stos 25.10.2022 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 (edytowane) I dobrze myslałes, jestem bardzo daleki od kwestionowania zasad fizyki. Na zajeciach z napedu elektrycznego uczono mnie równiez o napieciowej regulacji obrotów silników indukcyjnych. To ze było to dosc dawno nie zmienia faktu ze taka metoda istnieje aczkowiek ma swoje ograniczenia. Nie nadaje sie do kazdego odbioru i ma ograniczony zakres regulacji, są zastosowania gdzie te ograniczenia nie mają wiekszego znaczenia takie jak napęd wentylatorów dmuchaw itp. Skoro jednak wspomniałes o zasadach fizyki to które z tych zasad uniemozliwiają taką regulację w w/w zastosowaniach? Czasem montuję regulatory obrotów do wentylatorów, najczesciej w postaci autotransformatorów, obroty są zmieniane, zgoda ze ze przy obnizonym napieciu monent obrotowy jest duzo mniejszy, ale stosowanie falownika zwieksza koszt instalacji nie powodując istotnego polepszenia parametrów pracy wentylatora. Nie zawsze konieczne są niskie obroty wentylatora, ktore moze zapewnic falownik. Kazdy uklad napedowy powinien miec dobrany prawidłowy układ regulacji i rozruchu silników indukcyjnych i nie zawsze bedzie to metoda zmiany czestotliwosci lub zmiany ilosci biegunów, czasem wystarczy zwykłe obnizenie napiecia. W miarę przystępnie to opisane w pkt.6.3 https://bezel.com.pl/2018/08/01/silniki-indukcyjne/ Można obroty regulować w dół ok -10%. Przy zmieniających się obciążeniach nawet mniej. Zauważ że tu piszemy o silniku nie napędzającym wentylator. Ten silnik zasila podajnik. @Samsu pisał że zwiększanie napięcia powoduje zwiększenie obrotów i tu jest problem prawami fizyki. Zauważ też że @samsu nie pisze jak regulować obroty tylko jak obroty reagują na zmianę napięcia zasilania w istniejącym układzie podłączonym prosto do sieci zasilającej. Dopuszczalne zmiany (na minus) napięcia w sieci to do 207V. Zmiany na plus nie mają wpływu na obroty silnika asynchronicznego obliczonego na 230V. Gdyby 10%-owa zmiana napięcia sieci miała znaczący wpływ na pracę urządzenia to konstruktor powinien zastosować stabilizację napięcia aby jego urządzenia nadawało się do naszej sieci zasilającej. Edytowane 25 Października 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.10.2022 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Można obroty regulować w dół ok -10%. Przy zmieniających się obciążeniach nawet mniej. Zauważ że tu piszemy o silniku nie napędzającym wentylator. @Samsu pisał że zwiększanie napięcia powoduje zwiększenie obrotów i tu jest problem prawami fizyki. Zauważ też że @samsu nie pisze jak regulować obroty tylko jak obroty reagują na zmianę napięcia zasilania w istniejącym układzie podłączonym prosto do sieci zasilającej. Dopuszczalne zmiany (na minus) napięcia w sieci to do 207V. Zmiany na plus nie mają wpływu na obroty silnika asynchronicznego obliczonego na 230V. Mozna i wiekszym stopniu niz 10%, kiedys mierzyłem i było to nawet 40%, wszystko zalezy od koniecznego momentu obrotowego. Piszemy tu o silniku napedzajacym dmuchawe, przynajmniej ja to tak zrozumiałem z postu #1, a dmuchawa to wentylator. Oczywiscie ze regulacja napieciem to zmiana tylko w dół, czy ja pisałem ze mozemy tą metodą zwiekszyc obroty ponad znamionowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.10.2022 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Mozna i wiekszym stopniu niz 10%, kiedys mierzyłem i było to nawet 40%, wszystko zalezy od koniecznego momentu obrotowego. Piszemy tu o silniku napedzajacym dmuchawe, przynajmniej ja to tak zrozumiałem z postu #1, a dmuchawa to wentylator. Oczywiscie ze regulacja napieciem to zmiana tylko w dół, czy ja pisałem ze mozemy tą metodą zwiekszyc obroty ponad znamionowe? Ja zareagowałem na poniższy wpis @samsu. Sterownik powinien mieć i ma swą stabilizację wewnętrzna na elektronikę ale na silnik dmuchawy i silnik podajnika tej stabilizacji już nie ma i faktycznie głupieje to wszystko bo wirniki silników obracają się za szybko lub za wolno – co właśnie spowodowane jest różnicami w wartościach napięcia zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.10.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Ja zareagowałem na poniższy wpis @samsu. Nie prostuje takich glupot kol. samsu bo bo sie zrobi zaraz problem, a ja wyjde na nieuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 25.10.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 (edytowane) Nie prostuje takich glupot kol. samsu bo bo sie zrobi zaraz problem, a ja wyjde na nieuka.Zanim którego co przykrego tu spotka i słusznie się nadzieje na nieuka lub głąba tudzież szumowinę, to może podejdźmy do tego tak jak to ma miejsce w naturze która ma postać taką, że sterownik pracy kotła podajnikowego na groch ustawia się zasadniczo organoleptycznie. Jeszcze nie wiemy jak to jest robione przez @berdnard ale wiemy co napisał o tym i tu akurat w tym żadnych wątpliwości nie ma. Z tych też względów – posłużmy się takim przykładem, że np. w oparciu o doświadczenie i dokonane obserwacje skuteczności wprowadzonych ustawień które miały miejsce przy napięciu np. 207 V – wszystko działało pięknie i szło ładnie ale nadchodzi słoneczny dzień i na obecnych nastawach sterownika (moc i czas nadmuchu oraz czas pracy podajnika) napięcie zasilania uzyskuje wartość np. 253 V lub podejdźmy do tego ze strony drugiej, że np. przy nap. 253 V w słoneczny dzień był sterownik ustawiany i wszystko działało pięknie szło ładnie ale przychodzi noc i napięcie spadło do np. 207 V. No i faktycznie w sytuacji takiej możecie sobie roztrząsać, to że przy nap. np. 207 V jak i 253 V oraz 253 V jak i 207 V nic się nie zmieniło w pracy układu, bo dokładnie takie same obroty ma silnik wentylatora jak i podajnika bez względu na to czy jest zasilany napięciem np. 207 V czy np. 253 V i dokładnie tak samo pracuje jak w czasie gdy sterownik był ustawiany. @stos – skoro #11 zarzucasz nieprawdę twierdzeniem z #21 (Gdyby 10%-owa zmiana napięcia sieci miała znaczący wpływ na pracę urządzenia to konstruktor powinien zastosować stabilizację napięcia aby jego urządzenia nadawało się do naszej sieci zasilającej.), to może najpierw odnieś się do #11 a później rozwiń myśl w #21 (przytoczoną), bo to jest w sprzeczności z tym, że obniżeniem napięcia zasilającego można regulować obroty silnika indukcyjnego a to akurat jest pewnikiem którego podważyć się nie da. Tak że/tak – zaciśnijcie lepiej pośladki i nie próbujcie głową betonowego muru przebić, bo mamy tu do czynienia z konkretnym układem którego praca jest określona ramami których zmienić się nie da. Edytowane 25 Października 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.10.2022 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 @stos – skoro #11 zarzucasz nieprawdę twierdzeniem z #21 (Gdyby 10%-owa zmiana napięcia sieci miała znaczący wpływ na pracę urządzenia to konstruktor powinien zastosować stabilizację napięcia aby jego urządzenia nadawało się do naszej sieci zasilającej.), to może najpierw odnieś się do #11 a później rozwiń myśl w #21 (przytoczoną), bo to jest w sprzeczności z tym, że obniżeniem napięcia zasilającego można regulować obroty silnika indukcyjnego a to akurat jest pewnikiem którego podważyć się nie da. Tak że/tak – zaciśnijcie lepiej pośladki i nie próbujcie głową betonowego muru przebić, bo mamy tu do czynienia z konkretnym układem którego praca jest określona ramami których zmienić się nie da. Zanim zakończysz to teoretyzowanie, wyjaśnij nam w jaki sposób napięcie 253V wpływa na pracę silnika asynchronicznego skonstruowanego dla napięcia 230V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 25.10.2022 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Zanim zakończysz to teoretyzowanie, wyjaśnij nam w jaki sposób napięcie 253V wpływa na pracę silnika asynchronicznego skonstruowanego dla napięcia 230V?Tak grzecznościowo Ci odpowiem, bo to Ty winieneś odpowiedzieć na zadane Ci wcześniej pytanie – ale co tam - drogi Kolego służę Ci uprzejmie i już Ci wyjaśniam : Zastanawia mnie w tym tylko, to czy te zmienne wartości napięcia zasilającego sieci faktycznie mają tak ogromne znaczenie jeśli chodzi o napięcie zasilania silnika od podajnika, bo tu o żadnej modulacji prędkości obrotowej tego silnika mowy być nie może i dlatego on w taki sposób działa, że fabryka jedź lub fabryka stój.Poniżej teoria i praktyka sterowania obrotami silnika asynchronicznego. - http://elektroinstalator.com.pl/index.php/artykuly/maszyny-i-urzadzenia-elektryczne/524-regulacja-prdkoci-obrotowej-silnikow-prdu-przemiennegoW miarę przystępnie to opisane w pkt.6.3 - https://bezel.com.pl/2018/08/01/silniki-indukcyjne/ Tak że/tak – żadnego teoretyzowania z mojej strony tu nie ma – tylko w obecnym stanie rzeczy suche i twarde fakty – to jak silnik asynchroniczny skonstruowany na napięcie zasilające 230 V będzie się zachowywał gdy zasilony zostanie napięciem 253 V jest rzeczą nie mającą związku ze sprawą i tym samym jest to poza tematem – pracowni elektrycznej tu nie prowadzę jak i wykładu z budowy i zasad działania maszyn wirowych. Tak na marginesie, by rzecz Ci ułatwić – możesz mi i @berdnard-owi udowodnić, że to o czym tu napisaliśmy nie ma żadnego związku z tymi różnicami napięcia zasilającego. To co ja podałem było podane przykładowo dla uwypuklenia problemu ale @berdnard podał wartości konkretne : dolne napięcie 230 V a górne 245 V – analizatora zasilania nie ma więc jest to tyle o ile wiarygodne – pomimo to zostańmy przy tym oraz na to zwróć uwagę : ...dzisiaj cały czas niebo zachmurzone i napięcie waha się plus minus 1-2 v i aż miło popatrzeć jak moje hobby pięknie gada Ps. Skup się na problemie i nie bierz tego na klatę, by później jak na faceta przystało – bronić tego jak niepodległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 28.10.2022 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Usuwamy ostatnie posty - z prośbą o merytoryczną dyskusję. Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2022 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Usuwamy ostatnie posty - z prośbą o merytoryczną dyskusję. Dziękujemy Czy post #29 ma cokolwiek wspolnego z merytoryczną dyskusją a w szczegolnosci jego koncowy fragment? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 28.10.2022 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Czy post #29 ma cokolwiek wspolnego z merytoryczną dyskusją a w szczegolnosci jego koncowy fragment?Coraz lepiej ci idzie – zamiast się cieszyć, że nawet redakcja się zatroszczyła o twe dobre imię i jeszcze więcej usunęła tego niż ci co wcześniej usuwać zaczęli, to ty nie wdzięczny narzekasz jeszcze. Czy post #29 ma cokolwiek wspolnego z merytoryczną dyskusją a w szczegolnosci jego koncowy fragment? - dlaczego nie spytasz o to tych którzy do sotni twojej należą – tak pięknie napisałeś o nich w tym co usunięte zostało - możesz sobie z tym też temat założyć i będzie o czy dodatkowo podyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 28.10.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Usuwamy ostatnie posty - z prośbą o merytoryczną dyskusję. DziękujemyNo dlaczego @asolt tak pięknie opisał w usuniętym siebie – on płaci za to by móc takie rzeczy wypisywać o sobie a mnie też przy okazji z racji tego coś się należy nie wyłączając innych z tego – taki ubaw z tego miałem i co teraz nowych okazji trzeba czekać by od nowa tych radosnych treli poczytać – to nie jest sprawiedliwe! Przy okazji tego – skoro @Redakcja mogła, to dlaczego ci co przed @Redakcją usuwać zaczęli nic po sobie nie zostawili tak jak by nic nie usunęli – oni też pisać w tematach mogą a z tych względów skoro nie kreują się na nieuków, głąbów i szumowiny : to niech zacytują z mojego co tu napisałem w tym temacie – tak by wszyscy na oczach to mieli – to moje pono twierdzenie w którym bredzę twierdząc, że obroty silnika na 230 V się zwiększą gdy zostanie zasilony nap. 253 V. Tylko niech nie próbują zboczenia jakiegoś przykładem, by wkładać mi słowa swoje w usta moje. Ja również dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2022 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 No dlaczego @asolt tak pięknie opisał w usuniętym siebie – on płaci za to by móc takie rzeczy wypisywać o sobie a mnie też przy okazji z racji tego coś się należy nie wyłączając innych z tego – taki ubaw z tego miałem i co teraz nowych okazji trzeba czekać by od nowa tych radosnych treli poczytać – to nie jest sprawiedliwe! .... Czekaj az sie doczekasz, a nastapi to dosc czybko bo pisaniu głupot jestes pierwszy. Cieszyc sie ze swoich wypocin i bzdur, jezeli przez to poprawia sie Tobie samopoczucie dlaczego nie. Im wiecej tego napiszesz tym bardziej sie bedziesz z tego cieszył, nie ma to jak samozadowolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 29.10.2022 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Prosimy o powrót do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.10.2022 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Czekaj az sie doczekasz, a nastapi to dosc czybko bo pisaniu głupot jestes pierwszy. Cieszyc sie ze swoich wypocin i bzdur, jezeli przez to poprawia sie Tobie samopoczucie dlaczego nie. Im wiecej tego napiszesz tym bardziej sie bedziesz z tego cieszył, nie ma to jak samozadowolenie.Prosimy o powrót do tematu. Ciąg dalszy tego miejsce mieć będzie ale za przyzwoleniem @Redakcji nie tu – jeszcze mi tego trzeba, by do wszystkiego tego jakaś "szumowina" mi groziła – nawet jak tym razem system operacyjny szlak zaś mi trafi – nic to – teraz już jestem na to przygotowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 19.12.2022 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 (edytowane) Witam -jak się śnieg pojawił i przykrył panele foto moje hobby jest w siudmym niebie -w ciągu 1-2 godz ustawiłem ster idealnie -ma spalać czysto i w w miare oszczędnie- napięcie skacze 3-max do 6 wolt i tak ma być.A ten dobry wybawca śnieg życzyłbym bym sobie aby się przyspawał do paneli foto ---do końca sezonu grzewczego w mojej miejscowości oprócz silnika podajnika -czy wentylatora jest jeszcze pompa CO która też świruje na zmianę skokowego napięcia Wesołych i Zdrowych Świąt Edytowane 19 Grudnia 2022 przez berdnard . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 19.12.2022 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Witam -jak się śnieg pojawił i przykrył panele foto moje hobby jest w siudmym niebie -w ciągu 1-2 godz ustawiłem ster idealnie -ma spalać czysto i w w miare oszczędnie- napięcie skacze 3-max do 6 wolt i tak ma być. A ten dobry wybawca śnieg życzyłbym bym sobie aby się przyspawał do paneli foto ---do końca sezonu grzewczego w mojej miejscowości oprócz silnika podajnika -czy wentylatora jest jeszcze pompa CO która też świruje na zmianę skokowego napięcia Wesołych i Zdrowych ŚwiątA gdzie Ty to byłeś jak krew się o to tu lała – te życzenia to chyba jedynie dla #33 – by dalej na FM-ie jak jest było. Z tych i podobnych względów przez wzgląd na to co tu się działo – po co dalej to podnosisz skoro stanęło na tym, że cholera wie jak to z tym faktycznie jest a to co opisujesz równie dobrze może rozmijać się z prawdą, bo ze śniegiem przyszły i mrozy – no i po co ma Ci tu jeszcze więcej pisać o tym – oczywistości udowadniać nie trzeba nawet na FM-ie jeszcze !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 19.12.2022 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 mówię i pisze prawdę na temat jaki poruszałem -tak mnie nauczyli... ojciec matka i dobre otoczenie mądrych ludzi a przyznam się jak byłem sprawny fizycznie to nie odprawiłem bym mszy ....i naprawić ...to co lata wasza teoria mam w czterech literach-u mnie tylko i wyłącznie fizycznie fakt się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 19.12.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 mówię i pisze prawdę na temat jaki poruszałem -tak mnie nauczyli... ojciec matka i dobre otoczenie mądrych ludzi a przyznam się jak byłem sprawny fizycznie to nie odprawiłem bym mszy ....i naprawić ...to co lata wasza teoria mam w czterech literach-u mnie tylko i wyłącznie fizycznie fakt się liczy No akurat ci przed tobą tak samo utrzymywali - tylko pojąć tego w tym nie mogę dlaczego #33 wraz ze swymi to usunął stąd - tak że ja odpadam a Ty se z nimi dochodzie tego kto prawdę o tym pisz a kto bezczelnie kłamie - nic mi do interesów waszych jak i polityki z tym tu związanej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts