bols86 26.02.2022 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Hejka, jestem zdecydowany na zakup okien Aluprof MB86. Stoję przed wyborem okna w wersji ST i SI. Koszt dopłaty do wersji SI wynosi 3 000 zł i charakteryzuje się zastosowaniem przekładki termicznej z tworzywa sztucznego która oddziela zewnętrzna i wewnętrzna przegrodę okna. Powiedzcie mi czy nie jest to jakiś pic marketingowy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.02.2022 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Poproś o współczynniku Uw dla twoich okien w 2 wersjach.Następnie np. za pomocą http://uvalue.ms.pl/ (wpisując swoje średnie Uw i powierzchnię okien) oszacuj oszczędności na ogrzewaniu i sam zdecyduj czy warto. Przy drogim źródle ciepła te 3000 może mieć sens. Przy tanim, typu pompa ciepła raczej nie. Edytowane 26 Lutego 2022 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 26.02.2022 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Super dzieki, kurczę w kilku oknach mam podaną wartosć: U=9 999,0W(m2*K) - czy to nie babol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.02.2022 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Poproś o współczynniku Uw dla twoich okien w 2 wersjach. Następnie np. za pomocą http://uvalue.ms.pl/ (wpisując swoje średnie Uw i powierzchnię okien) oszacuj oszczędności na ogrzewaniu i sam zdecyduj czy warto. Przy drogim źródle ciepła te 3000 może mieć sens. Przy tanim, typu pompa ciepła raczej nie. Uw w tym przypadku będzie raczej mało zauważalne. Przegroda środkowa może pomóc na przepuszczalność powietrza, ale to wymagało by się zagłębienia w wyniki badań, a producenci w najlepszym wypadku zadowalają się podaniem klasy (zwykle 4-tej, ale jest ona tak pojemna, że oba rodzaje okien się w niej zmieszczą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bols86 26.02.2022 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Ma to sens aczkolwiek dla świetego spokoju zobaczę czy są jakieś różnice w Uw. Problem w tym ze zdecydowałem się na ciepła ramkę, montaż trójwarstwowy, ciepłe parapety, podwaliny ze styro - pociągnęło mnie to po kieszeni, teraz jeszcze doszła kwestia wyboru tej ramki. Szału dostanę, wiecie jak to jest, tu 3000 zł, tam 5000 zł i już mam niezła sumkę.Z drugiej strony skoro się już zdecydowałem na droższy montaż z użyciem dobrych materiałów to chyba błędem będzie rezygnacja z tych dodatkowych wkładek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.02.2022 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Super dzieki, kurczę w kilku oknach mam podaną wartosć: U=9 999,0W(m2*K) - czy to nie babol? Ciekawe jakim cudem chcą takie okna wprowadzić na rynek :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 27.02.2022 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Jest dość znaczna różnica w MB 86 pomiędzy SI a ST. Dla SI podają parametr okien 0,92 W(m2/K), a dla ST 1,39 W(m2/K). To już spora różnica jak masz ok.40 m2 okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 27.02.2022 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Jest dość znaczna różnica w MB 86 pomiędzy SI a ST. Dla SI podają parametr okien 0,92 W(m2/K), a dla ST 1,39 W(m2/K). To już spora różnica jak masz ok.40 m2 okien. Ale to jest Uf a nie Uw! Tutaj można pobrać ulotkę https://aluprof.eu/files/downloads/MB-86_A3_PL.pdf z której wynika, że dla okna referencyjnego RU z szybą 0,5 i ciepłą ramką mamy Uw odpowiednio 0,9 i 0,85 a dla szklenia stałego 0,77 i 0,74. Czyli korzystając z uvalue.ms.pl dla 40m2 okien i różnicy w Uw na poziomie 0,05 mamy rocznie 240kwh różnicy w zużyciu energii. Przy grzaniu prądem i obecnej cenie jakieś 0,65zł/kwh oszczędzamy rocznie 156zł. Tylko kto grzeje dom czystym prądem w 1 taryfie? EDIT: Za to warto rozważyć tą dopłatę pod kątem ewentualnego ryzyka skraplania się wody na samych profilach. Edytowane 27 Lutego 2022 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts