Dziadziosamozlo 27.02.2022 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Witam, Borykam się z małym problemem i nie do końca jestem pewny jak mogę go rozwiązać. Jestem w trakcie remontu mieszkania, pomiędzy salonem a przedpokojem były zamontowane stare drzwi i metalowa ościeżnica, z racji że odświeżamy całe mieszkanie podjęliśmy decyzję żeby pozbyć się tych drzwi i zrobić łuk drzwiowy/przejściowy czy jak to tam się zwie. Przy okazji chcemy trochę przenieść przejście o parę centymetrów. Z racji że ścianka już stoi trochę nie wiem jaki sposób będzie najlepszy na zrobienie takiego przejścia. Ościeżnica została wyjęta, otwór poszerzony i przeniesiony i problem pojawił się na wykończeniu, gdyby była to ścianka z profili i gk, w ten sam sposób zrobiłbym łuk, ponacinał profil 75 i wykończył karton gispem. Jednakze ścianka jest zrobiona z betonu komórkowego/cegły i ma narzucony tynk. Zacząłem pomniejszać otwór przyklejając kolejne bloczki z betonu komórkowego, poprzeplatane prętami do istniejącej już ściany, ale trochę nie wiem co dalej. Czy dobrym pomysłem byłoby zrobienie łuku z profilu, przykręcenie do niego płyty i wykończenie reszty szpachlą, czy może lepiej zrobić jakąś konstrukcje drewnianą i narzucić na nią tynk (nie wiem czy tak się robi)? Czy może ktoś miałby jakiś inny sensowny pomysł? Chętnie usłyszę jak mogę rozwiązać ten problem. Dodam, że przejście nie ma być wykończone jakimiś cegłami kamieniami czy innymi dekoracjami, ma mieć zwykle krawędzie w środku będzie tylko pomalowane na biało, oraz ma być trochę niższe niż aktualnie jest wykute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2022 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Najszybciej to wytnij łuk z twardego styropianu lyb styroduru, przyklej go do otworu drzwiowego, wklej siatkę na klej na całej powierzchni tak aby siatka zachodziła na otynkowaną ścianę i także w niej zatopiona. Na całość gips szpachlowy, przeszlifować, zagruntowaći pomalować. Druga opcja to łuk z stelaży a następnie ponacinana płyta gk lub kilka dni wcześniej namoczona i wygięta w łuk a następnie pozostawienie aby w tej postaci wyschła.Szpachlowanie zatopienie siatki na styku ze ścianą, możliwe że wklejenie narożników itp tak jak powyżej. Jeśli już tak ładnie to wyprowadziłeś jak na fotce to pociągnij do prawej strony, zagipsuj zatynkuj bloczki tynkiem gipsowym np. Goldband zaszpachluj i wyszlifuj. Edytowane 27 Lutego 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziadziosamozlo 27.02.2022 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź! Chciałem do tego zrobić jakiś stelaż żeby było równo, bałem się że samym tynkiem nie zrobię tego tak równo Pozostanę chyba przy opcji ze styrdurem, wydaje się być najlatwiejsza w obróbce Dziękuję za pomoc, myślę że temat do zamknięcia, chyba że ktoś ma jeszcze jakieś inspirujące pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts