endrjuuu 26.02.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Cześć! Postanowilem zglosic sie po pomoc poniewaz przyznam szczerze ze sprawa mnie przerosla. Zdecydowałem się postawić domek na działce na mazurach. Gdy początkowa euforia opadła, uświadomiłem sobie ze aby to miejsce stało się dla rodziny faktycznie miejscem do którego chce sie wracać oraz takim gdzie małe dzieciaki mogą się swobodnie bawić - trzeba koniecznie zrobić coś z terenem. Działka 1800m2 znajduje się na zboczu wzgórza pokrytego gliną. Ciężką, błotnistą gliną. aby wyprowadzic jakas plaszczyzne na dzialce, koparka musiala pracowac kilkanascie godzin. Na działce nie ma żadnych roślin. Co chce osiagnac? Chcialbym miec przede wszystkim trawe. Taka, aby dzieciaki mogly po niej biegac i sie na niej bawic. Marzy mi sie tez kilka drzew ktore pozwola schronic sie przed sloncem... Z uwagi na to ze dluzszy bok dzialki graniczy z droga, myslalem tez o roslinach pozwalajacych sie troche zaslonic (thuje?) Co mnie blokuje? 1. Totalny brak wiedzy 2. Mocno ograniczony budzet 3.Alergie zony i dzieci - brzoza, olsza, leszczyna, altenaria, bylica Pytania: 1. W jakis sposob budzetowo doprowadzic ta ziemie do stanu uzywalnosci? Jedyny plan jaki mam to zamowic kilka wywrotek czarnej ziemi i rozsypac ja na dzialce aby powstala z niej kilku centymetrowa warstwa. Nastepnie zasiac na tym trawnik. Zdaje sobie sprawę że nie jest to super rozwiązanie - ale ze względu na budżet muszę iść na kompromisy.. 2. Jakie drzewa moglbym posadzic ktore sa przyjazne alergikom i jednoczesnie stosunkowo szybko rosna? myslalem zeby kupic kilka sadzonek iglakow majacych mniej wiecej 150cm... 3. co posadzic przy ogrodzeniu graniczacym z droga? chodzi o zasloniecie sie od 'gapiow' ale tez o to aby ograniczyc wszelkie pyly z drogi itp. Wazna informacja jest taka ze na dzielce bedziemy spedzac 3-4 miesiace w roku, w okresie letnim. serdecznie dziekuje za pomoc!!! zdjecia dzialki : Edytowane 26 Lutego 2022 przez endrjuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Na ciężkiej glinie nie da się zrobić ładnego trawnika bez kosztownych inwestycji. Skoro to działka letniskowa, pewnie utrzymanie ładnego trawnika będzie nierealne. Zrób po prostu zwykłą murawę z tego co przetrwa i tyle. Nawożenie ziemi na glinę spowoduje jedynie, że wszystko będzie podczas roztopów i po deszczach pływać, bo woda zatrzyma się na glinie. Na terenie podmokłym trawa wygnije.Potrzebny jest drobny żwir + trociny (lub sieczka słomiana) - trzeba to przeorać na działce. Po co ci gatunki zimozielone (które na dodatek mogą złodzieje ukraść) na działce letniskowej z której korzystasz latem?Posadź przede wszystkim rośliny atrakcyjne latem - np. hortensje wiechowate - mają płonne kwiaty, nie zawiązujące pyłku, róże parkowe. Duże trawy ozdobne. Bądź eko, posadź wokoło płotu coś dla ptaków i pszczół - czeremchę, rajskie jabłonki, antypki, kaliny, derenia jadalnego, trzmielinę pospolitą, lilaki, jaśminowce. Z większych drzew klon pospolity, lipa, sosna Jak jakiś egotyczny akcent to daglezja, klon czerwony Edytowane 26 Lutego 2022 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrjuuu 26.02.2022 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 Elfir, czyli siać trawę na glinie? Czy kupić trochę piasku i przemielić z wierzchu piach z glina?Kwestia daglezja misie bardzo spodobała! Przekonują mnie szybkie przyrosty - jednak czy sadzonki przyjmą się na tej glebie?Czy nasadzenie daglezji co 4m wzdłuż ogrodzenia + np. Miskant chiński pomiędzy może dać dobry efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.02.2022 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2022 lata temu u siostrzenicy, wtedy pięciolatki zaczęła schodzić skóra z wewnętrznych powierzchni dłoni , badania u alergologa uczulenie na kurze plus kilkanaście innych.Odczulanie kosztowne, a siostra z dzieckiem poszła na Bicom . Minęło 18 lat i alergia nie wróciła, objawów brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2022 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Elfir, czyli siać trawę na glinie? Czy kupić trochę piasku i przemielić z wierzchu piach z glina? Kwestia daglezja misie bardzo spodobała! Przekonują mnie szybkie przyrosty - jednak czy sadzonki przyjmą się na tej glebie? Czy nasadzenie daglezji co 4m wzdłuż ogrodzenia + np. Miskant chiński pomiędzy może dać dobry efekt? Trawa będzie wygniwać, jeśli po roztopach będą fragmenty ze stojąca wodą. Będzie też słabo rosła w miejscach, gdzie glina zostanie ubita na klepisko (np. w wyniku biegania). Dlatego polecam ją rozluźnić drobnym żwirem i materią organiczną. Sam piasek nie pomoże- zadziała jak dodatek piasku do cementu. Konieczny jest dodatek materii organicznej - ten który napisałam będzie po prostu najtańszy (bo gdybyś miał robić ekstra trawnik, to powinien być przesiany kompost). Stosunek piasku do materii organicznej 1:2 Jeśli to działka po polu uprawnym najlepiej mieszać za pomocą orki z głęboszowaniem, która zlikwiduje tzw. podeszwę płużną (ubitą warstwę gleby poniżej zasięgu zwykłego lemiesza). Miskant pomiędzy tylko jako rozwiązanie tymczasowe. Z czasem zaczną sobie przeszkadzać. Daglezja da radę na glinie, pod warunkiem, ze nie będzie stała we wodzie. Musisz wykopać dół dwa razy większy od bryły korzeniowej i dodatkowo ponacinać szpadlem dół i boki wykopu. Przyrost rośliny na pewno zatrzyma się w momencie, gdy korzenie natrafią na ciężką glinę - póki się w nią nie wbiją. Edytowane 27 Lutego 2022 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts