Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasyp fundamentu - problem

WRC.KAROL

Recommended Posts

Witam,

może ktoś z Państwa miał takową sytuację i jest mi w stanie pomoc, końcem listopada zasypaliśmy fundamenty, zasyp został zagęszczony, w tym stanie (ze względu na różne czynniki, brak betonu w okolicznych betoniarniach, okres świąteczny) przestał do do tej pory, w poniedziałek ekipa przystąpiła do ponownego zagęszczania przed planowym wylaniem chudziaka, tu zaskoczenie, piasek jest tak przemoczony, że zagęszczarka się zapada. Po odkopaniu wierzchniej warstwy, pod spodem błotko :( Ściana fundamentowa wysoka na metr, zasyp dwa razy po około 40-45 cm i dwie warstwy zagęszczone, grunt rodzimy glina. Co z takim fantem zrobić, jak wybrnąć z tej dość niekomfortowej sytuacji.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam Karol

Prawdopodobnie woda z opadów wsiąkała w piasek lecz nie przedostawała się przez glinę pod nim lub też w piasek naszła woda z gliny.

Możliwe też że głębsze warstwy są jeszcze zamarznięte co powoduje nie przedostawanie się wody.

Na początek zrobił bym opaskę i drenaż odsączający a następnie w kilku miejscach wykopał bym doły zaszalowane paletami i odczekał usuwając wodę zgromadzoną w dołach, a następnie wybrać warstwę i próbować zagęszczać.

Przed wylewaniem chudziaka ostatnią warstwę piasku ustabilizować cementem a przed samym chudziakiem wyłożyć na całość folię budowlaną.

• Like 1

Kiedyś o tym pisałem.... Nie zostawia się niezalanego chudziaka jak pod spodem jest glina.

Teraz tak

Jak będą padać deszcze to dupa z każdej strony.

Najszybciej to wybrać wszystko do gliny, odczekać aż woda z piasku odsączy się na odkładzie i sasypać, zagęścić i chudziak.

Możesz też wylać chudziak na tym co masz

• Like 1

• 2 weeks później...
Możesz też wylać chudziak na tym co masz

Jakie mogą być tego konsekwencje, nie będzie z czasem siadać podłoga? Przeraża mnie wybieranie 200 ton piachu :( Kilka dni bez deszczu i wygląda to zdecydowanie lepiej.

Dodam, że ściana fundamentowa zabezpieczona izolacja ciężką (dwie warstwy), ocieplona XPS, folia kubełkowa i obsypana tym samym materiałem co zasyp fundamentu.

Pozdrawiam

Jeśli pospółka w fundamentach była prawidłowo zagęszczona to nic Ci nie siądzie. Owszem wchodząc w butach grunt wydaje się miękki i punktowo zawsze tak będzie, natomiast płyta na całości nie pójdzie nizej.

Tak jak wspominałem jeśli pod piaskiem grunt jest gliniasty to zabezpieczył bym się przed wchłanianiem wilgoci z gliny.

Gruba folia na całości spowoduje wstępną izolację przed wilgocią a ponadto mleczko z betonu nie będzie wsiąkało w piasek i pogarszało jakości mieszanki betonowej.

Przed wylewaniem płyty piasek zrasza się wodą po to aby nie wyciągał wilgoci z mieszanki betonowej.

• 4 months później...
Dla potomnych :) Wybrnąłem z sytuacji następująco, beczki stalowe 200 litrów nacięte kątówką by przepuszczały wodę, wkopane w narożniki i po środku zasypu, do tego jazda małą zagęszczarką, zostawiałem na noc i rano i wylewanie wody z beczek, tydzień ciężkiej pracy i finiszowe zagęszczenie dużą maszyną. Na całość folia i beton wylany :) Dzięki wszystkim za porady.

Dla potomnych :) Wybrnąłem z sytuacji następująco, beczki stalowe 200 litrów nacięte kątówką by przepuszczały wodę, wkopane w narożniki i po środku zasypu, do tego jazda małą zagęszczarką, zostawiałem na noc i rano i wylewanie wody z beczek, tydzień ciężkiej pracy i finiszowe zagęszczenie dużą maszyną. Na całość folia i beton wylany :) Dzięki wszystkim za porady.

Ciekawy patent.