Cristanov 22.02.2022 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Dzień dobry, Mam dom po dziadkach z lat 80tych i na tej samej działce częściowo stoi dom sąsiada. Z kolei działka sąsiada wchodzi trochę w mój ogród. Oboje mamy akty własności na te działki. Taki stan rzeczy jest od lat. Nie pytajcie jak to się stało bo sam nie wiem. Najprawdopodobniej nasi przodkowie dogadali się się 'na gębę' Chciałbym to wyprostować i sąsiad proponuje wymianę działek w stosunku 1:1. Czy mogę wymagać dopłaty lub bardziej korzystnego dla mnie stosunku wymiany ze względu na to że na mojej działce stoi jego dom? Poza tym, moja działka stanowi dojazd do innych moich nieruchomości do których musiałbym nadkładać 1km drogi po zamianie. Nie znam się na tych sprawach i nie wiem czy to są dobre argumenty. Dodam że sąsiad sprawiał w przeszłości duże problemy i robił na złość w wielu kwestiach więc nie mam żadnego powodu by iść mu na rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Proponuję wejść w układ z sąsiadem 1:1 i geodeta , umowa i wszystkie sprawy z legalizacją.Jeśli się oczywiście zgadza....jeśli uważasz , że możesz coś zyskać - to się mylisz - oddając sprawę do sądu - przegrasz ten teren na którym stoją jego i z którego korzysta - zasiedzenie nieruchomości w złej wierze - przed tym nie uciekniesz, a narazisz się tylko na koszty, wrogość i zniechęcenie do dalszych działań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 na dodatek możesz spróbować ugrać z nim prawo przejazdu aby dojechać na swoje działki (o ile to możliwe) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts