Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o porade

mapka

Recommended Posts

Niech przestaną grać na zwłokę tylko robią 2 stringi po 8 paneli na osobnych wejściach na odpowiednim falowniku bez optymalizatorów, bo ewidentnie albo firma bez pojęcia albo cwaniaki co liczą, zę jak napisano wcześniej jeleń(bez urazy ale chyba tak Cię ta firma postrzega skoro wcisnęli kupę sprzętu za konkret kasę kompletnie bez sensu i potrzeby, a żeby to naprawić kombinują jakieś hocki klocki) odpuści jak słońca będzie więcej. Słowem spartolone do kwadratu.

Na ilę Cie skasowlai za ten wytwór ich pomyślunku?

Koszty naprawy tego bubla to: trochę kabla, falownik wymiana , drugi zestaw zabezpieczeń, złączek kilka mc4 oraz szpilki montażowe aby przenieść konstrukcję częsciowo oraz uszczelnienie dachu w miejscu usunięcia części konstrukcji. Niech zabiorą w rozliczeniu optymalizatory i tak zaoszczędzą.

Edytowane przez Dariusz1983

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć a napiszcie mi proszę czy to sa duże koszty i nakłady dla instalatora jeśli chodzi o położenie drugiego stringu, myśle ze wymiana falownika to nie będzie dla niego problemem bo on jest nowy wiec użyje go na innej instalacji gdzie panele bedą do niego odpowiednie, bo ja nie moge rozgryźć instalatora dlaczego on sie przed tym broni i na razie chce testować opcje z wyrównaniem paneli na jednym stringu, zauważywszy na to co piszecie ze to nic nie da, przez to na dobra sprawę za dwa tygodnie wrócimy do tego samego punktu- niewydajnej instalacji

Te optymalizatory nie są niezbędne, niech sobie je zabierze .

odwiedził mnie właściciel i chyba cos nie tak z falownikiem i będzie wymiana falownika, na moje uwagi o dwóch stringach nie ma reakcji cyt: prosze nie czytac tego co wypisują w Internecie :( , ponoć jakies trójniki sa zamontowane i to ma byc ok

koszt instalacji to 27tys , a co mogę jeszcze zrobić jak się nie dogadam z firma?

"Niech przestaną grać na zwłokę tylko robią 2 stringi po 8 paneli na osobnych wejściach na odpowiednim falowniku bez optymalizatorów"

ja juz mam przeniesione wiec mam na obu połaciach po 8 paneli , to juz chyba by zostało wymiana falownika i pociągniecie drugiego stringa oraz demontaż optymalizatorów(mam zamontowane tigo)

tylko jak mam przekonać instalatora to mojej wersji skoro on obstaje przy swoim i mowi abym nie czytał tego co wypisuja w internecie?

Możesz dać szanse jego wizji i poczekać 2 tygodnie tak jak chcą -ja uważam(i wielu w tym temacie), że i tak po tym czasie wiele się nie zmieni(będzie trochę lepiej, bo słońce wyżej iczęśćiej) i trzeba będzie zrobić jak tu juz pisalismy:2 osobne stringi i demontaż optymalizatorów.

Swoja drogą to niezbyt tanio wzięli za instalacje na dachu-dla porówannia "teścia" namówiłem na instalację PV i zaleciłem grunt-cena ze wszystkim FoxESS T6, 6kW(p) w panelach 375W, konstrukcja gruntowa 26500zł. Gdyby chciał dach to 23000 zł. by było za całość.

Ja za swoje skromne 3,95kW(p) tyle, że dach i na ekierkach dałem 18000zł(ta sama firma co robić będzie u teścia).

Tak muszę niestety zrobić, zostało czekanie, jakoś te 2 tygodnie wytrzymam, jeszcze mam jedno pytanie juz trochę z innej beczki, chodzi mi o przyłączenie do sieci jako prosument na obecnych warunkach czyli 20% oddaj do energetyki za przechowywanie, czy orientujecie sie żeby ta umowa działała to czy ja muszę wprowadzić do sie jakas ilość energii czy juz sam fakt zgłoszenia oraz pozytywna decyzja ze strony zakłady załatwia sprawę?

I bardzo dziękuje za Wasze wszystkie porady, trochę wiec juz więcej, nadal jest głupi w temacie ale jakby trochę mniej;)

Ja za swoje skromne 3,95kW(p) tyle, że dach i na ekierkach dałem 18000zł(ta sama firma co robić będzie u teścia).

Ale wiesz co, piszesz ze za 3,95 zapłaciłeś 18k to daje ponad 4,5 tys za 1kW, ja zapłaciłem 27k za 6,24kW co daje 4,3tys za 1kW wiec czy ja wiem czy u mnie było drogo? Ja to mam na dachu dwuspadowym.

Osobna kwestia jak u mnie to działa albo bardziej nie działa:(

Drodzy, jeszcze mam jedno pytanie, skoro instalator nie chce przyjąć moich argumentów dotyczących montażu dwóch stringów może znacie jakieś artykuły w której dokładnie jest napisane ze w przypadku montażu na dwóch połaciach danych należy bezwzględnie montowac dwa układy? Podeśle mu te artykuły może wreszcie to zrozumie, sam szukam ale słabo mi to idzie, nie ma jednoznacznie tego stwierdzonego

Ale wiesz co, piszesz ze za 3,95 zapłaciłeś 18k to daje ponad 4,5 tys za 1kW, ja zapłaciłem 27k za 6,24kW co daje 4,3tys za 1kW wiec czy ja wiem czy u mnie było drogo? Ja to mam na dachu dwuspadowym.

Osobna kwestia jak u mnie to działa albo bardziej nie działa:(

wiesz dobrze, że im mniejsza instalacja tym drożej za jednostkę mocy-taki urok. Do tego od ponad pół roku jest ogromny boom na instalacje więc ceny rosną niestety, do tego w skutek pandemii łańcuchy dostaw uległy rozsynchronizowaniu, koszty wzrosły, inflacja itd. więc ceny w górę-porównawczo dałem koszty 6kWp na gruncie u teśćia gdzie 26500/6 daje 4,4k/kWp-dach kosztowałby 23000 więc ok 3,8k/kWp... U ciebie 4300/kWp na dachu i do tego niestety fuszere odwalili-u teścia byłoby 3800 za to samo. Tyle założyłem, bo więcej nie potrzebuję, a koszt jednostkowy był i tak najniższy z przeglądanej dużej ilośći ofert i porównań. Takie czasy niestety...

Gdyby u Ciebie w tej cenie zrobili pożądnie czyli 2 stringi, dopasowany sprzęt, ogólnie jak trzeba to cena względnie OK ale tak jak zrobili to niczym się nie różni od instalacji na dachu w 1 kierunku więc koszt/jednostka przesadzony trochę.

Ale mniejsza o ceny-każdy dał tyle ile wykonawcy wycenili, bo w różnych miejscach są różne oferty i jesli będzie wszystko działać jak trzeba to trzeb się cieszyć .

odwiedził mnie właściciel i chyba cos nie tak z falownikiem i będzie wymiana falownika, na moje uwagi o dwóch stringach nie ma reakcji cyt: prosze nie czytac tego co wypisują w Internecie :( , ponoć jakies trójniki sa zamontowane i to ma byc ok

ja juz mam przeniesione wiec mam na obu połaciach po 8 paneli , to juz chyba by zostało wymiana falownika i pociągniecie drugiego stringa oraz demontaż optymalizatorów(mam zamontowane tigo)

tylko jak mam przekonać instalatora to mojej wersji skoro on obstaje przy swoim i mowi abym nie czytał tego co wypisuja w internecie?

Jeżeli zastosowali trójniki to zapewne będą obie połacie połączone równolegle i będzie o wiele lepiej ale to nie znaczy że zgodnie ze sztuką. Obecnie jak są już jednakowe ilości na obu połaciach to takie połączenie równoległe jest dopuszczalne ale też falownik musi mieć wejście umożliwiające odbiór prądu z obu połaci dachu szczególnie w południe słonecznego dnia bo też wtedy prądy będą największe a przy takim łączeniu będą się dodawały, w tym przypadku może to być 80% więc ok 20A a może i 100% i ponad 25A, jeżeli to teraz podłączą do wejścia B gdzie jest dopuszczalne 20A to obecnie nawet nikt się nie zorientuje że nie jest to ok. bo prądy max to będą dopiero maj-sierpięń a wtedy na wykresie mocy będzie widoczne spłaszczenie paraboli czyli obcięcie, jeśli już tak to próbowali to pewnie zadziałały bezpieczniki DC bo do 1 stringu stosuje się 12A i są wystarczające ale przy prądzie podwójnym gdzie przy słonecznej pogodzie na pewno pojawił się wyższy to mogły też i zadziałać. Mimo wszystko zastosowanie takiego falownika do takich modułów było błędem i cena tu nie gra istotnej roli bo falownik odpowiednio dobrany wcale nie musi ogólnej ceny podnosić

Co do pytania o ilość energii wprowadzonej to nic takiego nie ma miejsca, sam fakt zgłoszenia na druku ZM i fakt wymiany licznika energii na dwukierunkowy jest wystarczający

Edytowane przez miecio 301

Jeśli zamontują trójniki to falownik nie musi mieć dwóch wejść. Łączenie zrealizują za pomocą trójników łącząc obie połacie a dopiero potem wejdą jednym stringiem na inwerter lub też zrealizują łączenie połaci w rozdzielnicy za bezpiecznikami.

Panele mają 36V więc przy 8 szt daje 288V

6240W : 288 = 21,6A

Jeśli falownik to Solax Inwerter X3 Pro X3-8.0-P-T-D to posiada on dwa wejście A i B umożliwiające łączenie dwóch społaci po 12A każda

Edytowane przez Mareks77

Drodzy, jeszcze mam jedno pytanie, skoro instalator nie chce przyjąć moich argumentów dotyczących montażu dwóch stringów może znacie jakieś artykuły w której dokładnie jest napisane ze w przypadku montażu na dwóch połaciach danych należy bezwzględnie montowac dwa układy? Podeśle mu te artykuły może wreszcie to zrozumie, sam szukam ale słabo mi to idzie, nie ma jednoznacznie tego stwierdzonego

Zgodnie z tym artykułem połączenie równoległe pod 1 tracker identycznej ilosci modułów jest teoretycznie dopuszczalne ale warto zwrócić uwagę na szczegóły jak napisano wyżej.

Podczas projektowania instalacji fotowoltaicznej (bez optymalizacji) połączenie szeregowe modułów w dwóch różnych orientacjach spowoduje znaczną utratę mocy. Jednak połączenie dwóch równoległych łańcuchów modułów o różnych orientacjach wpłynie tylko nieznacznie na wypadkowe napięcie, więc utrata mocy będzie często minimalna.
Edytowane przez marvinetal

Skoro zrobili połączenie równoległe, to i tak musieli oba stringi rozdzielić, żal im było kilku metrów przewodu na dociągnięcie obu stringów do falownika?

Po za tym przy tym falowniku i w połączeniu równoległym na 20A i w połączeniu na dwa stringi po 10A i tak szczyt produkcji będzie obcinany, a w połączeniu równoległym dojdą dodatkowo straty na gorszym dopasowaniu napięcia w MPPT.

Pytanie dodatkowe ile masz metrów kabla solarnego pomiędzy dachem a falownikiem i jaki to jest kabel?4 mm2 czy 6 mm2 (tak wiem że po 4 mm2 można puścić nawet 50A, ale straty rosną zwłaszcza że zmieniając połączenie na równoległe zwiększyli prąd 2x)

Uziemili konstrukcję? Dali podkładki poprawiające kontakt pomiędzy panelami, a konstrukcją? Jeżeli jest wykonane uziemienie to jakim przewodem? Masz pomiary uziemienia konstrukcji? Pytam, bo jak źle zrobili jedną rzecz i brną dalej, to może i reszta też nie jest wykonana tak jak powinna?

moj falownik to solax x3 pro 10kw PTD

w załączniku specyfikacja -ten srodkowy

czy to co teraz zrobili to moze pomoc?

Teraz powinno być OK.

Jeśli dodatkowo zdemontują niepotrzebne już optymalizatory wypadało by dać inwestorowi jakąś rekompensatę lub chociaż zafundować kable na osobne podłączenie połaci wprost do inwertera.

Teraz powinno być OK.

Jeśli dodatkowo zdemontują niepotrzebne już optymalizatory wypadało by dać inwestorowi jakąś rekompensatę lub chociaż zafundować kable na osobne podłączenie połaci wprost do inwertera.

ale to ja bo teraz bedzie mozliwe skoro ja na jednym stringu mam nadal 10A zas na drugim 20A wiec nadal przy panelach 12,9A nie jest mozliwe podpiecie tego na string 10A , zle mysle?

"Pytanie dodatkowe ile masz metrów kabla solarnego pomiędzy dachem a falownikiem i jaki to jest kabel?4 mm2 czy 6 mm2 (tak wiem że po 4 mm2 można puścić nawet 50A, ale straty rosną zwłaszcza że zmieniając połączenie na równoległe zwiększyli prąd 2x)

Uziemili konstrukcję? Dali podkładki poprawiające kontakt pomiędzy panelami, a konstrukcją? Jeżeli jest wykonane uziemienie to jakim przewodem? Masz pomiary uziemienia konstrukcji?"

ciezko mi na to odpowiedzieć bo nie wejdę na dach-zerknąłem tylko przez okno dachowe ale za bardzo nie widac -pamietam ze system montazu to renusol - jesli dobrze pamietam nazwe) , na pewno robili mi w garazu uziemienie bo wycinali jedną płytkę w podłodze i wiercili dość głęboko w betonie i chyba finalnie przebili sie do ziemi ale jak głęboko to nie wiem, pomiarów uziemienia nie mam

Jeśli dodatkowo zdemontują niepotrzebne już optymalizatory a.

czy jestem w stanie sprawdzc czy mam optymalizatory czy juz ich nie mam? czy bez wejscia na sam szczyt dachu sie nie obedzie?

a jesli by ich nie zdemontowali to czy to jakoś ciagnie system w dół?

i czy przejscia na połączenie równoległe mogło spowodować wywalanie sie falownika bo na te chwile przestał działać i czekam na nowy bo nie byli go w stanie obudzić po tych wyrównywaniach paneli(po 8 na kazdej ze stron), przestał po prostu działać i nawet bezposrednie podłączenie go po zasilanie bez wpinania w ukłąd paneli nic nie daje - nie daje oznak zycia - bezpieczniki też sprawdzili w rozdzielnicy.

ja nawet nie jestem pewien czy zmienili połączenie na równoległe bo właściciel tylko mówił właśnie o tych rzeczonych trójnikach i wyrównaniu liczby paneli na obu połaciach.

Teraz powinno być OK.

Jakie ok.??

W/g specyfikacji falownika solax x3 pro 10kw PTD, wejście "A" to 10A, natomiast "B" to 20A

Dalej źle, jeżeli moduły mają 12,7A to przy połączeniu równoległym do falownika wpłynie 25 A a wejście B falownika jest do maksymalnie 20A.

Układając dodatkowe dwa przewody i wykorzystując obydwa wejścia falownika to dalej będzie źle, na B gdzie jest 20A będzie OK. ale na A gdzie prąd może być tylko10A dalej będzie źle bo moduł ma 12,7 A

Edytowane przez Jancia

czy jestem w stanie sprawdzc czy mam optymalizatory czy juz ich nie mam? czy bez wejscia na sam szczyt dachu sie nie obedzie?

a jesli by ich nie zdemontowali to czy to jakoś ciagnie system w dół?

i czy przejscia na połączenie równoległe mogło spowodować wywalanie sie falownika bo na te chwile przestał działać i czekam na nowy bo nie byli go w stanie obudzić po tych wyrównywaniach paneli(po 8 na kazdej ze stron), przestał po prostu działać i nawet bezposrednie podłączenie go po zasilanie bez wpinania w ukłąd paneli nic nie daje - nie daje oznak zycia - bezpieczniki też sprawdzili w rozdzielnicy.

ja nawet nie jestem pewien czy zmienili połączenie na równoległe bo właściciel tylko mówił właśnie o tych rzeczonych trójnikach i wyrównaniu liczby paneli na obu połaciach.

Jeżeli połączenie tych dwóch połaci w jeden string jest na dachu a tak by to wyglądało w przypadku łączenia obwodów za pomocą trójników o których wcześniej wspomniałeś to z żadnych pomiarów nie wyniknie czy te optymalizatory są czy ich nie ma.

Bez wpinania paneli do falownika falownik nie ruszy, zasilanie z sieci go nie ożywi, musi być napięcie DC, AC nie jest potrzebne aby się obudził, dopiero konieczne jestdo pełnej pracy a bez DC nic się nie będzie działo

moj falownik to solax x3 pro 10kw PTD

w załączniku specyfikacja -ten srodkowy

czy to co teraz zrobili to moze pomoc?

Tak, pomoże, obecnie panele nie wyprodukują tyle aby przekroczyć maksymalne prądy wejściowe falownika, czy to 20 A w przypadku podłączenia obu połaci do wejścia "B" czy też 10A w przypadku doprowadzenia dodatkowych przewodów od jednej z połaci i podłączenia do wejścia "A" zostawiając drugą połać na "B" ale w m-cach letnich będzie obcinanie tego "nadmiarowego" prądu którego falownik z taką specyfikacją nie będzie w stanie przerobić

Układając dodatkowe dwa przewody i wykorzystując obydwa wejścia falownika to dalej będzie źle, na B gdzie jest 20A będzie OK. ale na A gdzie prąd może być tylko10A dalej będzie źle bo moduł ma 12,7 A

tyle ze oni nic dodatkowego do falownika nie doprowadzili tylko przenieśli i wyrównali liczbe paneli na połaciach i chyba dodali te rzeczone trójniki i na tym koniec , tyle ze falownik po tym zabiegu nie obudził sie juz i na te chwile instalacja nie działa