mapka 24.02.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) dzień dobry , jestem świeżym użytkownikiem instalacji i mam prośbe o pomoc/wypowiedz mam instalacje(6kw) na dwóch połaciach dachu 6 paneli od strony południowo-wschodniej i 10 paneli od strony południowo-zachodniej - instalacja na jednym stringu , na stronie południowo wschodniej pod każdym panelem zainstalowany optymalizator - instalacja działa od połowy stycznia - dzienne uzyski do w styczniu około 1,5kw a teraz w granicach 4kw , prąd na panelach rzędu max.1,5A przez co moc instalacji maksymalna jaką zaobserwowałem to 1,5 kWh przy mocy instalacji 6kw - czy to nie jest za mało?czy instalacja nie powinna byc na dwóch stringach? albo pod każdym panelem nie powinien byc optymalizator? czy to teraz nie działa tak ze jak pojawia sie słonce to uruchamiają sie panele od strony pd-wsch ale jako ze jest to na jednym stringu to w dół ciągną cała instalacje panele os strony pd-zach? i po południu na odwrót?czy w ogóle sie tym nie przejmować bo o tej porze roku i przy takim ułożeniu panelu to normalne uzyski? pzdr.andrzej Edytowane 24 Lutego 2022 przez mapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2022 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Jeśli połacie dachu są akurat z dwóch stron to instalator powinien rozdzielić ją na dwa osobne stringi.To wszystko jeszcze jest uzależnione od rodzaju paneli czyli ich mocy, napięcia itp.Instalator zapewne liczył bardziej na stronę południowo-zachodnią stąd większa ilość paneli na tej połaci dachu. Połączenie wszystkiego razem kompensują optymalizatory po stronie południowo - wschodniej która po południu ma mniejszy uzysk więc nie zakłóca zysków z głównej południowo - zachodniej połaci dachu.Optymalnym rozwiązaniem było by zainstalowanie optymalizatorów także po stronie zachodniej ponieważ panele ze strony pd-zach z rana przyhamowują uzyski albo rozbić instalację na dwa osobne obwody ale podrożyło by to ofertę instalacji i nie wiadomo czy instalator miał taką możliwość.Jeśli instalacja 6kW w obecnym czasie ma uzyski 4kW to jest to całkiem dobry wynik, ze względu na kąt padania słońca i liczbę słonecznych dni.Myślę że wybrał optymalne rozwiązanie satysfakcjonujące zarówno klienta jak i siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 24.02.2022 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Dla sprostowania moc określa się w kW a "uzysk" w kWhŚrednia 4kWh dla ww instalacji to chyba mało. Dla porównania u mnie uzysk w styczniu to lekko ponad 3kWh/dzień w lutym to prawie 10kWh/dzień z instalacji trochę większej bo 8kWp ale o orientacji typowo wschód-zachód - dwa niezależne obwody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 24.02.2022 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Jeśli połacie dachu są akurat z dwóch stron to instalator powinien rozdzielić ją na dwa osobne stringi. To wszystko jeszcze jest uzależnione od rodzaju paneli czyli ich mocy, napięcia itp. Instalator zapewne liczył bardziej na stronę południowo-zachodnią stąd większa ilość paneli na tej połaci dachu. Połączenie wszystkiego razem kompensują optymalizatory po stronie południowo - wschodniej która po południu ma mniejszy uzysk więc nie zakłóca zysków z głównej południowo - zachodniej połaci dachu. Optymalnym rozwiązaniem było by zainstalowanie optymalizatorów także po stronie zachodniej ponieważ panele ze strony pd-zach z rana przyhamowują uzyski albo rozbić instalację na dwa osobne obwody ale podrożyło by to ofertę instalacji i nie wiadomo czy instalator miał taką możliwość. Jeśli instalacja 6kW w obecnym czasie ma uzyski 4kW to jest to całkiem dobry wynik, ze względu na kąt padania słońca i liczbę słonecznych dni. Myślę że wybrał optymalne rozwiązanie satysfakcjonujące zarówno klienta jak i siebie. dziekuje za odpowiedz , myślałem ze moje uzyski 4.90kWh na chwile obecną to są niewielkie bo nawet w 30% nie pokrywają mi dziennego zuzycia energii. moje panele to suntech STP 390s -ponizej jego charakterystyka Moc znamionowa Pmp 390 Wp Maksymalne napięcie systemu 1000 V Tolerancja mocy 0 ÷ +5 Wp Napięcie dla mocy max Ump 30,76 V Prąd dla mocy max Imp 12,69 A Napięcie bez obciążenia Voc 36,62 V Prąd zwarcia Isc 13,59 A ja po prostu mam obawy czy przy instalacji 6000W a dziennym uzysku na poziomie 4 kWh to czy uzyskam rocznie te rzeczone 6000W? mam świadomość ze teraz jest dopiero luty i ekspozycja słoneczna jest znikoma ale niepewność zostaje bo wynika z tego ze instalacja w miesiacach od powiedzmy maja do wrzesnia powinna produkować ca. 30KWh dziennie aby zbudować magazyn na zime/wczesna wiosne - to jest realne? czy dodanie drugiego stringa to jest wykonalne? czy lepiej dołożyć do optymalizatorów na drugiej połaci? co będzie bardziej efektywne? Edytowane 24 Lutego 2022 przez mapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 24.02.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) ~6kWh rocznie to uzyskuje się z instalacji o mocy 6kWp skierowanej na południe pod kątem nachylenia 40-30 stopni. Są dostępne symulatory online i one dość dobrze przewidują uzyski. Czy dziś jest u ciebie słoneczny dzień?, jeżeli tak to jak wygląda "parabola" mocy z dzisiaj? Część paneli bez optymalizatorów zmniejsza uzysk w momencie kiedy to one są "hamulcowym" instalacji, natomiast o ile to trzeba by wiedzieć jakie dokładnie to są kierunki, nachylenie i ewentualne zacienienia.Dzisiaj np. z instalacji bez zacienień o mocy 3800kWp podzielonej na dwa równe stringi o nachylonej pod kątem 25 stopni i skierowanej w kierunku 125 stopni i 215 (dach typowa koperta) do 14:45 jest 15kWh, a np. z instalacji 6,1kWp skierowanej na południe 45 stopni mam 33kWh, a z 3kWp na gruncie na południe 35 stopni mam 14kWh. Wszystkie te instalacje od rana mają "idealny wykres mocy". Tak że wydaje mi się że coś jest słabo z twoją produkcją jak nie ma innych czynników ograniczających o których nie wiem. ps. moce max z dzisiaj to 5.66kW z 6.1kWp 2.57 kW z 3,8kWp 2.6kW z 3kWp Edytowane 24 Lutego 2022 przez damiaszek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2022 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) ja po prostu mam obawy czy przy instalacji 6000W a dziennym uzysku na poziomie 4 kWh to czy uzyskam rocznie te rzeczone 6000W? Możesz nie uzyskać tych 6kWh rocznie ponieważ po pierwsze jak piszesz nie posiadasz optymalizatorów na drugiej większej połaci co powoduje do południa obniżanie sprawności a po drugie to raczej nie licz że instalacja ma 6kW tylko 4 - 5,5 z powodu posadowienia i rozbicia na dwie zależne od siebie strony oraz jednego obwodu. Gdy słońce i strona południowo wschodnia jest optymalna to druga część instalacji bez optymalizacji jest może tylko w 60% stąd obniżenie zysków do południa. Nie wiem co jest w stanie optymalnie rozwiązać problemy z uzyskiem gdyż to trzeba policzyć rozbijając uzysk do południa oraz po południu. Po drugie to obie połówki instalacji nie są równe ( 6 i 10 paneli ), po trzecie to strona południowo zachodnia jest wydajniejsza ze względu na optymalizatory strony przeciwnej. Nie wiem kto to liczył i chętnie bym się zapoznał ze szczegółowymi założeniami instalatora Edytowane 24 Lutego 2022 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 24.02.2022 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) a czy rozwiązaniem byłoby przeniesienie paneli(tych 6) z połaci pd-wsch i położenie ich na stronie pd_zach i wtedy wszystkie by były na jednej połaci? czyli lepiej dodać 10 optymalizatorów na stronie pd-zach? czy moze dodać drugi string na stronie pd-wsch gdzie są optymalizatory(6 paneli) rozkłąd dzienny to u mnie falownik startuje o ca 6:50 i do godziny 9:35 moc układu to 300W , następnie od 9:30 do 10:35 wchodzi na poziom 1500w , pozniej spada znowu do 300w o godzinie 12:00 i od 12tej do 15tej jest na poziomie 300w - dane z dziś przepraszam za moje lakoniczne i laickie opisy ale niestety moja wiedza w tym temacie nie jest jakas wyjątkowo wielka Edytowane 24 Lutego 2022 przez mapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 24.02.2022 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Nie wiem kto to liczył i chętnie bym się zapoznał ze szczegółowymi założeniami instalatora uległem marketingowi - pan mi napisał w ofercie iz moja instalacja to 6,24 kWp zaś szacowana produkcja roczna to 6 000 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2022 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Niestety nie mam wystarczających danych aby stwierdzić co się bardziej opłaca. Poza tym to opłacalność jest raczej żadna gdyż tak czy inaczej rozbudowa bądź przebudowa instalacji wiąże się z inwestycjami natomiast zyski z owych inwestycji raczej nie pokryją włożonych kwot. Odnośnie przebudowy instalacji na dwa oddzielne obwody to niestety obwody dzieląc na połacie nie są równe ( 6 i 10 paneli ), poza tym nie mamy danych na temat falownika rozkłąd dzienny to u mnie falownik startuje o ca 6:50 i do godziny 9:35 moc układu to 300W , następnie od 9:30 do 10:35 wchodzi na poziom 1500w , pozniej spada znowu do 300w o godzinie 12:00 i od 12tej do 15tej jest na poziomie 300w - dane z dziś opis dobowego zysku jest chyba obarczony jakimiś błędami lub poprostu słońce zostało zasłonięte chmurami. Rozkładu godzinowego zysku nie rozumiem gdyż o ile zrozumiałe są zyski do godziny 10.35 to późniejszy spadek w godzinach największej propagacji promieni oraz położenia obu połaci jest całkowicie bez sensu. Moim zdaniem największe zyski ( na poziomie 3500 - 4000W ) powinny być odczuwalne właśnie od godziny 12:00 kiedy to obie połacie są identycznie pod jednakowym kątem naświetlone natomiast różnice wynikające z ilości paneli są kompensowane przez zainstalowane optymalizatory. Taki stan powinien się utrzymywać do godziny 14:00 aby od 15:00 do 18:00 zacząć spadać do poziomu 2500W Jedna połać to 6 paneli po 390W więc 2340W, natomiast druga to 10 paneli i 3900W Obie połacie podłączone w jeden obwód powoduje że rano pracuje tylko połać pd-wsch , natomiast druga połać pd-zach. mniej oświetlona w myśl instalatora jej moc miała by kompensować ilość paneli. uległem marketingowi - pan mi napisał w ofercie iz moja instalacja to 6,24 kWp zaś szacowana produkcja roczna to 6 000 kWh Instalacja tak sumując moc paneli 6,24kW natomiast podział na dwie połacie i dwie strony świata daje w szczytach jakieś 60 - 70% tej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 24.02.2022 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Falownik to solax x3 pro.Przeanalizowałem dzienna moc instalacji i ja tak miałem zawsze ze od godziny 12tej spada mi do poziomu 700w i tak jest do 15tej a pózniej to juz w zasadzie koniec produkcjiTo w ogóle wyglada tak jakby ta instalacja pracowała do 12tej a pózniej juz tylko spada uzysk.Przebudowa lub zmiana to po cichu liczę ze pan który to montował poczuje sie bo to jest instalacja która była montowana 1,5 miesiąca temu, tylko chce mieć pewność ze cos jest nie tak.Na razie zgłosiłem problem ze moim zdaniem cos jest nie tak i sprawdzają to na odczytach dziennych Edytowane 24 Lutego 2022 przez mapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 24.02.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Jeśli autor niczego w jednostkach nie pomylił, to praca instalacji z mocami 300-1500W(max) przy mocy zainstalowanej ponad 6kW(p) świadczy o totalnym spartoleniu roboty, bo 2 połacie na 1 stringu i część mimo, że z optymalizatorami w praktyce nic nie dają. Byle jaka malutka instalacja jak u mnie 3,95kW(p) spokojnie dziś moce miała ponad 3000W(3kW) choć był to tylko test, bo nadal czekam na wyminę licznika(wcześniejsze testy mojej malutkiej instalacji wykazywały moce szczytowe na poziomie 3600W(3,6kW). W mojej skromnej ocenie-rozbić instalację na 2 względnie równe mocowo ale osobne stringi podłączone pod 2 wejścia osobne w falowniku-wywalić optymalizatory(chyba, że jakies panele są zacieniane) i dopiero powinno się poprawić, bo 1 string z innym nasłonecznieniem paneli(różne kierunki) będzie przez cały czas degradował osiągi tych lepiej nasłonecznionych, a tym samym całość instalacji będzie słabiutko pracować. Pytanie ile kWh ta instalacja w danym dniu wyprodukowała od świtu do nocy? Najważniejsze aby Autor poprawił swoje wpisy, bo pisze o uzyskach w kW jak to jest jednostak mocy(np.chwilowej), a powinno być kWh np. 15kWh z całej instalacji wyprodukowane w danym dniu. Edytowane 24 Lutego 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 24.02.2022 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Dzienna produkcja z dzisiejszego dnia to 4.90kWh.Rozmawiałem z instalatorem i padł pomysł przeniesienia dwóch paneli aby było po 8 na każdej stronie bo mam panele nowej generacji o wysokim amperażu czyli max to aż 12A i może powodować kłopoty ale dlatego tez mam to na jednym stringu, będziemy przez dwa tygodnie obserwować co sie wydarzy, zaproponowałem ze skoro będziemy przenosić to może lepiej wszystkie panele dać na stronę pd-zach, mamy zobaczyć czy sie zmieszczą. Ps. Przepraszam ze te pomyłki kw-kWh, poprawiłem Edytowane 24 Lutego 2022 przez mapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 24.02.2022 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Jeśli dziś mimo ładnej pogody wyprodukowała cała instalacja tylko 4,90kWh to bardzo słabo zwłaszcza, że koledzy wyżej jednoznacznie podali, ze produkcja u Nich to powyżej 4,5kWh z każdego 1kW(p) paneli. Wstepnie dałbym po równo 8 na stronę i 2 osobne stringi aby mieć niezależną produkcję z rana do wieczora co poprawi jednoczesnie autokomsumpcję(prądu potrzeba z rana i pod wieczór).. Z opisu falownika wynika, że na wejśćei A można podłaćzyć max amperaz 10A i 6000W w panelach , a na wejście B20A i 12000W w panelach. Zakąłdam, ze podłąćzono do wejśćia B aby falownik dawał rade z tymi ewentualnie wystepującymi 12A. W mojej ocenie spaprano dobór parametrów paneli i falownika dająć panele 12A na falownik 10 lub 20A co uniemozliwoa wykorzystanie 2 wejść jednoczesnie i zbudowanie 2 stringów. Aczkolwiek niech się wypowiedzą mądrzejsi i bardziej doświadczenie/obeznani odemnie. Edytowane 24 Lutego 2022 przez Dariusz1983 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.02.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Dzienna produkcja z dzisiejszego dnia to 4.90kWh. Rozmawiałem z instalatorem i padł pomysł przeniesienia dwóch paneli aby było po 8 na każdej stronie bo mam panele nowej generacji o wysokim amperażu czyli max to aż 12A i może powodować kłopoty ale dlatego tez mam to na jednym stringu, będziemy przez dwa tygodnie obserwować co sie wydarzy, zaproponowałem ze skoro będziemy przenosić to może lepiej wszystkie panele dać na stronę pd-zach, mamy zobaczyć czy sie zmieszczą. Ps. Przepraszam ze te pomyłki kw-kWh, poprawiłem Napięcie dla mocy max Ump 30,76 V razy 6 to da 180V, solax3 ma zakres napięcia MPPT [V] 160-750 więc tu trzeba połączyć każdy string pod oddzielne wejście bez jakichkolwiek optymalizatorów i będzie prawie ok ale będą obcięcia mocy bo prąd modułów 12,7A a falownika 11, albo też przenosić wszystko na jedną połać bo 16 szt nie przekroczy 800V natomiast wejścia zrównoleglić Edytowane 24 Lutego 2022 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 24.02.2022 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) „ W mojej ocenie spaprano dobór parametrów paneli i falownika dająć panele 12A na falownik 10 lub 20A co uniemozliwoa wykorzystanie 2 wejść jednoczesnie i zbudowanie 2 stringów.” I to chyba będzie to, pytanie czy teraz przeniesienie dwóch paneli i wyrównanie mocy instalacji na obu połaciach cos da, skoro to nadal będzie na jednym stringu?I co z optymalizatorami? Pewnie trzeba będzie dodać dwa na stronę pd-wsch, z drugiej strony może lepiej dodać je pod każdy panel skoro to ma chodzić na jednym stringu?A może poprosze o wymianę falownika na taki który będzie obsługiwać te panele? Edytowane 24 Lutego 2022 przez mapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.02.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 STP 390s -ponizej jego charakterystykaMoc znamionowa Pmp 390 WpMaksymalne napięcie systemu 1000 VTolerancja mocy 0 ÷ +5 WpNapięcie dla mocy max Ump 30,76 VPrąd dla mocy max Imp 12,69 ANapięcie bez obciążenia Voc 36,62 VPrąd zwarcia Isc 13,59 A Gdybyś jeszcze podał parametry falownika bo kol. podają różne wartości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 25.02.2022 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) czesc proszeparametry inwertera:Wejście DCMaks. moc DC [W]: A:4000 B:8000Maks. napięcie wejściowe DC [V] 1000Maks. prąd wejściowy [A] 10/20Zakres napięcia MPPT [V] 160-850Napięcie startowe [V] 180Liczba MPP(liczba string na MPP): A:1, B:2 Wyjście ACMoc nominalna AC [W]: 10000Moc maks. AC [VA]: 10000Napięcie wyjściowe [V]: 3/N/PE, 230/400 (310-480)Częstotliwość [Hz]: 50/60; ± 5Maks. prąd AC [A]: 15,9 jesli dobrze widzę w opisie i fizycznie na falowniku to ja mam dwa wyjścia B czyli pod prąd 20A , dobrze mysle? wiec teoretycznie mozna by na tym postawić dwa stringi i obsługiwał by panele wysokonapięciowe o tym wyższym amperazu , nie wiem jeszcze dlaczego wykonawca broni sie przez drugim stringiem - czy to jest az tak duzy koszt położenia tego drugiego stringa? czy to nie jest tylko kwestia położenia dodatkowych przewodów i podpięcia ich pod falownik? Edytowane 25 Lutego 2022 przez mapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 25.02.2022 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 2 opcje-wymiana falownika na taki z 2 wejściami powyżej 13A i zrobienie 2 osobnych (wedle kierunków) stringów(najlepiej równych po 8 paneli) bez optymalizatorów o ile nie ma zacienień wpiętych w te 2 wejścia(w ten sposób produkcja będzie z rana i wieczorkiem kiedy potrzeba prądu więc autokomsumpcja będzie większa) lub przeniesienie wszystkich paneli na 1 stronę dachu(kierunek) i wpięcie całości w mocniejsze 20A(zakładam, ze wejście B obsługuje 20A) wejście w ten falownik co jest(ja bym zrobił 1 string, bo napięcia i amperaż powinny pasować) i pozbycie się optymalizatorów(gdy brak zacienień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 25.02.2022 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 czesc prosze parametry inwertera: Wejście DC Maks. moc DC [W]: A:4000 B:8000 Maks. napięcie wejściowe DC [V] 1000 Maks. prąd wejściowy [A] 10/20 Zakres napięcia MPPT [V] 160-850 Napięcie startowe [V] 180 Liczba MPP(liczba string na MPP): A:1, B:2 Na tym falowniku instalacja z modułami ułożonymi na dwóch połaciach i różnych kierunkach nigdy prawidłowo nie będzie działać. Moduły z prądem 12,7A mogłyby być przyłączone do B ale co z tymi z innej połaci nie mogą być dołączone szeregowo też do B a A ma za mały prąd i żadne optymalizatory w przypadku solax tu nie pomogą, jedynie aby zachować jeden string to opcja z falownikiem solar edge i opty pod każdym modułem. Inną opcją jest rozdzielenie istniejącej instalacji na dwa obwody 8 i 10 i zastosowanie falownika np. sofar G3 z wejściowym prądem 13A czy też Foxess z prądem 12,5 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 25.02.2022 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 dziekuje za opinie, jeszcze wróce do mojego jednego spostrzeżenia - czy ten inwerter nie ma dwóch wyjść na 20A i czy na nich nie można postawić dwóch stringów?czy w specyfikacji nie jest napisane liczba string na MPP i przy B jest cyfra 2 , na falowniku równiez widze 3 wyjsciaczy po prostu gadam głupoty? "Wejście DCMaks. moc DC [W]: A:4000 B:8000Maks. napięcie wejściowe DC [V] 1000Maks. prąd wejściowy [A] 10/20Zakres napięcia MPPT [V] 160-850Napięcie startowe [V] 180Liczba MPP(liczba string na MPP): A:1, B:2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts