Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o porade

mapka

Recommended Posts

Proponował bym sprawdzić jeszcze napięcia AC czy nie jest za wysokie. Falownik w godzinach szczytu może ograniczać moc. Ja mam też Solaxa i fabrycznie był tak skonfigurowany, że nie wyłączał się przy napięciu ponad 250V tylko ograniczał moc aby napięcie więcej nie wzrastało. Też nie wiedziałem co się dzieje, piękna pogoda a moc spadała w szczycie nawet o 50 %. Musisz sprawdzić czy napięcia DC nie wzrastają w godzinach szczytu i będzie wiadomo czy to wina falownika.

Jak przestawiłem kraj to się te ustawienia zresetowały.

• Like 1

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy w specyfikacji nie jest napisane liczba string na MPP i przy B jest cyfra 2 , na falowniku równiez widze 3 wyjscia

czy po prostu gadam głupoty?

"Wejście DC

Maks. moc DC [W]: A:4000 B:8000

Maks. napięcie wejściowe DC [V] 1000

Maks. prąd wejściowy [A] 10/20

Zakres napięcia MPPT [V] 160-850

Napięcie startowe [V] 180

Liczba MPP(liczba string na MPP): A:1, B:2"

Dokładnie tak. Masz wejście A czyli jeden mppt z jedną parą biegunów o max prądzie wejściowym 10A oraz wejście B z dwoma parami biegunów podłączonych równolegle pod jeden mppt i o max prądzie wejściowym 20A łącznie na obydwu parach biegunów. I co z tego że wejście B posiada dwie pary do podłączenia dwóch stringów skoro prąd łączny to 20 A, aby było dobrze to musiałyby być użyte moduły o prądzie 10 A a te obecne mają 12,7 co przy równoległym połączeniu mogą wytworzyć razem ponad 25 A czyli więcej niż potrafi przyjąć falownik a i jeszcze musiało by ich być po tyle samo w takim połączeniu równoległym ze względu na napięcie

Pozostaje:

- założyć optymalizatory na całość, co jest mało sensowne jeżeli nie ma innych zacienień na połaciach

- wymienić falownik na taki który bez problemu obsłuży dwa stringi, niektóre falowniki np. huawai umożliwiają podpięcie stringów o różnej ilości paneli

- jeden string na falownik, a optymalizatory zamienić na mikrofalowniki

Najgorsze w twoim przypadku jest to że prąd maksymalny paneli przekracza prąd zwarciowy falownika, jak by tak nie było do dało by się ustawić dwa stringi godząc się na nieduże straty przy maksymalnym oświetleniu

Po stronie AC nie ma problemu, nigdy falownik nie wyprodukuje więcej niż może . Dziś jak jest zachmurzenie (tak jak u mnie) i instalacja jest równomiernie oświetlona rozproszonym światłem to nie problemu - produkujesz "ile fabryka dała". Problem masz kiedy panele bez optymalizatorów są gorzej oświetlone niż te z optymalizatorami.

Edytowane przez damiaszek

Nie mam żadnych zaciemnien na dachu, tak sie zastanawiam z czego może wynikać fakt ze po południu czyli na stronie pd-zach gdzie mam 10 paneli spada mi moc instalacji do 600w.

Myśle ze chyba wymiana falownika będzie najlepsza, co prawda jutro jeszcze pan instalator przełoży mi dwa panele na stronę pd-wsch czyli wyrówna po obu stronach liczbę paneli i przez dwa tygodnie będziemy obserwować co sie dzieje, ale nadal to będzie chodziło na jednym stringu -nie do końca rozumiem ten zabieg ale co ja sie tam znam.

Myślałem rowniez o przełożeniu wszystkich paneli na stronę pd-zach i likwidacje optymalizatorow ale boje sie ze nie mam juz na dachu miejsce na tej połaci, 4 wepchne ale 6 juz chyba nie, niestety…

Pozostaje:

- założyć optymalizatory na całość, co jest mało sensowne jeżeli nie ma innych zacienień na połaciach

- wymienić falownik na taki który bez problemu obsłuży dwa stringi,

- jeden string na falownik, a optymalizatory zamienić na mikrofalowniki

Najgorsze w twoim przypadku jest to że prąd maksymalny paneli przekracza prąd zwarciowy falownika, jak by tak nie było do dało by się ustawić dwa stringi godząc się na nieduże straty przy maksymalnym oświetleniu

Przy normalnej pracy prąd falownika i prąd paneli nie ma tu znaczenia.

Falownik pobiera tylko tyle prądu ile może i jakie ma ograniczenie max. dlatego raczej obetnie pobór i więcej nie weźmie. Przy mniejszym prądzie na pewno wzrasta napięcie na panelach ale tu i tak jest duży zapas.

Dla zwarcia czyli uszkodzenia falownika zabezpieczeniem nie jest maksymalny prąd paneli ( mniejszy od prądu falownika ) ale bezpieczniki po stronie DC

Dzisiaj na jednym stringu jest 30 - 36V x 16 = 480 - 576V

Mieści się to w zakresie falownika natomiast z niewiadomych przyczyn instalacja nie ma wystarczającej wydajności prądowej, gdyż przy minimalnym napięciu 300V i prądzie 10A instalacja powinna dawać 3000W a nie 1500W

Prawdopodobnie druga połać ta z optymalizatorami podłączona szeregowo obcina max mocy instalacji.

Minimum paneli to 30V więc 30 x 6 = 180 czyli minimum napięcia przy którym falownik startuje

Rozbijanie na dwa obwody po 8 paneli nie ma sensu 30 x 8 = 240V startując od 180V będzie miał bardzo wąski zakres działania.

Moim zdaniem jeśli falownik obsłuży należy przełączyć to na dwa osobne stringi likwidując optymalizatory, lub zainwestować w jego wymianę.

i dodatkowy problem w tym iż należało by zainwestować w 4 panele umieszczając na obu połaciach po 10 szt.

To da 30 - 36V x 10 = 300 - 360V na jednym stringu.

Dogadać się z instalatorem aby w ramach naprawy swojej błędnej myśli technicznej zabrał optymalizatory i falownik dając w zamian drugi 2 wejściowy, a w 4 panele zainwestować samemu.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Dogadać się z instalatorem aby w ramach naprawy swojej błędnej myśli technicznej zabrał optymalizatory i falownik dając w zamian drugi 2 wejściowy, a w 4 panele zainwestować samemu.

ale jak rozumiem wtedy zrobić układ na dwóch stringach po 10 paneli, tak?

a jak to wyglada od strony odbiorów? bo ja teraz mam zgłoszone do zakładu energetycznego 6200 , dodanie 4 paneli powiększy instalacja o ca 1,6 czyli finalnie bede miał prawie 8000w - czy to nie wymaga zgłoszenie do odbioru przez straz pozarną?

i zastanawiam sie po co mi az taka instalacja ,? rocznie zużywam 4000kwh , to pewnie przy moim położeniu dachu wyprodukuje mi rocznie ca. 6500-7000 , dobrze licze?

20% oddam za magazynowanie wiec i tak z 1500-2000 będzie mi przepadać

bo może lepiej rozłożyć równomiernie panele po 8 na obu połaciach(czyli przesunąć dwie sztuki na połać pd-wsch) i wtedy zmienić falownik na właściwy który to ogarnie na dwóch stringach bez optymalizatorów

ale jak rozumiem wtedy zrobić układ na dwóch stringach po 10 paneli, tak?

a jak to wyglada od strony odbiorów? bo ja teraz mam zgłoszone do zakładu energetycznego 6200 , dodanie 4 paneli powiększy instalacja o ca 1,6 czyli finalnie bede miał prawie 8000w - czy to nie wymaga zgłoszenie do odbioru przez straz pozarną?

i zastanawiam sie po co mi az taka instalacja ,? rocznie zużywam 4000kwh , to pewnie przy moim położeniu dachu wyprodukuje mi rocznie ca. 6500-7000 , dobrze licze?

20% oddam za magazynowanie wiec i tak z 1500-2000 będzie mi przepadać

bo może lepiej rozłożyć równomiernie panele po 8 na obu połaciach(czyli przesunąć dwie sztuki na połać pd-wsch) i wtedy zmienić falownik na właściwy który to ogarnie na dwóch stringach bez optymalizatorów

Dwa różne kierunki paneli -dwa niezależne stringi odpowiedni falownik i tak powinno być zrobione od początku.

Tak zrób przesuwając dwie sztuki, rozbijając na dwa obwody i rezygnując z optymalizatorów. Rozmawiaj z instalatorem aby ogarnął instalację bo chyba on nie ma zielonego pojęcia dlaczego jego pomysł się nie sprawdził.

Optymalizatory powinny mieć komunikację więc jeśli posiedzi u Ciebie cały dzień i odczyta parametry to powinien zidentyfikować problem.

Nie wiem czy to instalowała jakaś firma bo w tym cały problem aby albo on dostał zlecenie naprawy lub sam znalazł czas bo będąc u Ciebie pozostaje bezproduktywny

To instalowała firma, dziś pracownicy firmy wyrównali liczbę paneli po obu stronach, na razie zostaje to na jednym stringu i właściciel chce przez dwa tygodnie to obserwować, dodali dwa optymalizery i teraz na stronie pd-wsch jest ich osiem i 8 sztuki strona pd-zach bez optymalizerow, zobaczymy czy cos sie zmieni

Zasugerowałem zainteresowanie sie falownikiem i jego możliwościami a w zasadzie jego ograniczeniem, na razie cisza.

Dla mnie jeszcze jest niezrozumiałe dlaczego po południu od strony pd-zach moc instalacji spada do 800w i następuje powolna agonia systemu

Nie może to pracować na jednym stringu !!!!! Ta firma to porażka. dyletanci nie mający pojęcia o zasadach działania fotowoltaiki i obwodów elektrycznych.

W układzie na jednym stringu jego moc jest ograniczana najsłabszym elementem, w tym przypadku przed południem panele ze strony zachodniej na które nie padają promienie słoneczne ograniczają panele ze strony wschodniej które mogłyby pracować z pełną mocą. Nie wiem co oni chcą obserwować przez dwa tygodnie ???

To instalowała firma, dziś pracownicy firmy wyrównali liczbę paneli po obu stronach, na razie zostaje to na jednym stringu i właściciel chce przez dwa tygodnie to obserwować, dodali dwa optymalizery i teraz na stronie pd-wsch jest ich osiem i 8 sztuki strona pd-zach bez optymalizerow, zobaczymy czy cos sie zmieni

Zasugerowałem zainteresowanie sie falownikiem i jego możliwościami a w zasadzie jego ograniczeniem, na razie cisza.

Dla mnie jeszcze jest niezrozumiałe dlaczego po południu od strony pd-zach moc instalacji spada do 800w i następuje powolna agonia systemu

Tak się kończy zakładanie dużych mocowo modułów na dwóch połaciach z niedopasowanym falownikiem na jednym stringu przez firmę, która do tej pory instalowała moduły na ekspozycji południowej i się wykłada na nieco innych przypadkach. Strata czasu i pieniędzy inwestora i instalatora. I niepotrzebne dziurawienie dachu, bo se eksperymenty będą teraz robić. Dramat.

Edytowane przez mitch
Oczywista omyłka pisarska ;) wypaczająca sens postu

Cały czas od początku sugerowałem wyrównanie ilości paneli na 2 stringach po 8 sztuk i rozbicie tego na 2 niezależne stringi bez optymalizotorów oraz co istotne wymianę falownika na wspierający 2 stringi z tym amperażem- inne hocki klocki typu "pomienim zdziebko, obaczym i pomyslim" to delikatnie ujmując "marnotrastwo czasu", bo to nie będzie tak nigdy działać jak zrobiono i brnie ta firma dalej kompletnie bez sensu.

Wymiana falownika na 2x minimum 12,5A(np.FoxEss T5 ma 2 wejścia po 12,5A i dość fajne zakresy napięc działania oraz dla tej instalacji będzie wystarczający), przełożenie paneli aby było po 8 na stronę oraz zrobie nie 2 osobnych stringów. Innej drogi skutecznej nie ma.

Edytowane przez Dariusz1983

Cześć a napiszcie mi proszę czy to sa duże koszty i nakłady dla instalatora jeśli chodzi o położenie drugiego stringu, myśle ze wymiana falownika to nie będzie dla niego problemem bo on jest nowy wiec użyje go na innej instalacji gdzie panele bedą do niego odpowiednie, bo ja nie moge rozgryźć instalatora dlaczego on sie przed tym broni i na razie chce testować opcje z wyrównaniem paneli na jednym stringu, zauważywszy na to co piszecie ze to nic nie da, przez to na dobra sprawę za dwa tygodnie wrócimy do tego samego punktu- niewydajnej instalacji

To nie będzie działać ponieważ albo zainstalują dwa stringi albo optymalizatory powinny być zainstalowane na wszystkich modułach, także tych po stronie południowo-zachodniej.

W innym przypadku cały system się gubi gdyż nie posiada danych na temat połaci w której ich nie ma.

Optymalizatory są połączone i komunikują się ze sobą więc gdy jeden panel jest zacieniony daje informację do systemu który przesyła całą moc z pozostałych dobrze oświetlonych paneli.

Firma myślała że optymalizatory spowodują częściowe lub całkowite wyłączenie paneli po stronie pd-wsch. powodując że cała moc z drugiej strony będzie dostępna. Niestety tak to nie działa a system gubi się już wtedy gdy w południe wszystkie panele są doświetlone oferując tylko trochę powyżej połowy dostępnej mocy.

Cześć a napiszcie mi proszę czy to sa duże koszty i nakłady dla instalatora jeśli chodzi o położenie drugiego stringu, myśle ze wymiana falownika to nie będzie dla niego problemem bo on jest nowy wiec użyje go na innej instalacji gdzie panele bedą do niego odpowiednie, bo ja nie moge rozgryźć instalatora dlaczego on sie przed tym broni i na razie chce testować opcje z wyrównaniem paneli na jednym stringu, zauważywszy na to co piszecie ze to nic nie da, przez to na dobra sprawę za dwa tygodnie wrócimy do tego samego punktu- niewydajnej instalacji

Powiem tak. Ciebie interesuje aby instalacja działała w sposób prawidłowy.

Jeśli nie rozmawiasz z firmą tylko z jej instalatorem to jest możliwość że oni nic o problemie nie wiedzą.

Przed instalacją fotowoltaiki firma wykonała wizytę na posesji i zapoznała się z konfiguracją dachu, w związku z czym miała wiedzę na temat jakiej konfiguracji musi dokonać aby system działał poprawnie. Albo więc firma nie ma zielonego pojęcia o fotowoltaice i jej elementach albo instalator na własną rękę dokonał oszczędności.

Firma instalująca już dawno po zgłoszonej reklamacji powinna się przyjrzeć instalacji jej konfiguracji i działaniu.

Podłączenie rejestratora na dobę i wgląd w działanie systemu, czy sczytanie historii z falownika lub nawet chwilowa 15 minutowa wizyta 3 - 5 razy w ciągu dnia pozwoli na odpowiednie wnioski.

Drugi string to wymiana falownika rozbudowa skrzynki rozdzielczej i inne podłączenie paneli.

Edytowane przez Mareks77

Jeżeli chodzi o koszty drugiego stringu to: dwa solarne przewody 4mm2 położone pomiędzy dachem a falownikiem, prawdopodobnie dodatkowy ochronnik przepięciowy i zabezpieczenie DC o ile masz takie coś już w tym pierwszym obwodzie, pokaż fotki podłączenia falownika po stronie DC.

To całe obecne przepinanie a nawet dodanie kolejnych optymalizatorów i dalej jeden obwód (string) nic nie zmieni, no może to że słońce coraz wyżej i nieznacznie wzrośnie produkcja i pewnie firma na to liczy i że przekonają cię że już jest ok. Ale ok. przy takim falowniku i jednym obwodzie nigdy nie będzie. Jeszcze jedno, jakie masz te optymalizatory czy nie Tigo? i czy jest system monitorowania optymalizatorów Cloud Connect (CCA)

Edytowane przez miecio 301

Mam cały czau kontakt z właścicielem , wczoraj instalatorzy jego firmy przenieśli dwa panele, a dziś będzie u mnie właściciel bo nie wiedzieć czemu po tej operacji przestał działać falownik i nie byli w stanie go pobudzić do działania. Prawdopodobnie padły bezpiecznik w rozdzielnicy a nie mieli ich ze sobą i dziś właściciel sie zjawi.

Co do optymalizatorow to nie znam firmy, dziś sie zapytam

chyba udało sie wgrac fotki

Więc tak jak napisałem wcześniej, jeszcze raz to samo co jest w górnym rzędzie, plus te przewody pomiędzy modułami a tą skrzynką i jeszcze kawałki do falownika i wtyki mc-4, jakieś 400-500

Bezpieczniki które by miały paść to takie topiki które masz w górnym rzędzie obok ochronnika, ale to małoprawdopodobne, tam się nigdy nie pojawi taki prąd aby zadziałały przy zwarciu a jednocześnie mogłyby wytrzymać przy pełnym słońcu

Jeszcze jedno spostrzeżenie z drugiej fotki czy tam do wtyków mc-4 dochodzą po dwa przewody? tak to wygląda

Edytowane przez miecio 301