Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o porade

mapka

Recommended Posts

tyle ze oni nic dodatkowego do falownika nie doprowadzili tylko przenieśli i wyrównali liczbe paneli na połaciach i chyba dodali te rzeczone trójniki i na tym koniec , tyle ze falownik po tym zabiegu nie obudził sie juz i na te chwile instalacja nie działa

Napisałam wcześniej "Dalej źle, jeżeli moduły mają 12,7A to przy połączeniu równoległym do falownika wpłynie 25 A a wejście B falownika jest do maksymalnie 20A. Układając dodatkowe dwa przewody i wykorzystując obydwa wejścia falownika to dalej będzie źle, na B gdzie jest 20A będzie OK. ale na A gdzie prąd może być tylko10A dalej będzie źle bo moduł ma 12,7 A"

Trzeba to rozumieć tak, że tak jak jest obecnie czyli po 8 modułów na dwóch połaciach połączonych równolegle poprzez trójniki do jednej pary przewodów i podpięte do wejścia B falownika, to nie jest dobre rozwiązanie i nawet gdyby doprowadzili dodatkowe przewody podłączając jedną z połaci do wejścia A to przy tym falowniku dalej nie jest to dobre rozwiązanie

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, boje sie ze po tej zmianie jakość i efektywność instalacji wzrośnie i instalator stwierdzi ze wszystko wg. niego juz jest ok i będzie uważał ze z jego strony problem jest rozwiązany a ja nie mam argumentów aby to podważyć bo on wszystkie argumenty typu „czytałem w internecie” obala a niestety nie mam aż takiej wiedzy aby być z nim równoważnym partnerem w rozmowie:(

Rozumiem, boje sie ze po tej zmianie jakość i efektywność instalacji wzrośnie i instalator stwierdzi ze wszystko wg. niego juz jest ok i będzie uważał ze z jego strony problem jest rozwiązany a ja nie mam argumentów aby to podważyć bo on wszystkie argumenty typu „czytałem w internecie” obala a niestety nie mam aż takiej wiedzy aby być z nim równoważnym partnerem w rozmowie:(

Może nadszedł czas postraszyć rzeczoznawcą , naprawą na koszt instalatora ewentualnie sądem.

Jakie ok.??

W/g specyfikacji falownika solax x3 pro 10kw PTD, wejście "A" to 10A, natomiast "B" to 20A

Dalej źle, jeżeli moduły mają 12,7A to przy połączeniu równoległym do falownika wpłynie 25 A a wejście B falownika jest do maksymalnie 20A.

Układając dodatkowe dwa przewody i wykorzystując obydwa wejścia falownika to dalej będzie źle, na B gdzie jest 20A będzie OK. ale na A gdzie prąd może być tylko10A dalej będzie źle bo moduł ma 12,7 A

Falownik pociągnie tyle prądu ile ma max na wejściu.

Z jednej połaci weźmie 10A a z drugiej 12,7A

12,7A x 248V to daje 3,1kW z jednej połaci ale przy maksymalnym nasłonecznieniu więc jeśli falownik ograniczy pobór prądu do 10A to wzrośnie napięcie na panelach z 31 do np 34V co da 2,75kW

Jak założą trójnik i poprowadzą jednym stringiem do wejścia B to falownik obetnie tylko w południe z obu połaci do 20A ( obie po 10A ) a do południa i po południu będzie miał OK po 12,7A

Dlatego lepszym rozwiązaniem są trójniki bo ograniczą prąd tylko w szczycie a i tak nie wiadomo gdyż połacie pd/wsch. i pd/zach w południe mają kąt padania po 45* więc i wydajność będzie mniejsza

Ideału nie będzie bo mu falownika nie wymienią ale zyski będą przynajmniej na normalnym poziomie a nie jak teraz 1500 w południe i 700W po południu.

Instalator uważa że wykonał pracę i według niego jest OK ale czy tak faktycznie tak jest to pokaże czas i najbliższe dni

Edytowane przez Mareks77

Może nadszedł czas postraszyć rzeczoznawcą , naprawą na koszt instalatora ewentualnie sądem.

znacie może kogoś takiego z okolic woj. łódzkiego lub mazowieckiego? chyba jestem skłonny zapłacić za takowy audyt który docelowo pokaże wykonawcy - może mu to da do myślenia

• 2 weeks później...

Dzień dobry, ponownie chyba wszystko skończyło sie szczęśliwie, finalnie stanęło na:

Falownik w zasadzie jest ten sam ale mam dwa stringi, na jednym stringu który jest oparty na 14panelach 390w na stronie pd-zach podpięte sa panele wysokonapięciowej o 12,9A i podpięte pod wyjście 20A, na drugim stringu na stronie pd-wsch pojawiło sie 6 nowych paneli375w o amperazu 10A i to zostało podpięte pod wyjście 10A, optymalizery zostały zdemontowane, w chwili obecnej moc instalacji na papierze to 7,4kW zaś moc wygenerowana na te chwile to około 3,8kW, dziś do południa wygenerowalem około 12kwh co uważam za znakomity wynik zważywszy ze jeszcze dwa tygodnie temu miałem max 5kwh na cały dzień.

Bardzo dziękuje za Wasze wszystkie porady

Przyznaj się ile dopłaciłeś za dołożenie 2 stringu z nowymi panelami. A może instalator co "dał ciała" przyjął na klate koszty-w to wątpie.

Druga sprawa przyznał się do błędu i przeprosił za swoje sugestie, że na netach "gupoty gadaja" i abyś nas nie słuchał?

Pochwal się po zachodzie słońca ile wyprodukowało po usprawnieniach.

Edytowane przez Dariusz1983

Jeszcze mam jedno pytanie, czy z instalacji ponad 7kw moc która uzyskuje jest ok? Ona jest w granicach 4kw, czy to juz tak będzie zważywszy na położenie mojego dachu? Dlaczego pytam, znajomy ma instalacje wystawiona stricte na południe o mocy 6kw i generuje ciut większe osiągi czyli ja wczoraj uzyskałem prawie 26kwh zaś on 28kwh, czy to tak juz jest ze instalacja na pd-wsch i pd-zach będzie po prostu mniej wydajna od południowej ekspozycji?

Niestety ale odchylenia od idelanego(na południe) ustawienia zawsze dadzą widocznie mniejsze uzyski/moce chwilowe. Max moc możesz zweryfikować licząc moc sumaryczną paneli na 1 i 2 stronie i moc max będzie najpewniej zblizona do sumarycznej z 1 strony.

Masz 14panelach 390w co da łącznie w teorii max moc 5460W(gdyby były idealnie na południe podpięte do falownika obsługującego ich amperaż w pełni-Twój obcina do 20A) ale do tego dochodzą straty na obcięciu amperażu do 20A więc w chwilowa moc maksymalna będzie pewnie koło 3600-4200W, ba w lato pewnie mniej, bo moc paneli spadnie od nagrzania(współczynnik temperaturowy). Niestety majac 2 kierunki moc ngdy się nie zsumuje, bo fizycznie słońce nigdy nie oświetli jednoczesnie obu stron idealnie.

Na tych niedoróbkach całkiem dobrze wyszedłeś, a fachman fakt z bólami ale zrobił jak trzeba choć chciał Cie spuścić na drzewo.

Ja ze swoich skromnych 3,95kW(p) max osiągnąłem 25,7kWh w dniu 11.03.2022, a wczoraj 22,3kWh ale mam na południe pod kątem 35stopni ustawione na ekierkach. Moce szczytowe to 4,3kW a taki standard 3700-4000W więc w zasadzie pełna moc paneli.

Jak chcesz poznać teoretycznie ile w Twoich warunkach instalacja wyprodukuje rocznie skorzystaj z podanej wyżej strony osobno podając dane dla obu stringów(ich moc, kat paneli ich ukierunkowanie). Potem to zsumuj i poznasz orientacyjne spodziewane roczne uzyski dla Twojej instalacji.

Masz 14panelach 390w co da łącznie w teorii max moc 5460W(gdyby były idealnie na południe podpięte do falownika obsługującego ich amperaż w pełni-Twój obcina do 20A) ale do tego dochodzą straty na obcięciu amperażu do 20A więc w chwilowa moc maksymalna będzie pewnie koło 3600-4200W,

.

dziekuje za wyjaśnienie , sporo sie dowiedziałem rzeczy dzieki Wam - pewnie jak bym teraz startował z instalacją to byłbym ciut mądrzejszy , niewiele mądrzejszy ale jednak :) , Napisz mi prosze jeszcze co to znaczy ze obcina do 20A? jak to sie liczy? rozumiem ze mam na falowniku max 20A a jak to sie liczy ze on obcina?

mam dwa stringu jeden max 10A(6 paneli chyba 365W lub 375W) zas drugi 20A(14 paneli 390W), w jaki sposób obcina do 20A? 12,9A+12,9A = 25,8A wiec te 5,8A? dobrze myślę? to jak to działa na stringu z 6 panelami i wejściem 10A?

No tak falownik weźmie max 20A na tym większym stringu nawet wtedy gdy panele dadzą te 12,9A+12,9A(sporadycznie bywa, że tyle dadzą tyle) więc licz strate ok.20% na tym stringu z wyliczonego uzysku. Chyba, że masz je połączone w 1 string panel po panelu(wcześniej miałeś ponoć kombinowane z 2 stringami tych mocnych paneli wpiętych trójnikami w wejście 20A co sumowało ra 12,9Ax2) to straty nie będzie o ile max suma napięć będzie w zakresie pracy falownika.

Drugi policz sobie już normalnie, bo panele masz do 10A i wejście też 10A do falwonika i z sumy obu spodziewaj się uzysków w wyliczonej wielkości. Zwykle bywa, że realnie ludzie mają rocznie większe uzyski ale bezpiecznie jest zakładać taki scenariusz niż obudzić się ze znaczną dopłatą do prądu, bo kalkulator powiedział, że...a rok był lichy i wyszło mniej...

Nie Ty jeden zaczynałes od zera-ja sam nim założyłem panele kilka miesięcy czytałem to forum, troche pytałem i w koncu wybrałem.

Współczynnik temperaturowy(były mrozy w dzień, czyściutkie niebo z mega słońcem o czym wielu juz pisało, że aż dziw że jest takie czyste niebo)+ekierki 35 stopni skierowane na południe +dodatnia tolerancja mocy(producent deklaruje do +3% ale widać mogą więcej) daje krótkie, bo krótkie trwające kilka minut max 4,3kW. Standard to jak pisałem 3,7-4kW i tyle obecnie mam.

Panele dają z siebie więcej niż dane katalogowe, bo widziałem i 4,5kW ale wiadomo falownik zeżre trochę(zwykle 5%) i właśnie wychodzi z tego 4,3kW w sprzyjających warunkach. Nawet widziałem na liczniku PGE kilka momentów kiedy w sieć szło 4,2kW juz po skonsumowaniu części przez dom(zwykle 200-300W) ale to były chwilowe moce.

Przykłady z danych falownika(niestety wykresy określają średnią moc z jakiegoś okresu czasu między aktualizacją danych do chmury i nie zawierają krótkich okresów z widocznymi maxami, któe udało mi się odczytać z wyświetlacza falownika lub licznika PGE):

1.03: max 10:30(4,06kW)

6.03: 11:30(4,06kW)

7.03: 11:50(4,04kW),12:10(4,04kW),12:30(4,02kW),

13.03: 10:10(4,10kW utrzymywalo się przez ok.godzine)

dziś max to 3,7kW

Mam nawet 1 zdjęcie z 7 marca odczytu licznika PGE z mocą wysyłania 2.7.0: 4,012kW juz po skonsumowaniu ok 200-300W przez dom-jak zechcesz to wstawie gdzieś na dowód. Było więcej ale zanim telefon przytargałem to tyle usąło mi się uchwycić więc realnie falownik dawał coś ok.4,3kW

Patrząc po indeksie 2.7.0 to u mnie w tej chwili leci 2,3kW i ta wartość się nie zmienia, a realnie leci jakieś 5kW. Więc powoływanie się na zapiski w liczniku to u mnie musi zaniżać o ponad 50% a u Ciebie zawyża o jakieś 15% ;)

Że też Wam się chce patrzeć na jakieś indeksy w liczniku. Tak swoją drogą, mam nie zamkniętą skrzynkę na licznik. Wystarczy, że mi ktoś będzie chciał uprzykrzyć życie, to może zerwać plomby i będę parę kpln w plecy :sick:

Jak sprawdzasz, że realnie leci u Ciebie do sieci 5kW(za licznik), a licznik rzekomo pokazuje 2,3kW-liczydło 2.7.0 pokazuje moc chwilową oddawaną do sieci i powinna ona pokrywać się z faktyczną produkcją minus autokomsumpcja. Widzę, że jesteś "starym wygą" ale jeśli nie "żżerasz" tych 2,7kW na grzanie chaty/gotowanie wody/pranie w chwili odczytu( czy inne autokomsumpcje) to bym się zainteresował, bo produkcja-autokomsumpcja musi dać wynik z 2.7.0...

U mnie liczydła 1.7.0(moc pobierana)/2.7.0(moc oddawana) reagują w sekundę po dodaniu/odjęciu obciążenia więc jeśli u Ciebie jest stałe nawet gdy coś dodasz/odejmiesz to jest coś nie ok lub się pomyliłeś w odczycie.

U mnie porównując odczyt falownik/licznik wartości względnie pasują po odjęciu konsumowanych 200-300W(tyle chata pobiera w trybie nic nie robienia:znaczy lodówki, kompy,router itd).

Co do zawyżania/zaniżania odczytu z 2.7.0(moc chwilowa oddawana) jakiś błąd pomiaru może być ale licznik dostawcy energii jest certyfikowany/testowany i atestowany więc jest to w granicy błędy statystycznego-falownik aby mieć dopuszczenie/certyfikaty też musi spełniać rygorystyczne wymogi więc i na nim błąd pomiaru jest znikomy. Porównująć odczyty użcyia chwilowego ze starego licznika z nowym pokrywają się one.

P.S. patrze na odczyty, bo instalacja działa od 1 marca 2022 więc uczę się jej pracy i weryfikuję poprawność działania. Minie miesiąć/dwa i jak u starych wyg radość opadnie i zerkać się bedzie sporadycznie.

Dlatego nie patrzę na indeksy w licznikach ponieważ każdy licznik co innego pokazuje, na różnych pozycjach. Dla mnie liczy się ilość kWh do odebrania a nie jakieś sekundowe interwały mocy. Licznik elektryczny klasy B może się rypnąć o kilka procent w lewo lub w prawo. Inwerter nie jest urządzeniem pomiarowym żadnej kasy to co pokazuje należy brać z przymrużeniem oka.

I tak wiem że u mnie w instalacji jest wszystko OK ponieważ działa nieprzerwanie od 2015r, na początku też patrzyłem na inwertery ale jak teraz mam ich 5 to już mi się nie chce, wystarczy mi aplikacjia Energa w której mam sumy pomniejszone o to zjadam w locie.

Indeksu 1.7.0, i 2.7.0 w moim liczniku w ogóle nie ma ;) machnąłem się i teraz sprawdziłem że mam 2.6.0 ale pokazuje jakieś bzdury.

2.6.0 oznacza moc maksymalną wysyłania zapisaną w pamięci, 1.6.0 oznacza moc maksymalną poboru z sieci(dane te są uśrednionymi danymi z pewnego zakresu czasowego). Też je mam odpowiednio 2,222kW i 3,743kW-dalej pokazuje się data i godzina tego szczytu mocy. Zapisane w tych odeksach max moce uśrednione ulegną zmianie dopiero gdy je przekroczymy-tym indeksem ZE może udupić kogoś za przekraczanie mocy umownej-mi mogą nic, bo moc umowna 18kW.

Ja mam licznik GAMA350 i on sporo danych pokazuje, ba nawet pokazuje moc w kW/A/napięcie na danej fazie.

Nie dziwię się, że mając kilka instalacji(falowników) już nie ma się ochoty na zerkanie w ich odczyty-starczy na koniec miesiąca zerknąc ile jest na liczniku całkowitym i luzik.

Jak okrzepnę to pewnie i ja będę tak podchodził ale teraz mam niespełna 2 tygodnie ten gadżet więc wiesz jak jest....

Tu jest rozpiska kodów OBIS https://documen.site/download/kody-obis-jm_pdf

P.S. "nie mundruje" się tylko na bieżąco doczytuje poruszane sprawy