2 -śnieg 2,4 x 1,2 x 1,5 4,3 kN/m2 - wiatr (0,25 + 0,0005 x 500) x 1,0 x (0,015 x 30 - 0,2) x 1,8 x 1,3 0.3 kN/m2 Razem: 5,9 kN/m2 Jak widać samo krycie to malutka część (gross to śnieg) i jest wielce prawdopodobne, że zaprojektowana pod blachę ma wystarczający zapas. Oczywiście powinien pod tym się podpisać projektant w czasie adaptacji (powinien też dostosować do obciążenia śniegiem dla Twojej strefy klimatycznej, co jest jeszcze ważniejsze bo robi większą różnicę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_Lipko 25.02.2022 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Miałem podobną sytuację, też zmieniałem z blachy na ceramikę, w trakcie adaptacji trzeba było przeprojektować więźbę pod cięższe pokrycie, kosztowało mnie to dodatkowo, ale uznałem, że lepiej tak niż potem martwić na budowie, jak więźba się zacznie uginać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaLigawa 06.06.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Hej, podobają mi się projekty domów nowoczesnych, ale zwykle tam są zaprojektowane dachy z blachy, a ja chciałabym mieć dachówkę ceramiczną np. . Czy macie doświadczenia w takich sytuacjach? Czy taka zmiana jest trudna, kosztowna, kłopotliwa? No i pytanie o dachówki ceramiczne płaskie - kto robił taki dach, jakie są opcje i na co zwrócić uwagę, żeby nie popełnić niepotrzebnie błędów? Z góry dziękuję za życzliwe potraktowanie, dopiero się uczę jak to wszystko ogarnąć jest ok! Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts