maciejos36 23.02.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Chciałbym zastosować sterowanie podłogówką w istniejącej instalacji. Ogrzewanie z pompy ciepła, steruje beznapięciowym i bezprzewodowym sterownikiem Salusem ustawionym w jednym z pomieszczeń. Niestety jedne pomieszczenia są bardziej ciepłe od innych i powoduje to pewne konflikty w domu, regulacja jest zaś utrudniona. Zastanawiam się nad zastosowaniem jednego ze sterowników. Opis instalacji: pompa znajduje się w pomieszczeniu technicznym, rozdzielacz parterowy w jednym z pokoi na około 9 pętli, na górze mniejszy na 7 pętli. Na każdym piętrze jedna drabinka w łazience. Osprzęt firmy Sigma-Li. Nie ma doprowadzenia przewodu sterującego bezpośrednio do rozdzielacza, ale obok urządzeń są gniazdka 230V. Interesuje mnie w miarę możliwości bezprzewodowe sterowanie siłownikami i temperaturą w pomieszczeniach. Mogę wyznaczyć jakieś strefy, by nadmiernie nie rozbudowywać systemu. Część pętli może pozostać bez sterowania. Może też być urządzenie, które zastąpi mi Salusa w sterowaniu pompą ciepła.Proszę o podrzucenie jakiś pomysłów, typów urządzeń itp. Oczywiście zależy mi też na w miarę ekonomicznych rozwiązaniach, ale jak "się nie da" to mogę rozważyć inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2022 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Kręć najpierw rotametrami poszczególnych pętli (odkręć bardziej zbyt zimne pomieszczenia i/lub zmniejsz przepływy przez przegrzane). Jak instalacja nie jest totalnie skopana to sterowanie strefowe jest zbędne a nawet szkodliwe przez ogromną bezwładność podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 23.02.2022 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 To już robiłem i w większości domu jest ok. Ale mam ze dwa pomieszczenia, gdzie musiałbym skręcić do zera, by było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2022 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 To już robiłem i w większości domu jest ok. Ale mam ze dwa pomieszczenia, gdzie musiałbym skręcić do zera, by było ok. Jak osiągnąłeś "OK" to co dalej kombinujesz? Ja w kuchni i pomieszczeniu technicznym odpaliłem ogrzewanie tylko na czas wygrzewania podłogi. A gabinet ogrzewa głównie komputer i dosyć długo odpalone 150W oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Napoli 23.02.2022 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Siłowniki termoelektryczny musi być zasilany tak więc trzeba doprowadzić zasilanie do rozdzielaczy i założyć wspomniane siłownik i listwę sterującą. Komunikacja strefa - listwa może być bezprzewodowe. Trzeba jeszcze pamiętać o komunikacji listwa -pc (przewodowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts